Peniaze na rekonštrukciu svojich sídiel čerpá RTVS z príspevku od štátu. Do televíznych priestorov v Mlynskej doline, ale aj do rozhlasových na Mýtnej ulici sa dlhodobo neinvestovalo.

„Púšťame sa do rekonštrukcie havarijných stavov, ktorým sa tu dlhé roky nikto nevenoval a bez veľkej pompy obnovujeme televízny aj rozhlasový areál, lebo to považujeme za našu povinnosť,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Prehnité priestory

V kritickom stave sú podľa RTVS Štúdiový a vysielací blok a Štúdiový blok v Mlynskej doline, ktoré sú kľúčovým centrom pre prípravu a vysielanie programu televízie. Do mnohých priestorov zateká, nedajú sa zatvoriť, prípadne otvoriť okná, prepadáva sa strecha, alebo sú prehnité stropy, steny a podlahy.

Štúdiový a vysielací blok postavili v roku 1971, odvtedy má pôvodnú fasádu, okná aj strechy. To istí platí o Štúdiovom bloku z roku 1981. RTVS vysvetľuje, že v súvislosti s tým mala výrazný problém ochrániť vysielaciu technológiu aj kultúrne dedičstvo, ktoré súvisí s filmovou tvorbou.

V spomenutých budovách sa nachádzajú štúdiá a réžie, odkiaľ sa vysielajú Správy RTVS, ale aj napríklad šou Milujem Slovensko či diskusná relácia O 5 minút 12.

V bloku sú umiestnené i sklady kostýmov s historickými kúskami odevov. Pôsobí tam tiež digitálne a retušovacie pracovisko, ktoré odstraňuje poškodenia obrazu a zvuku na dielach pôvodnej televíznej a filmovej klasiky.

RTVS sa pustila do obnovy areálu v Mlynskej doline. Za milióny rieši havarijný stav

Rekonštrukcia v Mlynskej doline Zdroj: RTVS

RTVS na oboch blokoch kompletne vymení pôvodnú hliníkovú fasádu, okná a opraví strechy. Predpokladá sa, že rekonštrukcia by mala vyjsť na 7,5 milióna eur s DPH.

Dodávateľov prác hľadala televízia v obstarávaniach, zmluvy napokon uzavrela s viacerými spoločnosťami. Len za nové okná pritom spoločnosti Stavomal zaplatí 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa