Galéria (5)

Najčastejšie choroby tekvíc: Múčnatka, bakterióza a hniloba koreňa

Tekvice, cukety, dyne a patizóny sú plodiny, ktoré často podľahnú hnilobe koreňa či iných častí. Hlavným dôvodom je, že zvyčajne sa pestujú na zemi.

Galéria

Hniloba koreňa tekvíc
Múčnatka tekvíc
hnilá cuketa

Ak je pôda veľmi vlhká, často prší alebo ich neúmerne polievame, výsledkom môže byť rozšírenie huby spôsobujúcej hnilobu. Sú však aj ďalšie ochorenia, ktoré môžu zničiť úrodu tekvíc a im podobných plodín.

Najbežnejšími ochoreniami tekvíc sú múčnatka, bakterióza a hniloba koreňa.

Múčnatka tekvíc

Múčnatku pravdepodobne poznáte z iných rastlín, je charakteristická bielym popraškom na listoch a ich následným žltnutím a vysušením. Choroba narúša fotosyntetické procesy. Škodcom je huba, ktorá sa rýchlo šíri a môže zničiť celú úrodu.

Všetky poškodené miesta je potrebné čo najskôr odstrániť. Pomáha postrek 70-percentným roztokom koloidnej síry. Viac o prípravkoch sa dozviete v záhradkárskej predajni.

Múčnatka tekvíc
Foto istock |

Bakterióza tekvíc

Bakterióza tekvíc sa prejavuje hnedými ranami, ktoré v konečnom dôsledku plod deformujú. Na listoch sa tvoria diery. V prípade bakteriózy sa neoplatí uchovávať žiadnu časť rastlín, ani semiačka, všetko je najlepšie spáliť, alebo zlikvidovať v odpade – nie v komposte! Pri prvom spozorovaní môžete vyskúšať prípravok na báze medi, ktorý obmedzí ďalšie šírenie choroby.

Hniloba koreňa tekvíc
Foto istock |

Hniloba koreňa tekvíc

Hnilobu koreňa spôsobuje huba. Korene a niektoré časti stoniek hnednú, mäknú, rastlina sa prestáva vyvíjať, spodné listy sú žlté. Ak problém ignorujeme, dočkáme sa zničenia celej úrody. Ochorenie postihuje oslabené výhonky, ktoré dostávajú minimum živín, trpia nesprávnym zavlažovaním alebo prudkými zmenami teploty.

Náš tip: Ako môžeme zabrániť hnilobe tekvíc?

  • polievajme ich vodou s teplotou nad 20 stupňov Celzia,
  •  nezalievajme nadmerne,
  • nechajme pôdu pre ďalším zalievaním preschnúť,
  • zvážme vertikálne pestovanie na konštrukcii alebo aspoň vyššie nad zemou, špeciálne, ak máme záhradu v oblasti, kde často prší.
hnilá cuketa
Foto istock |

Tekvica zhadzuje plody

Ak vám tekvica, či cuketa odhníva alebo zhadzuje plody, dôvodom môže byť aj vysoká násada. Rastlina už nevládze živiť ďalšie, je vysilená zo živenia prvých väčších plodov. Ochranou je pravidelný zber, nenechávajme plody na rastline rásť zbytočne len preto, aby sme mali doma raritu, rastlinu tým vyčerpáme a oberieme sa o ďalšiu úrodu.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje