Denník N

V Nitre je Flaam, v Skalici Maringota, v Trebišove Skapal pes. Tri festivaly s vlastnou tvárou

Atmosféra grilovačky u kamoša, ktorá sa vymkla spod kontroly. Od alternatívy po mainstream. Radosť je formou odporu – bez grantov a bez sponzorov. Tri vety charakterizujúce tri rôzne akcie, ktoré sa konajú počas zostávajúcich augustových víkendov. Budú v rôznych častiach Slovenska, ale majú veľa spoločného – najmä to, že ich robí nová generácia mladých ľudí, ktorým v ich rodných mestách chýbali priestory pre nezávislú kultúru a hudobné festivaly.

Všetko, čo nie je nuda (okrem reggae)

Flaam nie je to skratka, len namiesto dĺžňa jedno písmeno navyše. Flám zostáva, ale bude trochu iný. Čo teda čaká návštevníkov tejto akcie v Nitre 16. a 17. augusta?

„Súčasťou Flaamu môže byť všetko, čo nie je nuda. Okrem reggae. Jedine, že by ho hral dredatý islandský producent na xylofóne. Inak sľubujeme, že reggae na Flaame nikdy nebude. NIKDY,“ takto sa vymedzuje partia kamarátov stojacich za festivalom fungujúcim od roku 2014.

Hlavné pódiá nazvali Kanoe West a Kriaky Stage, no nejde len o recesiu lokálneho charakteru. Program trvá až do ranných hodín a najväčšími písmenami v ňom svietia mená Iglooghost (UK), Low Roar (US), Seward (ES), Katarzia s Pjonim, Katarína Máliková alebo v zahraničí náš momentálne veľmi úspešný producent Pišta Královič so svojím sólo projektom FVLCRVM. Ďalší program a všetko podstatné nájdete tu.

Flaam je pritom len jednou z aktivít v rámci miestneho Hideparku. Ten vznikol v roku 2010 po zavretí dvoch klubov v Nitre, pretože skupina ich pravidelných návštevníkov sa chcela stretávať naďalej. Našla opustenú lúku, upravila ju a postavila tam vojenský stan, kde začala robiť „tancovačky pod holým nebom“. Takto sa veci dajú robiť istý čas, potom buď prirodzene zaniknú, presunú sa inde, alebo sa rozbehnú vo veľkom štýle. Hidepark bol tretím prípadom. Dnes funguje ako komunitné centrum so záhradou, kde sa realizuje vyše desať občianskych združení a partií.

Lom a čo je v ňom?

Bývalý pieskovcový lom v skalickej vinohradníckej oblasti na úpätí najvyššieho kopca regiónu. To znie ako tip na turistický výlet. Áno, ale k nemu špeciálny program na celý víkend. „Festival Maringota vznikol v roku 2012 ako snaha vytvoriť nové miesto pre kultúrny život a priestor pre milovníkov hudby a zábavy v netradičnom prostredí,“ tvrdia organizátori a sedí to.

Program skladajú z elektronickej hudby, popu, rocku, funku či jazzu. Nemajú problém ani s reggae, takže komu by chýbalo tento víkend v Nitre na Flaame, tu ho nájde. Najväčšiu časť programu tvoria mená zo slovenskej a z českej scény, tento rok s medzinárodným presahom vďaka známej drumandbass-worldmusic úderke N.O.H.A., okrem ktorej od 16. do 17. augusta zahrajú aj Ultrazvuk, Medial Banana či Nvmeri. Ďalší program a všetko podstatné o festivale nájdete tu.

A prečo vlastne Maringota? Lebo symbolom tejto akcie a súčasťou jej areálu už od začiatkov je maringotka. Pieskovcový lom je pod kopcom Vintoperka, ktorý je súčasťou Skalického hájika a prírodnej rezervácie Veterník. Priestor sa každý rok upravuje/kultivuje, okrem festivalu už tu funguje aj Letné kino a robia sa tu hudobnícke jamsessions či rôzne oslavy.

Kultúra bez infúzií

Obvykle sú tlačové správy len mechanickým rozpísaním základných informácií čo-kedy-kde-kto. Skapal pes fest je niečo úplne iné. Oplatí sa odcitovať celé vety.

30. – 31. augusta 2019 sa na Sunnyho ranči v Trebišove bude konať 7. ročník aktivistického festivalu, ktorý prvýkrát nesie heslo Radosť je formou odporu. Je organizovaný bez grantov a sponzorov. Účinkujúci vystupujú bez nároku na honorár a organizátormi sa tak stávajú samotní návštevníci.

„Je to akási snaha o rekonštrukciu čias, keď kultúra bola živá, bez infúzií. Naše babky a dedkovia tiež nepýtali peniaze na to, aby sa porozprávali, čo je nové vo svete, zatancovali si, pohádali sa a zase dohodli. Živá kultúra funguje aj bez pivovarov a súhlasu ministerky.“

„Chceme tým ukázať, že ak je možné vyrobiť dvojdňový festival s asi štyridsiatimi účinkujúcimi, diskusiami, hrami, výstavami… dokážeme takto zorganizovať aj ďalší svet.“

Skapal pes okrem koncertov Lonesome Hot Dudes (AT), People As Machines (MEX), Jesień (PL) a dávky domácich muzikantov, ktorí už presiahli lokálnu scénu, ponúkne aj aktívnu diskusiu, diskutabilné umenie a umelecký aktivizmus. Konkrétne projekt Daniel Andrejko, o ktorom sme nedávno písali, diela umelcov Ota Hudeca, Leny Jakubčákovej, projekt Potulnej galérie či „kritické básne trebišovského outfluencera Debylka“. Ďalší program a všetko podstatné o festivale nájdete tu.

Z Trebišova je bližšie do Maďarska a na Ukrajinu než do Prešova, ale prístup Do It Yourself na žiadnom inom slovenskom festivale nenájdete v takej miere ako tu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie