Pixabay
StoryEditor

Môžete si dopriať maslo aj slaninu, na ovocný šalát zabudnite. Takto sa chudne s Low Carb stravovaním

15.08.2019, 00:00
Môžete si dopriať maslo aj slaninu. Len už si k nim nedáte chlieb. Na ovocný šalát zabudnite tiež a aj zo zeleniny budete musieť všeličo vyradiť.

Low carb po anglicky, nízkosacharidové stravovanie po slovensky: podstatou je výrazné zníženie konzumácie sacharidov. Z bežne odporúčaných približne 55 percent zo všetkých prijatých živín na deň sa tento podiel v rámci low carb znižuje až k hranici desať percent, uvádza iDnes.cz.

Naša strava je všeobecne zložená z troch kľúčových makroživín - tukov, sacharidov a bielkovín. Pri prechode na nízkosacharidové stravovanie zostáva odporúčaná denná dávka bielkovín rovnaká, navyšujú sa tuky a znižujú sacharidy.

Potraviny, ktoré majú zelenú

Najväčší podiel v jedálničku patrí tukom. Dopriať si môžete maslo, ghee (prepustené maslo), olivový aj kokosový olej, dokonca aj majonézu alebo masť. Samozrejmosťou v jedálničku je avokádo, semienka a orechy. Druhou zastúpenou zložkou sú spomínané bielkoviny.

Na tanier si môžete naložiť mäso, morské ryby, vajíčka aj vysokopercentné jogurty alebo kyslú smotanu. Pochutnať si môžete na syre, mlieku či kefíre. Dôležitou zložkou potravy je zelenina, ktorú však v rámci low carb budete musieť trochu obmedziť.

Treba vyradiť tú, ktorá má v sebe väčšie množstvo sacharidov. Povolený je karfiol, brokolica, cuketa, baklažán, šalát, fazuľové struky, cibuľa a cesnak. Ak by ste si potrebovali pripravované pokrmy prisladiť, medzi jediné povolené možnosti patrí stévia, erytritol alebo xylitol.

Na tieto potraviny budete musieť zabudnúť

Cestoviny, zemiaky, ryža, múka, škrob, sladkosti, cukor, limonády, pivo aj med - bez nich sa budete musieť na nízkosacharidovej diéte zaobísť. Na raňajky teda žiadna chrumkavá bagetka a stravovanie sa v pizzerii je zakázané.

Pochutnať si v lete na osviežujúcom melóne tiež nie je povolené. Obsahuje totiž veľa cukru. Nedoprajete si ani sladené jogurty, džúsy alebo cereálie.

Nízkosacharidové stravovanie obmedzuje aj príjem strukovín. Na indexe je pochopiteľne aj balenie čipsov alebo iných slaných krekrov.

Pozitívny vplyv nízkosacharidovej stravy

Prečo teda na low carb stravovanie prejsť, keď vás pravdepodobne čaká toľko zmien? Môžete sa tešiť na prirodzený a viditeľný úbytok váhy, pretože vaše telo bude spaľovať tuky namiesto sacharidov. Keďže tučné jedlá viac zasýtia, klesne aj vaše množstvo porcií za deň, z piatich až šiestich na tri alebo štyri. To ocenia ľudia, ktorí si na jedlo ťažko hľadajú čas.

Low carb strava pracuje s potravinami v ich pôvodnom zložení, nevyužíva žiadne polotovary. Pôvodné potraviny telo ľahšie spracuje, čo bude mať vplyv na váš celkový zdravotný stav aj vďaka tomu, že výrazne obmedzíte cukor, ktorý má na svedomí mnoho zdravotných komplikácií.

Mínusy

Najmä na začiatku vás čaká premýšľanie nad tým, ktorá potravina je pre vás vhodná. Budete si musieť zvyknúť na iný štýl varenia. Ako stredoeurópania sme si napríklad pri hlavných chodoch zvykli na povinnú sacharidovú prílohu, ktorú si už dopriať nemôžete.

Ak ste milovníkmi sladkého, talianskych cestovín alebo knedlí, bude pre vás prechod zrejme náročný, pretože low carb vám žiadne z vašich obľúbených jedál nedovoľuje. Z milovaných pochutín sa stanú zakázané, na ktoré bude lepšie zabudnúť. A aké ťažké to asi bude?

Odborníci varujú pred tým, že naozaj nejde o štýl stravovania vhodný pre každého, zvážiť by ho mali najmä najmä ženy v prechode. Ich telo sa vyrovnáva so zásadnou zmenou a ďalšie experimenty v zložení stravy v rovnakom období môžu ťažkosti spojené s prechodom ešte zhoršiť. Samozrejme vás čaká ťažší výber jedla v reštaurácii a veľa vysvetľovania na návštevách.

Ak sa vám princíp nízkosacharidového stravovania zapáčil a nestretnete sa s vážnymi zdravotnými problémami, nič by nemalo brániť tomu, aby ste ho vyskúšali. Len sa najskôr radšej poraďte s praktickým lekárom.

01 - Modified: 2019-08-12 13:22:44 - Feat.: 0 - Title: Robí nás tučnými, škaredými a starými: Čo prinesie telu mesiac bez cukru a kde je háčik?
01 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 04 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 05 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 15:44