Dobré noviny
Ten je ale obrovský. Objavili skamenelinu tučniaka, ktorý bol veľký takmer ako človek
TASR
TASR

Ten je ale obrovský. Objavili skamenelinu tučniaka, ktorý bol veľký takmer ako človek

Vizualizácia múzea
Vizualizácia múzea — Foto: Facebook/Canterbury Museum

Nejde o prvý veľký objav múzea.

Wellington 14. augusta (TASR) – Fosíliu obrovského tučniaka - rozmermi takmer ako dospelý človek - objavili na Južnom ostrove Nového Zélandu. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie vedcov o tom píše agentúra AFP.

Rozmerný nelietavý vták meral na výšku takmer 1,6 metra a vážil približne 80 kilogramov, čo je štyrikrát viac než dnešný 40 centimetrov vysoký tučniak obrovský. Novoobjavený tučniak s názvom Crossvallia waiparensis lovil vo vodách neďaleko dnešného Nového Zélandu v starších treťohorách (čiže v období paleocénu, pred 66-56 miliónmi rokov).

V ranných štádiách obrovské rozmery

Amatérsky hľadač fosílií našiel skameneliny stehenných kostí tohto vtáka ešte vlani, pričom za nový druh bol živočích vyhlásený tento týždeň v odbornom časopise Alcheringa: An Australian Journal of Paleontology.

Tučniak, ilustračný obrázok
Tučniak, ilustračný obrázok Foto: pixabay.com/Cubico

Vanesa De Pietriová, vedkyňa z Canterburského múzea v meste Christchurch, uviedla, že ide v poradí už o druhý druh obrovského tučniaka, ktorý bol v danej oblasti nájdený. „Opäť to potvrdzuje náš predpoklad, že tučniaky dosahovali v ranných štádiách svojho vývoja obrovské rozmery," dodala.

Vykynožili ich iní veľkí morskí predátory?

Vedci špekulujú, že za vyhynutím obrovských druhov tučniakov môže byť objavenie sa iných veľkých morských predátorov, ako sú rôzni príslušníci rodu plutvonožcov (čeľade: tuleňovitá, mrožovitá a lachtanovitá), ako aj rôznych zubatých veľrýb - medzi ktoré sú radené napríklad delfíny.

Nový Zéland je preslávený fosíliami obrovských vtákov, keďže bol v minulosti domovom nelietavých vtákov moa, dosahujúcich výšku až 3,6 metra, alebo orla Haastovho s rozpätím krídiel 2,6 metra.

Len minulý týždeň pritom Canterburské múzeum oznámilo objav fosílie nového druhu papagája, ktorý dosahoval výšku až jeden meter a v oblasti žil približne pred 19 miliónmi rokov.

Už ste čítali?