V kine Lumiere uvedú záznam z festivalu Woodstock

Návštevníci a návštevníčky projekcie si tak budú môcť pripomenúť legendárne podujatie priamo v deň jeho 50. výročia.

14.08.2019 09:06
WOODSTOCK 40th Foto:
Archívna fotografia z festivalu Woodstock.
debata

Vo štvrtok o 19:00 uvedú v bratislavskom kine Lumiere v rámci cyklu Music & Film záznam z rockového festivalu Woodstock. Režisérskym zostrihom rovnomenného dokumentu Michaela Wadleigha z roku 1970 si tak návštevníci a návštevníčky kina pripomenú legendárne podujatie priamo v deň jeho 50. výročia. „V minulosti bol tento film v Kine Lumiere už niekoľkokrát beznádejne vypredaný,“ podotkol dramaturg cyklu Miro Ulman, ktorý divákom a diváčkam film osobne predstaví.

Film Woodstock autenticky približuje atmosféru legendárneho rockového festivalu s množstvom vynikajúcich hudobníkov. Hlavným posolstvom podujatia, ktoré dostalo názov Woodstock, aj keď sa nakoniec namiesto vo Woodstocku konalo pri meste Bethel v štáte New York, bolo heslo ‘tri dni mieru a hudby‘. „Woodstock bol udalosťou, ktorá zmenila jednu generáciu, koncert, ktorý svojím vplyvom a rozsahom nemal obdobu a ktorého hlavným mottom boli mier a hudba,“ uviedol Miro Ulman. „Počas leta roku 1969 prežilo pol milióna ľudí z rôznych spoločenských vrstiev tri neobyčajné dni,“ dodal.

Film je záznamom vystúpení legiend ako Joan Baez, Joe Cocker, Crosby, Stills, Nash & Young, Jimi Hendrix, Jefferson Airplane, Janis Joplin, Carlos Santana, Ten Years After či The Who a zachytáva aj atmosféru počas príprav koncertu. Wedleigh na miesto pricestoval s tisíckami kotúčov filmu a štábom kameramanov. Výsledkom bolo 193 kilometrov nakrúteného materiálu, ktorý režisér následne zostrihal do 184-minútového filmu. V roku 1970 zaň získal Oscara.

V roku 1994 vznikol prvý režisérsky zostrih k 25. výročiu festivalu s pridanými 40 minútami vystúpení Canned Heat, Jefferson Airplane a Janis Joplin, v ktorom bolo zároveň o dve skladby rozšírené záverečné vystúpenie Jimiho Hendrixa. „Niektoré zábery s divákmi boli v tejto verzii zamenené za iné, predtým nepoužité a v záverečných titulkoch boli doplnené mená osobností z generácie Woodstocku, ktoré umreli,“ ozrejmil Ulman.

Vo štvrtok v Kine Lumiere premietnu remastrovaný režisérsky zostrih s novým audio mixom, ktorý vznikol v roku 2009 pri príležitosti 40. výročia koncertu. „Ak ste už film Woodstock videli, tak sa vám v spomienkach vynorí dážď, bahno, drogy, ale najmä hudba a neuveriteľný pocit spolupatričnosti. Bola to akcia, ktorej atmosféru sa už nepodarilo zopakovať,“ skonštatoval Miro Ulman. „Táto projekcia je jedinečnou spomienkou na koniec 60. rokov minulého storočia nielen pre tých, ktorí v tom čase žili, no kvôli tomu, že žili za ostnatým drôtom, sa festivalu nemohli zúčastniť, ale i pre tých, ktorí o ňom doteraz nikdy nepočuli,“ zhodnotil.

Organizátorom festivalu išlo predovšetkým o to, aby bol Woodstock iný ako všetky podobné akcie. „Pre mňa osobne bol Woodstock skúškou toho, či ľudia našej generácie skutočne veria jeden v druhého a vo svet, ktorý sme sa snažili vybudovať,“ poznamenal jeden z organizátorov koncertu Michael Lang. „Počas toho augustového víkendu, keď naša vlasť prechádzala nesmierne pohnutým obdobím, sme zo seba vydali to najlepšie a pritom, hoci len na kratučký okamih, sme vytvorili ten druh spoločnosti, o aký sme všetci usilovali,“ uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lumiere #Woodstock