Ochrana dreva pomocou lakov a glazúr

4 tipy ako účinne chrániť drevo v interiéri

Reklamný článok - 14. augusta 2019 - 11000. zobrazení

Boom, ktorý je spojený s návratom dominancie drevených materiálov do interiérov otvoril aj otázku ich účinnej ochrany. Tento materiál totiž vydrží veľa, no len ak sa oň správne postaráte a doprajete mu kvalitnú údržbu. Práve preto by mala prebiehať ochrana dreva v interiéri minimálne raz ročne.

Ochrana dreva v interiéri

Metód, ktoré dokážu udržiavať stav dreva v domácnostiach zdravý a krásny, je mnoho. Výrobcovia neustále prichádzajú s nejakými novinkami pre jeho účinnú ochranu. Napriek ich prínosu ostávajú mnohí z nás verní osvedčeným tipom, ktoré sú lacné a hlavne dokážu drevo chrániť po celé roky, a tu sú 4 z nich, ktoré (nielen) nás oslovili najviac.

Ochrana dreva

1. Špeciálne ochranné laky a glazúry

Najpredávanejšou pomôckou na ošetrenie dreva sú rôzne laky a glazúry. Tie si môžete zakúpiť na internete alebo v každej dobrej predajni s týmito produktmi, pričom na výber je ich viac než dosť. Predajcovia vám odporučia ten najvhodnejší prípravok, ktorý sa hodí k vášmu nábytku, obkladu či iným doplnkom z dreva. Takisto vám pomôžu aj s praktickými informáciami o použití a o intenzite údržby. Ochrana dreva pomocou lakov a glazúr je jednou z najúčinnejších.

Náš TIP na ochranné laky a glazúry

Osmo

Remmers

Detecha

Osmo ochrana dreva
Hodnotenie

Cena: od 19.90 €

Remmers ochrana dreva
Hodnotenie

Cena: od 57.00 €

Detecha ochrana dreva
Hodnotenie

Cena: od 67.00 €

2. Značkové nátery zo Škandinávie slúžiace ako špičková ochrana dreva

Kto by neveril bežným ochranným prípravkom na drevo, na trhu sú dostupné značkové ochranné nátery zo severských krajín. Tie vyrábajú najmä švédske a fínske firmy, ktoré sú v oblasti dreva v interiéroch ako doma. Ochrana dreva je tak pre Škandinávcov kľúčovou. Severské domácnosti totiž využívajú tento materiál takmer všade, čo núti obyvateľov a dizajnérov hľadať, čo najkvalitnejšie riešenia k jeho ochrane.

Ako obnoviť staré dvere?

Viete ako renovovať staré dvere? Na čo všetko by ste nemali zabudnúť a čo všetko budete potrebovať? Prečo je staré dvere dobré renovovať?

Staré dvere - renovácia

3. Oleje a vosky na prírodnej báze

Orientácia na ekologické produkty, vyrobené výlučne z prírodných materiálov, neobišla ani segment zameraný na ochranné prípravky pre drevo. Čoraz častejšie natrafíte na leštiace oleje a vosky, v ktorých zložení nájdete iba prírodné látky. Tieto prípravky nielenže šetria samotné drevo, ale vďaka nulovému pridaniu chémie sú ohľaduplné aj voči nášmu zdraviu a životnému prostrediu. Ochrana dreva na prírodnej báze je čoraz viac obľúbenejšou.

Oleje a vosky na drevo

4. Ochrana dreva a prípravky z ľudovej kuchyne

Posledný a osvedčený tip, ktorý vám pomôže udržiavať drevené podlahy či obklady v dobrej kondícii, nemá s predajom ochranných produktov takmer nič. Ide o využitie ľudových trikov, ktoré uplatňovali už naši predkovia.

Dlhoročnou alternatívou glazúry je napríklad ľanový olej alebo vodné sklo, ktoré sa nanáša v niekoľkých vrstvách. Okrem nich existujú ďalšie recepty na výrobu ochranných voskov, ktorých zloženie ovládajú bylinky či domáce oleje. Ak teda nechcete využívať produkty z trhu a veríte vlastným metódam, skúste ľudovú kuchyňu.

Text: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články