Používate smartphone za volantom? Toto musíte vedieť.

Používate smartphone za volantom? Toto musíte vedieť.

- in Nesmie vám ujsť
288
Komentáre vypnuté na Používate smartphone za volantom? Toto musíte vedieť.

Prečítať si SMS, prepnúť pesničku alebo zmeniť cieľ navigácie trvá približne 3-8 sekúnd. V rýchlosti 70km/h prejdeme za sekundu 20m. Táto jednoduchá matematika slúži len ako varovný prst nad tým, ako sa rútime desiatky metrov za sekundu v stovkách kilogramov železa a ocele a máme pocit, že je v poriadku nedávať pozor.

Príchod smartphonov na trh podmienil ich súčasť v našom každodennom živote. Fakt, že máme každého človeka, pieseň a informáciu na končeku našich prstov v nás zobúdza detskú nedočkavosť, všetko potrebujeme urobiť okamžite.

Nová závislosť a jej dopad na spoločnosť.

V angličtine existuje skratka FOMO alebo aj fear of missing out. Tento pojem indikuje pocit toho, že budeme z niečoho vynechaní, resp. prídeme o nejakú kľúčovú udalosť ak nebudeme konštantne súčasťou diania. S každým cinknutím očakávame správu, ktorá absolútne zmení situáciu. Pravdou však je, že s každým upozornením príde len rovnako bežný výkrik do tmy ako tie státisíce pred nimi.

FOMO však nie je jediný problém technológie 21. storočia. Smartphony nám ničia schopnosť sústrediť sa. Šoférovanie a to najmä na diaľnici dokáže byť veľmi nezáživná aktivita a je logické, že sa snažíme si ju ozvláštniť. V našej priehradke nás čaká zdroj nekonečnej zábavy, tak prečo sa dívať na stovky kilometrov asfaltu a zelene?

Do akých problémov nás môže smartphone dostať?

Ako je už vyššie spomenuté, brzdná dráha sa v prípade nepozornosti zvyšuje exponenciálne. Aj v zápche vo vlastnom meste, ktoré poznáme naspamäť môžeme jednoducho spôsobiť nehodu. Sekunda nepozornosti a prudké dupnutie na brzdy vozidla pred nami, s ktorým nerátame a škodová udalosť je na svete. Na jednej strane to je asi tá lepšia varianta čo sa môže stať, na druhej, je to naša vina.

Okrem drahých dátových balíkov a paušálov nás náš smartphone pripravuje na ďalšiu vysokú investíciu. Tou je PZP alebo Povinné zmluvné poistenie vozidla. Toto poistenie musí mať každé motorové vozidlo v cestnej premávke a odvádza sa od dvoch hlavných faktorov -vozidla a vodiča. Čo sa týka vozidla, parametre sú väčšinou tabuľkové, kubatúra, vek, cena vozidla a podobné sú faktory ovplyvňujúce cenu produktu.

Druhým je vaša kariéra vodiča, ktorú eviduje polícia a poisťovne. Váš vek a zoznam škodových udalostí Vás radí do rôznych skupín. Mladí vodiči, sú automaticky rizikovejší, keďže majú menej skúseností. Problémoví vodiči, teda tí, ktorí zaznamenali minimálne jednu a viac škodových udalostí sa dostávajú do rádovo vyšších súm. Buď sa poistenie stáva drahším alebo klesná maximálna výška krytia a tým aj nápor na našu peňaženku.

Používam vhodné poistenie auta?

Aj malý ťukanec v zápche spôsobený nepozornosťou môže rapídne navýšiť cenu PZP poistenia. Zvýšené riziko škodových udalostí v zápchach sa týka najmä vodičov vo väčších mestách, čo sa taktiež odzrkadľuje na cene PZP. Ak patríte medzi nich, prípadne používate smartphone za volantom, mali by ste zvážiť porovnanie PZP ponúk viacerých poisťovní.

Najrýchlejším a najjednoduchším nástrojom na porovnanie je online kalkulačka PZP, pomocou ktorej z pohodlia domova nájdete najvýhodnejší variant pre Vás aj vaše auto. Na základe údajov o vašom aute, počte škodových udalostí, veku vodiča a miesta bydliska vypočíta a odporučí najvýhodnejšie PZP spomedzi stoviek produktov z celého finančného trhu.

Kalkulačku môžete použiť aj na obrazovke Vášho smartphonu, dajte však pozor, aby to nebolo  za volantom.

 

 

You may also like

Ako chrániť podvozok auta pred koróziou

Podvozok auta je najviac vystavený riziku korózie. Kvôli