Veža, ktorú v Tatrách začali stavať, má priemer pôdorysu viac ako 33 metrov a vysoká je niečo cez 53 metrov, povedal Štefan Bieľak z obecného úradu v Štrbe.

„Bude mať desať podlaží, respektíve úrovní, a štyri vyhliadkové plošiny, ktorých súčasťou bude aj adrenalínová sieť a presklená podlaha na špici vyhliadky. Vstup do únikového schodiska je pritom navrhnutý ako tobogan,“ priblížil Š. Bieľak.

V treťom stupni ochrany

Dĺžka špirálovo – visutej vnútornej lávky bude 580 metrov od úrovne terénu po hornú vyhliadkovú plošinu. Kapacita vyhliadkovej veže je takmer 500 návštevníkov.

„Vo veži sa bude nachádzať vstup s pokladňou a zázemím, múzeum Tatranského národného parku, kaviareň, denná miestnosť či darčekový obchod a toalety. Zároveň tam má byť sklad, miestnosť pre upratovačku a zázemie pre zamestnancov,“ doplnil Š. Bieľak.

Veža sa bude nachádzať vľavo od areálu skokanským mostíkov. Podľa riaditeľa Správy TANAP-u Pavla Majka ide o odprírodnenú plochu bývalého ihriska, ktorá sa nachádza v intraviláne obce.

„Momentálne je to v 3. stupni ochrany prírody, my to chceme v novom návrhu zonácie vyňať z ochrany a dať to do vnútorného ochranného pásma 2. stupňa, keďže tam už sa nachádzajú rôzne stavby. Drvivú väčšinu kompetencií, ako to tam vyzerá, si tak prevezme samospráva,“ uviedol P. Majko.

V Tatrách pribudne atrakcia, pri Štrbskom plese stavajú vyhliadkovú vežu

Výstavba vyhliadkovej veže v Tatrách Zdroj: TASR

„V našom odbornom stanovisku sme limitovali akurát výšku, aby to nejakým spôsobom vizuálne zle nepôsobilo. Je to ale podstatne nižšie, ako skokanské mostíky, takže tam problém tiež nebol,“ skonštatoval. Ochranári momentálne zisťujú, či sa ich podmienky premietli aj do stavebného povolenia.

V Tatrách plánovali rezort 

Investorom projektu je spoločnosť High Tatras Tower z Popradu, ktorá na otázky TASR ohľadom nákladov na výstavbu či termínu dostavby dosiaľ neodpovedala.

Podľa obchodného registra sú konateľmi spoločnosti Roman Antal a Štefan Zoričák, ktorí pôsobili v developerskej spoločnosti ARent. Tá bola známa okrem rezidenčných projektov na strednom a východnom Slovensku aj zámerom postaviť veľký rezort v Tatrách.

Ešte v roku 2007 spoločnosť naplánovala priamo v centrálnej časti podhoria zábavný komplex Okko, G.E.R, zamýšľaný pri obci Veľký Slavkov.

Projekt na ploche okolo 200 hektárov mal obsahovať tri časti pomenované Park, City a Golf. Priniesť mal dva hotely, 300 horských apartmánov, obchody, kiná, kongresové centrum, wellness, golfové ihrisko aj heliport.

Investícia za vyše 100 miliónov eur sa však nerealizovala, 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa