Politika 15. august 2019

Nemajte strach, bude to dobré. Výsledok sa ráta

Jozef Majchrák Martin Hanus
Jozef Majchrák Martin Hanus
Rozhovor s predsedom KDH Alojzom Hlinom o predvolebnej dohode s PS/Spolu, o Trubanovej tyčke v kolese a troch zápasoch KDH.
Rozhovor s predsedom KDH Alojzom Hlinom o predvolebnej dohode s PS/Spolu, o Trubanovej tyčke v kolese a troch zápasoch KDH.
Jozef Majchrák Martin Hanus

Jozef Majchrák

Martin Hanus

Nemajte strach, bude to dobré. Výsledok sa ráta

Bez našich podporovateľov by tento článok nevznikol. Viac ako dve tretiny našich darcov nás podporujú pravidelne.

>>PRIDAJTE SA AJ VY.<<

Hovorí, že tu bol plán súčasnej moci, aby sa spolu s PS/Spolu v januári a februári rozsekali na téme registrovaných partnerstiev a potratov, čomu chce zabrániť tým, aby KDH o týchto témach hovorilo s progresívcami už teraz.

Alojz Hlina v rozhovore pre Postoj obhajuje, prečo podpísal s PS/Spolu dohodu o neútočení, a polemizuje s názorom, že ide o takticky chybné rozhodnutie, ktoré môže od KDH odlákať časť potenciálnych voličov. 

V júli ste podpísali dohodu s PS/Spolu, ktorá vyvolala veľké vášne, a to aj medzi vašimi členmi a voličmi. Prečo ste sa rozhodli riešiť pred voľbami spoluprácu s progresívnou stranou formou povolebnej dohody, ktorá zahŕňa klauzulu o neútočení?

Povedali sme si, že na seba nebudeme útočiť. To je zlé? V dnešnej dobe, keď tu na seba mnohí útočia, aj keď nemusia?

Lenže politika má svoju logiku, konflikty medzi stranami patria k predvolebnej kampani, pričom povolebná realita ich často donúti spolu vládnuť. A potom príde aj vhodný čas na riešenie citlivých tém.

Tomu rozumiem. Konflikt môže byť užitočný a tvorivý, ale aj toxický. My sme dospeli do štádia, keď tu máme účelové, unavujúce, nič neriešiace konflikty, na ktorých konci je zmätený volič, ktorý to hodí niekomu, kto tieto konflikty ešte viac posilní.

Kde tu máte nejaký programový zápas? Našou ambíciou bolo povedať, že budeme síce programovo zápasiť, ale nebudeme sa pri tom urážať.

Hovoríte o zmätenom voličovi. Nemáte však pocit, že vaši voliči sú po uzavretí tejto dohody ešte zmätenejší, než boli pred ňou, pretože nerozumejú, o čo presne KDH ide?

To hovoríte vy. Denne stretávam veľa ľudí. Niektorí sú s tým v pohode, niektorí majú otázniky. Je to aj, aj.

Tvrdíte, že do rokovania s PS/Spolu ste išli kvôli tomu, aby ste hľadali programové prieniky. Len to celé sa teraz v lete vyvŕbilo tak, že jedinou témou sú registrované partnerstvá a to, za akých okolností by ich KDH bolo ochotné akceptovať...

Nie. Dohoda bola o neútočení. To znamená, že budeme komunikovať kultivovane a hľadať, či máme nejaké prieniky. To sa neskončilo na registrovaných partnerstvách, veď pokračujeme.

Chápeme, že keď sa spolu stretnete, bavíte sa o rôznych témach. Ale je tu ešte verejný obraz a ten je taký, že nad tým všetkým teraz stoja registrované partnerstvá a to, ako a kedy by mohli byť prijaté.

Viete, čo je na tom dobré? To, že je to teraz. Lebo plán bol taký, že toto všetko sa malo zomlieť v januári, februári pred voľbami.

Aký a čí plán?

Ide o veľa, o to, kto bude vládnuť. Nastavujú sa rôzne stratégie. Plán bol, že v januári a februári sa v opozícii rozsekáme na registrovaných partnerstvách a na potratoch a potom Fico povie: pozrite sa, ako sa bijú medzi sebou, nechajte nás ešte štyri roky. Síce kradneme, ale modliť sa naučíme a s gaymi zatočíme. Taký bol plán.

Dajme tomu, že taký bol plán. Vašou odpoveďou naň však je, že sa o tom nebude hovoriť dva mesiace, ale šesť mesiacov pred voľbami?

Teraz sa síce o tom rozpráva, ale v určitom momente to už ľudí unaví a v januári a vo februári si povedia, však sme sa už o tom bavili v lete. Potom sa, dúfam, začnú všetci pýtať, aká je hospodárska stratégia tejto krajiny, ako sa bude riešiť dôchodkový systém a tak podobne.

Nám len nie je jasné, prečo si KDH vyrobilo problém, ktorý nemusel existovať. Mohli ste pokojne vyhlásiť, že v žiadnom prípade nebudete vládnuť so Smerom a SNS a že ste pripravení na veľkú vládu s liberálnymi stranami vrátane s PS/Spolu. Mohli ste to ako záväzok spečatiť aj zmluvou, napokon, pre vašich voličov, ktorí sú naučení, že kvôli krajine bolo treba vládnuť aj spolu s SDĽ, SOP či Ruskovým ANO, by to nebol problém. Vy ste však s ideovým súperom uzavreli pakt o neútočení a začali sa s ním baviť o registrovaných partnerstvách, čím ste odkryli najslabšie miesta, o ktorých sa vždy hovorí až po voľbách. Veď až potom bude predsa jasné, koľko bude liberálnych poslancov v parlamente a či tá téma bude mať šancu. KDH však touto dohodou viac pomáha PS/Spolu, ktoré môže vo svojich voličoch živiť nádej, že aj s KDH vo vláde schvália vlastnú ideologickú agendu.

Asi žijeme v iných svetoch. Keby sa toto dialo v januári a vo februári, mohli by sme si prikladať neviem koľko náplastí, nestihli by sme to vyliečiť. To, že sa to otvorilo teraz, nás síce dostalo pod tlak, nakladajú nám vlastní aj cudzí.

Fico by hovoril: pozrite sa, ako sa bijú medzi sebou, nechajte nás ešte štyri roky. Síce kradneme, ale modliť sa naučíme a s gaymi zatočíme. Taký bol plán.Zdieľať

Ale máme ešte pol roka, aby sme to odkomunikovali. O to šlo. Lebo keby to kulminovalo začiatkom budúceho roka, mohlo by to byť pre opozíciu fatálne.

Najmä to nie je len o registrovaných partnerstvách. Niekde v hmle sa tu vynára alternatíva voči tejto vláde, o ktorej sa dá uvažovať a baviť sa o nej. Najhoršie by bolo, keby sa nám stalo to, čo v roku 2010. Všetci sa usmievali, keď sa podpisovala koaličná dohoda, ale zhasli sa svetlá a už sa všetci rezali. Za rok a pol bolo po vláde.

Keby sa to zopakovalo, extrém a antisystém nemusí ani brány prerážať, ľudia im ich sami otvoria. Preto má zmysel vyštrngať si to medzi sebou ešte teraz.

Lenže máte rôznych potenciálnych voličov, aj takých, pre ktorých je prvoradé, aby KDH stálo proti Smeru a SNS, ale aj takých, ktorí majú veľké obavy z nárastu progresívcov. A keď KDH vytvorí dojem, že po roku 2022 tým progresívcom nejako tie registrované partnerstvá odklepne, časť jeho voličov sa môže rozhliadnuť inam, aj po antisystéme.

Čo malo byť tým riešením? Že sa už pol roka po voľbách rozbijeme, lebo oni predložia registrované partnerstvá hneď po voľbách a my za to, samozrejme, nezahlasujeme?

A kto im čo odklepne? Nikto nič neodklepne. KDH za registrované partnerstvá nezahlasuje.

Už deň po voľbách bude zrejmé, či existuje väčšina pre registrované partnerstvá. Ak nie, téma sa skončila. Ak áno a KDH bude v novej vláde, môžete sa odvolať na klasický mechanizmus, že ak PS/Spolu túto veľmi citlivú otázku presadí napriek vôli KDH, bude to porušením koaličnej dohody a dôvodom na odchod z vlády. PS/Spolu by si muselo stokrát rozmyslieť, či mu to za to stojí.

Tak teda ok. PS/Spolu hovorí, že to chcú predložiť. My povieme, že to nepodporíme, zakopali by sme sa do zákopov a Fico by stále opakoval, pozrite sa, oni nie sú schopní sa dohodnúť. Ja dúfam, že v tejto krajine existuje kritická masa ľudí, ktorí si povedia, dobre, nech sa to aspoň tri roky nerozbabre.

Nech aspoň tri roky vláda vydrží, kým sa to rozbije na registrovaných partnerstvách. Robíte z toho vedu, akoby išlo o niečo fatálne, keď sa o tri roky posunie niečo, čo by mohlo rozbiť vládu.

V poriadku, vy teda chcete, aby ste najskôr mohli v pokoji vládnuť, preto ste PS/Spolu ponúkli, aby s témou registrovaných partnerstiev prišli v druhej polovici vládnutia, na konci roka 2022. Politici PS/Spolu vám už prisľúbili, že ak by aj mali väčšinu na presadenie registrovaných partnerstiev, ten zákon predložia až na konci roku 2022?

Keď budú mať väčšinu, tak nás nebudú potrebovať.

Myslíme to tak, že ak budú mať väčšinu na presadenie takéhoto zákona, nie na vládnutie.

Ako môžete mať väčšinu na jedno a nemať ju na to druhé?

Napríklad keď tu bude nejaká skupina opozičných poslancov, povedzme zo Smeru, ktorá bude ochotná takýto zákon podporiť už len preto, aby zavarila pestrofarebnej vláde. 

Podľa koaličnej zmluvy nemôžete hlasovať s opozíciou.

Potom však tomu celému nerozumieme. Vy teraz vlastne hovoríte, že ak bude KDH vo vláde, tak to aj tak nemôže prejsť a keby to s pomocou časti opozície prešlo, KDH odíde z vlády?

My sme jasne povedali, že keď budeme vo vláde, nezahlasujeme za to. Chceme, aby im bolo jasné, že ak by sa na presadenie takéhoto zákona spojili s opozíciou, s nami nemôžu rátať.

Ak by ste po voľbách zostavovali vládu, budete chcieť mať v koaličnej zmluve klauzulu, že táto téma sa nebude otvárať?

Jasné.

Do konca celého volebného obdobia alebo len do konca roku 2022?

Oni hovoria, že to chcú otvoriť za každú cenu, že je to ich programová priorita. Čo máme povedať, že potom nebude žiadna vláda? Dôležité je vyhnúť sa patovej situácii, lebo tá vyhovuje Smeru, Kotlebovi a Harabinovi.

Oni to chcú, my to nechceme. Pat. Ok, nech teda vládne ďalej Fico. Takto to je ok?

Ale veď aj vy im môžete položiť otázku, prečo chcú otvárať najcitlivejšie hodnotové témy, ak je také dôležité, aby Fico ďalej nevládol.

Oni to chcú otvoriť, vznikol okolo toho politický zápas a cítia, že im to môže pomôcť. My hovoríme, že nie. Čo odporúčate vy? Aby sme sa zakopali do zákopov a nehovorili spolu?

Pýtame sa, pretože celkom nerozumieme vašej taktike. Je pravdou, že PS/ Spolu hovoria, že presadenie registrovaných partnerstiev patrí medzi ich priority. Predstavme si, je po voľbách 2020, progresívci to budú chcieť rýchlo predložiť, vy poviete, že s tým nesúhlasíte. Čo budete robiť ďalej?

Asi nebude vláda. Ale naozaj ide o to, aby tu nebola vláda, aby nemal kto vládnuť? Respektíve zostanú vládnuť tí, čo vládli doteraz, budeme už potom všetci spokojní?

To sa pýtate nás alebo sa to pýtate PS/Spolu?

V prvom rade sa netreba prepočítať, lebo napokon sa tam ani nemusíme dostať alebo nás nikto nebude potrebovať. Preto vravíme, musíme byť tam, sedieť za jedným stolom, až potom budeme môcť vplývať na veci. Veď oni by boli najviac happy, keby sme ako KDH neprešli, keby mali väčšinu aj spolu s Andrejom Kiskom, ktorý by im registrované partnerstvá napokon odhlasoval.

Chceme, aby im v PS/Spolu bolo jasné, že ak by sa na presadenie takéhoto zákona spojili s opozíciou, s nami nemôžu rátať.Zdieľať

Máme sa teraz zakopať do zákopov, v ktorých oni budú hovoriť, my to predložíme a my budeme hovoriť, že v žiadnom prípade? Smer zvolá tlačovku, povie, pozrite, jasné, že sa nedohodnú. Voliči si povedia, veď aj tak nemá zmysel voliť KDH, demokratickú opozíciu, načo ísť za kováčikom, keď možno ísť za kováčom, tu máte predsa pravoverných kresťanov, Harabina, Kotlebu, Kuffu.

Vy teda hovoríte: ak bude KDH vládnuť aj spolu s PS/Spolu, nemôže im zabrániť, aby predložili zákon o registrovaných partnerstvách, preto od nich teraz žiadame, aby sa zaviazali, že ich predložia najskôr v roku 2022 po regionálnych voľbách, nech sa ukáže, či na to majú. Otázka teda je, oni s touto vašou predstavou súhlasia?

My hovoríme, že to netreba predložiť, a ak oni hovoria, že to musia predložiť, navrhujeme: aspoň niečo urobme, opravme v iných oblastiach a predložte to až po komunálnych a regionálnych voľbách, teda zhruba rok pred ďalšími voľbami

A či s tým súhlasia? Nie. Zatiaľ nie.

Čo hovoria?

Majú s tým problém. Želajú si zelenú kartu, teda nech poslanci voľne hlasujú, bez časovej podmienky, kedy to môžu urobiť, a bez podmienky toho, že nám musia deklarovať, že majú 76 poslancov, ktorí za to zahlasujú, s čím zase my nesúhlasíme.

Je to zrážka dvoch svetov. V týchto voľbách totiž hráme súčasne tri zápasy. A to je jeden z nich.

Aké tri zápasy máte na mysli?

Tým prvým je stret sveta Fica, Danka, Harabina a Kotlebu verzus svet demokratických strán. Druhý zápas sa vedie medzi konzervativizmom a liberalizmom, kde je otázkou, či to bude kontrolovaná, riadená zrážka alebo akýsi hodnotový Černobyľ. A tretí zápas sa vedie o podobu konzervativizmu.

S tým úplne súhlasíme. Otázkou je, či k týmto trom zápasom pristupujete takticky rozumne. Hodnotový konflikt s PS/Spolu chcete rozčesnúť teraz, preto navrhujete liberálom, nech sa zaviažu, že zákon o registrovaných partnerstvách predložia až v roku 2022, oni nesúhlasia, chcú to spraviť skôr. Tým sa opäť dostávame k tomu, prečo ste si túto debatu neušetrili na deň po voľbách. Potom by ste videli, že debata je buď zbytočná, lebo na taký zákon nemajú väčšinu, a keby ju náhodou mali, ako KDH by ste mohli rovnako ako pri uzatvorení koalície s ANO v roku 2002 trvať na tom, že ak chceme spoločne naprávať krajinu, niektoré témy musia ísť bokom. Námietka znie, či ste nevypustili džina z fľaše, ktorý sa bude stále obracať proti KDH.

Určite nie, na to sa môžete spoľahnúť.

Môžete to rozviesť?

 

Ak by väčšinu mali, načo by nás potrebovali? Ak však bude urobená dohoda dopredu a oni by väčšinu po voľbách získali aj bez nás, tak by sme sa aspoň mohli spoliehať, že budú korektní a dodržia ju. A džina sme nevypustili.

Páni kolegovia, výsledok sa ráta.

Kedy ho uvidíme?

V prvom rade, nemôžete porovnávať, čo bolo kedysi s SOP, SDĽ či ANO. Píše sa rok 2020, žijeme v inej krajine, prezidentské voľby vyhrala Čaputová, eurovoľby vyhralo PS/Spolu.

Iste, ale dnes vidíme zo dňa na deň narastajúci problém Michala Trubana, svet okolo sa stále mení, PS/Spolu môže oslabiť, naopak, môže sa posilniť Kiskova strana, ktorá hovorí, že progresívnu kultúrnu agendu presadzovať nebude.

Samozrejme.

Odkaz od redakcie POSTOJA: Potrebujeme vás!

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. 

Ďakujeme!

No ale potom je otázkou, či neprispievate k tomu, aby PS/Spolu aj s témou registrovaných partnerstiev vyzerali ako silnejší obri, než v skutočnosti sú.

Nerozumiem teraz, komu na čom záleží. Viete, na čom záleží mne? Chcem, aby bolo KDH v parlamente, dokázalo ovplyvňovať dianie a uskutočňovať svoj program. K tomu vedie dlhá cesta, ktorá je náročná, možno niekomu vyhovuje, že je tu neporiadok, že nič nefunguje.

Ja zodpovednosť preberiem, o to nech sa nikto nebojí. Možno prispejem k tomu, aby aj im niekto povedal: veď neblbnite, progresívci, veď tí kádeháci sú celkom na rozume a keď budete stále tvrdiť, že to predložíte, len posilníte celý ten antisystém s Harabinom a Kotlebom.

Napokon, môj odhad je, že registrované partnerstvá ani v budúcom volebnom období neprejdú...

... lebo na to nebude dostatok hlasov?

Áno, ale môžeme to aj pokaziť a prejde to. Ale čo chcem mať na konci, je výsledok alebo si všetci zas poplačeme, akí sme len neschopní? Nikto neveril, že pani Čaputová aj s témou adopcií detí homosexuálmi, pri ktorej sme všetci skameneli, bude prezidentkou. Ale stala sa ňou. Je rok 2020, doba sa posúva, preto treba myslieť na to, aby sme sa neprerátali, akú máme silu.

Možno prispejem k tomu, aby aj im nikto povedal: veď neblbnite, kádeháci sú celkom na rozume, keď budete stále tvrdiť, že to predložíte, len posilníte celý ten antisystém s Harabinom a Kotlebom.Zdieľať

Chápem, pre tých, ktorým súčasný svet vyhovuje, bude všetko zlé, ale pre tých, ktorým nevyhovuje, v poriadku, poďme sa baviť, ako ho zmeniť a akú stratégiu zvoliť. Ale ťažko sa baviť o zmene s niekým, komu tento svet vyhovuje.

Vy sa však teraz bavíte s ľuďmi, ktorým tento svet, nazvime ho érou Smeru, nevyhovuje, debata je práve o rozumnosti vašej stratégie, ktorá má viesť k stabilnej vláde liberálov a KDH.

Opýtam sa otázku: ale čo bude robiť ten ich svet, aby sa udržal? Budú hovoriť, že tí druhí, opozícia, sú darebáci, nedohodnú sa. A ako budeme potvrdzovať tie ich tvrdenia? No len tým, že my sa tu navzájom budeme čoraz viac len zakopávať vo vlastných zákopoch.

Dôsledkom vašej stratégie je, že ľudia ako Ľuboš Blaha, alebo ten takzvaný alternatívny svet médií, pre ktorý je šampiónom Harabin a podobní, sa teraz spokojne rozširujú o tom, že KDH hodilo svoje konzervatívne hodnoty cez palubu, lebo podpísalo bianko šek PS/Spolu.

Kto tu bude určovať muziku, Ľuboš Blaha? Nebláznime.

Vy sám ste predsa povedali, že „tento svet“ mal akýsi skazonosný plán, ktorý chcel spustiť o pol roka v januári, februári, a vy ste mu touto dohodou chceli predísť.

Ale boli by sme na tom biedne, aby nám tu podmienky určoval Ľuboš Blaha. On je len baranidlom „toho sveta“, niekto na špinavú robotu.

Jeho meno bolo len ilustráciou, pýtali sme sa, či to teraz nie je tak, že „tento svet“ bude ďalšie mesiace využívať taktickú nešikovnosť KDH.

V čom je tá nešikovnosť?

Vnímame ju v tom, o čom sme sa celý čas bavili.

Ale viete, podstata je tá, že aj keby sme sa hneď nedohodli, všetci uvidia, že naša dohoda-nedohoda prebieha aspoň kultivovane, že sa vieme aspoň rozprávať a že je tu aspoň aká-taká šanca, aby sa nová vláda nerozpadla už po polroku.

Len či tento dojem vznikne, ak bude PS/Spolu trvať na tom, že sa registrované partnerstvá stanú témou dňa hneď po voľbách a vy budete hovoriť o roku 2022.

Ale ja verím aj istému verejnému tlaku, odkazu od ľudí voči politikom v zmysle „nebláznite, dohodnite sa“.

To teraz hovoríte o odkaze smerom k vedeniu PS/Spolu. Pre vás je však kľúčové, či túto predvolebnú dohodu aj so všetkým, čo prináša, predáte vlastným voličom.

V politike prijímate rozhodnutia, ktoré majú plusy aj mínusy, ráta sa záverečná bilancia. Problémom je, že „najúprimnejšiu“ starosť o KDH majú často ľudia, ktorí KDH nevolia, nikdy nevolili, dokonca mu chcú ublížiť.

Na nasledujúcu otázku sa vám bude odpovedať o čosi ťažšie kvôli podpísanej dohode o neútočení s PS/Spolu: k problému Michala Trubana ste sa dosiaľ vyjadrovali oveľa miernejšie než trebárs Igor Matovič či iní. Aký máte dojem z jeho posledného vysvetlenia, že keď na jednej stránke písal o predaji „piatich gramov bieleho“ a potom písal, nech ho už ľudia neotravujú, lebo má vypredané? Lebo to všetko mohol byť pokojne interný vtip, on však tvrdí, že tým myslel biely dizajn, tak mal na mysli biely dizajn? Pôsobí to celé na vás dôveryhodne?

Nie. Len nechápem, aký to má súvis s našou dohodou o neútočení. Keď sa ma pýtate, normálne odpovedám, nepôsobí to na mňa dôveryhodne.

Na základe vašej dohody o neútočení môžu zmluvní partneri považovať aj kritiku za útok, či nie?

To nie je útok, je to odpoveď na otázku. Nech namietajú, ak majú pocit, že treba namietať. Mám to teraz dať na Igora Matoviča? Zmyslom dohody je predsa neútočiť.

Útokom sa môže rozumieť aj tvrdá kritika.

Iste, to závisí od toho, kto je aký senzitívny. Pozrite sa, v PS/Spolu si vložili tyčku do predného kolesa za plnej rýchlosti, možno to rozchodia, možno nie. My sme im tam tú tyčku nevložili, nech to dopadne, ako dopadne, my sa podľa toho zariadime.

Keď vidíte tú Trubanovu tyčku v kolese, nekládli ste si v posledných dňoch otázku, či ste nemali s dohodou počkať na koniec letných prázdnin?

Čo chcete odo mňa počuť? Všetko je tak, ako má byť, svoju zodpovednosť si ponesiem. Pokojne píšte, zlé, zlé, zlé, všetko zlé, len mám na srdci jednu vec. Portál Svetlo sveta, Hlavné správy píšu klamstvá a aj budú, ja vás len prosím, kritizujte, pokojne, len, prosím, neklamte.

Ešte pred začiatkom rozhovoru ste nám vraveli, že nemáte problém s tvorivou, ale toxickou kritikou. Máte dojem, že v našich otázkach bola obsiahnutá toxická kritika?

Vychádzate z premisy, že tá dohoda je zlá a potrebujete si to opätovne potvrdiť.

Tú dohodu sme v redakčných komentároch kritizovali, je férové, že teraz vás s našou kritikou konfrontujeme.

Ako myslíte, len treba mať na zreteli, že nie je umenie sa nedohodnúť či vykopať zákopy, to vie každý. Ak si myslíte, že nám je súdené sa nedohodnúť, stále sa hádať, nedokázať kultivovať to prostredie, nechať si diktovať tému Chromíkom, Kuffom, Blahom, ak je toto cesta pre Slovensko, už potom neviem, čo s nami bude...

... ale azda je jasné, že nič z toho si nemyslíme.

Dúfam, lebo neustále sa to tu roztáča na čoraz vyššej emócii. Ale možno je to naozaj tak, že kritická masa ľudí na Slovensku už nie je pri rozume. Pokojne robme na deštrukcii tohto štátu, bude sranda, Kotleba a vôbec, bude živo. To chceme?

Mám to teraz dať na Igora Matoviča? Zmyslom dohody je predsa neútočiť.Zdieľať

Niekde bol zverejnený prieskum, že tri štvrtiny mileniálov v západnej Európe a USA nepovažujú demokraciu za dôležitú, u nás by to dopadlo ešte horšie. Je tu živná pôda na antisystémovú, extrémistickú alternatívu, ja však deštrukciu parlamentnej demokracie napomáhať nebudem.

Verejne formulované pochybnosti či aj tvrdá kritika voči predvolebnej taktike predsedu KDH predsa neznamenajú deštrukciu demokracie a podporu antisystému.

Povedzte mi, kto je naším protivníkom?

V prípade KDH nie je jeden, je to viacpólové. Politickým protivníkom sú Smer a SNS, ideologickým protivníkom je PS/Spolu, ďalším typom protivníkov je Harabin či Kotleba, ktorí mávajú kresťanskou kartou. Situácia KDH je v tomto naozaj objektívne zložitá, pretože vedie viacpólový zápas. Otázky, ktoré vám kladieme, mieria k tomu, či ste svoju taktiku dobre premysleli.

Na Westpointe učia, že nepriateľovi musíte vidieť na ruky. Máte nepriateľa a protivníka, nepriateľa potrebujete zničiť, protivníka poraziť. Ja s Kotlebom pri jednom stole sedieť nebudem.

Prísne vzaté, mali by sme bojovať s každým, ale z taktických dôvodov sme sa rozhodli ad hoc spojiť s jedným súperom, aby sme jeho problematickú agendu vedeli kontrolovať a aby sme spolu s ním súčasne porazili momentálne nášho najväčšieho nepriateľa.

Otázne je, či vaša taktika vedie práve k takémuto želanému výsledku alebo v skutočnosti neposilňujete jednak ideového protivníka, aby svoju agendu presadil, ale aj ten antisystém.

Nemajte strach, bude to dobré. Výsledok sa ráta. (Úsmev.)
 

Foto: Andrej Lojan

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia