Ceny bytov podľa údajov Národnej banky dosahujú svoje historické maximá v štyroch krajoch na Slovensku. Okrem hlavného mesta sú to Trnavský, Trenčiansky a Žilinský kraj. Je pravdepodobné, že zvyšné kraje sa k svojmu rekordu vyšplhajú čoskoro. 

Situácia s cenami nehnuteľností sa podobá na obdobie pred poslednou ekonomickou krízou. Nárast cien v Bratislave spôsobil hlavne nedostatok novostavieb a celková obmedzená ponuka nehnuteľností.

Bratislava na čele pelotónu

Stavebníctvo sa pomerne dlho zotavovalo z krízy a mnohé projekty sa zastavili na niekoľko rokov. Vznikol takzvaný realitný výpadok. Napriek tomu, že dnes už môžeme pozorovať, že výstavbe sa v meste darí, podľa oslovených realitných odborníkov vidno vplyv krízy doteraz.

Hoci podľa ostatných údajov NBS pre Bratislavský kraj je aktuálna priemerná cena nehnuteľností na úrovni 2 072 eur za štvorcový meter, ceny bytov v hlavnom meste sú podstatne vyššie.

TREND Reality sa pozrel na najdrahšie ulice z hľadiska najvyššej priemernej ceny. Údaje priemerných cien jednotlivých ulíc sme čerpali z dát poradenskej spoločnosti Bencont Investments (cenová mapa ulíc tu).

Najdrahšie ulice v Bratislave. Kde za bývanie zaplatíte najviac?

Vo všeobecnosti v Bratislave platí pravidlo: čím bližšie k centru Starého Mesta, tým drahšie byty, s výnimkou lokalít ako Slavín alebo Koliba, čo sú najprestížnejšie adresy metropoly.

„O cene predovšetkým rozhoduje vzdialenosť od historickej časti mesta, občianska vybavenosť, vek, stav a obytná plocha nehnuteľnosti alebo prestíž danej lokality,“ hovorí Rudolf Bruchánik, analytik Bencontu.

Mrakodrap už zvyšuje ceny

Exkluzívny výhľad na hrad, ale aj na Dunaj. Blízkosť budúcej dominanty mesta. To je zrejme to, čo láka Bratislavčanov ku kúpe bytov v okolí Eurovey. O tom, že Pribinova priťahuje prevažne solventne založených klientov sa hovorí už dlho.

 

Made with Flourish

Do konca roka by sa mal spustiť predaj bytov aj v plánovanom mrakodrape Eurovea Tower na nábreží Dunaja, ktorý je súčasťou rozširovania štvrte. Preto sa očakáva, že aktuálna priemerná cena 5 857 eur za štvorcový meter môže ešte stúpnuť. Už teraz je takmer trojnásobná ako oficiálna priemerná cena v kraji.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa