pondelok 19. augusta 2019

Upozorňujeme: Opäť nebezpečná kozmetika - aktualizované

Úrad verejného zdravotníctva SR varuje pred novými nebezpečnými kozmetickými výrobkami, ktoré boli nahlásené do systému Rapex (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) v Litve. Tieto výrobky sa však môžu nachádzať aj v iných krajinách.

Zdravie môže ohroziť koncentrovaný gél a balzam na nohy, ako aj telový gél značky Horse Health a telový gél Zolotoj Us z Ruska. Upozornenie sa týka aj dvoch druhov krémov na ruky značky Gratia z Poľska - harmančekového a s aloe vera. Vo všetkých týchto výrobkoch sa nachádza zmes konzervačných látok Methylisothiazolinone a Methylchloroisothiazolinone, ktorej použite je podľa predpisov Európskej únie možné len v zmývateľných výrobkoch. Nezmývateľné výrobky s týmito zložkami môžu u citlivých osôb spôsobiť alergickú reakciu.

Minulý týžden kontrolné orgány v Írsku a v Nemecku nahlásili ako nebezpečný výrobok na umývanie rúk Fast Orange Hand Cleaner z USA obsahujúci  methylisothiazolinone, ktorý je na zozname zakázaných látok. Výrobca už upravil zloženie svojho produktu a od 7. mája 2018 tento výrobok danú látku neobsahuje. Oznam sa teda netýka výrobkov, ktoré boli vyrobené po uvedenom dátume a v ich zozname zložiek nie je uvedená nebezpečná látka methylisothiazolinone. Ďalším nebezpečným produktom bol prípravok na bielenie pokožky Caro bright Lemon, pri ktorom nie je uvedený ani výrobca, ani krajina pôvodu. Zdravie môže poškodiť nadlimitné množstvo látky kojic acid, ktoré sa vo výrobku nachádza.