„Skupina MOL dnes uverejnila svoje rozhodnutie uplatniť si právo výkupu akcií spoločnosti Slovnaft. Cieľom spoločnosti MOL je zjednodušiť a racionalizovať vlastnícku štruktúru Slovnaftu, a tým tiež zjednodušiť správu a riadenie spoločnosti,“ informoval dnes MOL.

Cenu určí posudok

Koncern k vynútenému výkupu akcií rafinérie pristupuje po tom, čo svojou nedávnou dobrovoľnou ponukou zaujal iba menšiu časť jej drobných akcionárov. V rámci ponuky, ktorá bežala v priebehu mája až júla, získal navyše iba 0,16-percentný balík akcii Slovnaftu. Jeho podiel v nej sa tak zvýšil z 98,56 na 98,72 percenta.

MOL zároveň informuje, že reálne uplatnenie jeho nového výkupu podlieha ešte súhlasu Národnej banky Slovenska (NBS). Ak ho odobrí, cena výkupu vzíde až z následného znaleckého posudku.

Práve od ceny bude závisieť, ako sa k vytesneniu postavia drobní akcionári. Vykupovať sa síce bude iba malý jeden a štvrť percentný balík Slovnaftu, no nakoľko je to veľká i úspešná firma, jeho cena je dosť vysoká. Ak by sa akcie vykupovali za 84 eur, ktoré bol za ne ochotný MOL vyplácať v nedávnej dobrovoľnej ponuke, tak cena celého vytesňovania sa vyšplhá 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa