Hore

Nová generácia Nikon Picture Control

Nikon v posledných rokoch vyrobil pár skutočne skvostných fotoaparátov. Sledovali sme, ako zlepšuje parametre a funkcionalitu.

Dôležitou zmenou, ktorá oficiálne nebola spomínaná, je zlepšenie spracovania obrazu. Najlepším príkladom je rad Nikon D8XX. Nikon D800/D800E priniesol na tú dobu fantastické rozlíšenie 36 Mpx. To bolo na zrkadlovku čosi nevídané. Parádne rozlíšenie, špičkový dynamický rozsah a prekvapujúco nízky šum. Ale tie farby! To bola slabosť Nikonu. Konkurenčný Canon nemal tak dobrý snímač, ale farby z neho liezli ľúbivejšie. Pamätám si, ako som sa natrápil, kým som prišiel na to, ako fotky z D800E upravovať. Svoj podiel na tom malo aj zlé vyváženie bielej. U D810 to bolo o niečo lepšie a s D850 už žiadne problémy neboli. Rovnako je to pri poslednej generácii ostatných zrkadloviek a samozrejme aj u bezzrkadloviek radu Z.

Dlhé roky Nikon prakticky nemenil funkcionalitu spracovania farieb. Potom však prišiel výrazný skok v podobe novej verzie Picture Control. Picture Control je funkcia spracovania obrazu, ktorá má veľa nastavení. Tie sa prejavia hlavne pri formáte JPG. Niektoré fotoaparáty majú v ponuke aj TIFF, u toho tiež. Ak teda tieto formáty používate, mali by ste si nastavenia Picture Control dobre preštudovať a intenzívne s nimi pracovať. Niektoré nastavenia Picture Control sa zapisujú do RAW-u. Záleží potom na tom, v ktorom programe RAW vyvolávate, či si RAW konvertor vie tieto informácie zo súboru vytiahnuť a aplikovať ich, alebo nie. Samozrejme originálne programy od Nikonu to vedia. Dokonca si môžete ukladať, nahrávať a editovať obrazové profily. Istý čas aj Adobe Camera RAW dokáže u fotoaparátov Z6/Z7 prečítať niektoré informácie o nastavení z RAW a aplikovať ich na nastavenie vyvolania.

Nový systém spracovania obrazu výrazne posunul hlavne možnosti spravovania JPG a TIFF. Verím, že tieto formáty teraz viac využívajú aj fotografi, ktorí predtým fotili len do RAW. U amatérskych zrkadloviek ich nový Picture Control robí zábavnejšie, predovšetkým vďaka profilom s výraznejším efektom postprocesingu. Pokročilí fotografi uvítajú precíznejšie nastavenie profilov, hlavne čo sa týka doostrovania.

Predvoľby Picture Control

Ako pracovať s Picture Control si ukážeme na Nikone Z7. Pri ostatných fotoaparátoch je to podobné, minimálne čo sa týka nastavení v menu. I tak si však pri študovaní možností vášho fotoaparátu zoberte na pomoc návod na obsluhu.

Obrazový profil

Základom spracovania obrazu je výber obrazového profilu, ktorý sa nachádza v predvoľbách Picture Control. Profil si môžete vybrať cez menu (podmenu s ikonkou fotoaparátu), alebo cez Quick menu. (u mňa tlačidlo “i”). Obrazový profil je vlastne obdobou filmu. Keď sa fotilo len na film, fotograf si vyberal konkrétny film podľa toho, ako chcel, aby jeho fotky vyzerali. Či majú byť farebné, alebo čiernobiele, s prirodzenými, alebo živými farbami, či farbami nastavenými na portrét, alebo krajinu. Rovnaký princíp výberu platí aj pre digitálnu fotografiu, len máme viac možností.

V predchádzajúcej generácii Picture Control bolo v ponuke niekoľko základných obrazových profilov, spomeňme Neutral, Vivid, Portrait, Landscape, Monochrome atď. Každý z nich sa dal ešte nastaviť (saturácia, kontrast, jas…). Súčasná generácia Picture Control má oveľa viac obrazových profilov a podrobnejšie nastavenia. Napríklad Nikon Z7 má 25 obrazových profilov. Rozdeliť ich môžeme do dvoch skupín.

Tou prvou sú štandardné profily, ktoré nájdete nielen v ostatných aj starších Nikonoch, ale aj u iných značiek fotoaparátov. Sú základom výbavy každého fotoaparátu, samozrejme sú to nejaké odchýlky podľa konkrétneho modelu. U Nikon Z7 sú to profily Auto, Standard, Neutral, Vivid, Monochrome, Portrait, Landscape, Flat. Auto je automatika, ktorá volí profil podľa detekovanej scény. Túto možnosť využijú najmä začiatočníci. Skúsenejším fotografom odporúčam voliť profil priamo. Ja zvyknem pre farebnú fotografiu používať Portrait a pre ČB samozrejme Monochrome. Je len na vás, ktorý profil vám vyhovuje. Uvítal som príchod plochého profilu Flat, pretože je schopný zaznamenať najväčší dynamický rozsah. Fotografie sú síce šedivé, ale obsahujú najviac obrazových informácií, ktoré sa dajú využiť pri postprocesingu. Primárne je Flat profil určený pre video. Ja ho však s obľubou používam v Adobe Lightroom, je dobrým štartom pre spracovanie svetelne náročných scén.

Druhou skupinou profilov sú efektové profily (Dream, Morning, Dramatic, Carbon…). Majú výraznejšie spracovanie obrazu. Vyzerajú ako filtre, ktoré štandardne aplikujete až v počítači. Teraz môžete výraznejší postprocesing nastaviť priamo vo fotoaparáte. To poteší tých, ktorým zatiaľ postprocesing v počítači nejde. Výborné je, že sa dajú použiť aj vo videu, niektoré sú akousi obdobou colorgradingu. Použitie efektových obrazových profilov je vec vkusu každého užívateľa. Niektoré sú ale podľa mňa vydarené.


Obrazový profil Neutral.


Obrazový profil Landscape je kontrastnejší a zvýrazňuje modrú a zelenú farbu.


Obrazový profil Monochrome.


Efektový obrazový profil Denim.

Nastavenie obrazového profilu

Viem, že väčšina amatérskych fotografov si jednoducho vyberie obrazový profil a použije ho bez toho, aby si ho doladili. Niektorí používajú štandardné nastavenie od výroby a nikdy profil nemenili a ani nenastavovali. To je škoda, pretože to má výrazný vplyv na spracovanie obrazu. Stačí vyskúšať a porovnať fotku s profilom Neutral a Vivid a hneď uvidíte veľký rozdiel.

Možno sa vám páči niektorý obrazový profil, ale nie ste s ním úplne spokojní. To sa dá ľahko napraviť jeho nastavením. Opäť môžete ísť do menu, alebo cez Quick menu. Ponuka nastavení profilov sa líši podľa toho, či je profil farebný, monochromatický alebo efektový.


Quick menu (“i”) Nikonu Z7.


Výber profilu cez Quick menu.


Podrobné nastavenia profilu v Quick menu.


K rovnakým nastaveniam sa dostanete aj cez menu.

Ak sa idete pustiť do nastavenia profilu, odporúčam použiť návod, kde je všetko podrobne vysvetlené, alebo aspoň pozorne sledujte inštrukcie na obrazovke displeja. Jednotlivé parametre sa dajú nastaviť hrubšie alebo jemnejšie.




Ukážka z návodu k Nikonu Z7. Vysvetlenia nastavenia Picture Control sú popísané podrobne a zrozumiteľne.

Farebný profil - doostrenie, kontrast, jas, sýtosť, odtieň.

Monochromatický profil - doostrenie, kontrast, jas, filtrovanie, tónovanie.

Efektový profil - úroveň efektu, doostrenie, kontrast, jas, sýtosť, odtieň alebo filtrácia a tónovanie u monochromatického efektu.

Odporúčané nastavenia

Pri všetkých profiloch je dôležité nastavenie doostrovania. Dá sa nastaviť celkové doostrenie (Quick sharp), ale ja odporúčam individuálne podrobnejšie nastavenie. Nová generácia Picture Control je v tomto výborná a možnosťami sa približuje možnostiam pokročilých RAW konvertorov. Okrem štandardného nastavenia doostrenia tu je aj nastavenie Mid-Range sharpening (môžeme ho prirovnať k novej funkcii Texture v Lightroome) a Clarity (Zreteľnosť). Ak fotíte portréty, znížte Mid-Range sharpening a Clarity, pleť bude jemnejšia, bez zvýraznenia pórov a jemných vrások. Naopak zvýšte obidve nastavenia, ak chcete zvýrazniť textúry a štruktúry, napr. v krajinárskej fotografii, makrofotografii a pod.

Vysoký kontrast a saturácia (nasýtenie) nemusia vždy prospieť fotografiám. Môžu spôsobovať posterizáciu a zlé prekreslenie svetiel a tieňov. Je lepšie mať fotografie šedivejšie. Kontrast a saturáciu ľahko pridáte v počítači. Zvládnu to aj začiatočníci. Opravovať chyby v počítači, najmä pri formáte JPG, je niekedy nemožné, alebo len v obmedzenej miere. Preto odporúčam používať profily s väčším dynamickým rozsahom a štandardnou saturáciou, prípadne kontrast a saturáciu aspoň mierne stiahnuť.

Pri monochromatických profiloch by ste sa mali naučiť používať filtrovanie. Nie je to nič iné, ako digitálna obdoba použitia farebných filtrov v ČB filmovej fotografii. Farebné filtre výrazne ovplyvňujú prevod farieb do odtieňov šedej. Nebudem tu túto tému podrobne rozoberať, dostatočne sa jej venujeme v našej fotoškole, v sekcii o ČB fotografii.

Moja posledná rada ohľadne nastavenia obrazových profilov sa týka tých efektových, spoznáte ich ľahko. Nikon ich označuje číslami. Pri týchto profiloch nájdete parameter úroveň, ktorým nastavíte účinok efektu. Niektoré profily sú pomerne agresívne a pomocou nastavenia úrovne ich môžete stlmiť.

Či už fotíte len do JPG, alebo pre spracovanie RAW používate iný program ako od Nikonu, odporúčam si nainštalovať Nikon Picture Control Utility 2. Nafoťte typické motívy do RAW a v programe experimentujte s obrazovými profilmi. Je to jednoduchšie, ako to prestavovať vo fotoaparáte, kde efekt na malom displeji vidíte horšie. Keď zistíte, ktorý profil a jeho nastavenie vám vyhovujú, nastavíte si ho aj vo fotoaparáte. Alebo si nastavenia prenesiete pomocou pamäťovej karty.


Program Nikon Picture Control Utility 2 slúži na editáciu a správu obrazových profilov. Je úplne zdarma.


Najnovší Adobe Camera RAW, ktorý je súčasťou aj Adobe Lightroom Classic CC, má v ponuke všetky obrazové profily Nikonu Z7 a vie ich aplikovať aj automaticky, na základe informácií z EXIF-u. Platí pre formát RAW.

Záver

Na spracovanie obrazu nevplýva len výber a nastavenie obrazového profilu. Je to aj nastavenie vyváženia bielej, rozšírenia dynamického rozsahu Acive D-Lightning, farebného priestoru, redukcie šumu a korekcie chýb objektívov.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované