Cena ropy sa stále potáca v okolí 60 dolárov za barel (1 barel = 159 litrov), pričom ju zráža stupňujúce sa napätie medzi Čínou a USA. Nízka cena ropy môže tešiť motoristov, menej už producentské krajiny.

Politická neistota

Takzvaný index politickej neistoty EPU, ktorý meria mieru neistoty spojenú s ekonomickou politikou na celom svete, sa v súčasnosti pohybuje na historicky najvyšších hodnotách. Poukazuje na to CNBC s tím, že EPU sa meria už od deväťdesiatych rokov. Analytici pritom upozorňujú, že neistota je „nepriateľom ekonomického cyklu“, čo sa najmarkantnejšie prejavuje na vývoji cien ropy a dopytu po nej.

Celosvetovo sa v tomto roku dopyt po čiernom zlate zvyšuje najpomalším tempom od finančnej krízy v roku 2008. Najmä na rastúci konflikt medzi Čínou a USA a spomaľujúci sa rast svetovej ekonomiky zareagovala Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA), ktorá uviedla, že v dôsledku obchodného sporu bude svetový dopyt po rope rásť v najbližšom období najslabším tempom od svetovej finančnej krízy pred 11 rokmi.

V máji bol napríklad celosvetový dopyt v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška nižší o 160 tisíc barelov denne.

V tomto roku to bol už druhý medziročný prepad. Za prvých päť mesiacov roku dopyt vzrástol o 520-tisíc barelov za deň, čo je najnižší rast v tomto období od roku 2008.

IEA znížila prognózu rastu globálneho dopytu na roky 2019 a 2020 na 1,1 milióna, a 1,3 milióna barelov denne. Výhľad je pritom neistý a IEA upozorňuje, že ďalšia revízia smerom nadol je pravdepodobnejšia ako revízia opačným smerom.

Vývoj cien sa opakuje

Vývoj cien ropy minulý týždeň na svetových burzách pritom doslova

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa