ZN.SK
himalájska soľ

Himalájska soľ, je naozaj taká zdravá? Fakty a mýty

O himalájskej soli sa často hovorí ako o zdravšej náhrade klasickej. Ružová himalájska soľ je druh kamennej soli z pandžábskej oblasti v Pakistane.

O himalájskej soli sa často hovorí ako o zdravšej náhrade klasickej. Ružová himalájska soľ je druh kamennej soli z pandžábskej oblasti v Pakistane, neďaleko úpätia Himalájí. Niektorí ľudia opisujú ružovú himalájsku soľ ako jednu z najčistejších dostupných solí a tvrdia, že sa môže pochváliť niekoľkými zdravotnými výhodami. Je však táto soľ medzi „zdravšími“ soľami oprávnene?
himalájska soľ

Čo je ružová himalájska soľ?

Ružová himalájska soľ je chemicky podobná stolovej soli. Obsahuje až 98 percent chloridu sodného. Zvyšok soli obsahuje stopové minerály, ako je draslík , horčík a vápnik. Charakteristickú farbu jej dodáva jeden z mnohých prvkov – železo, konkrétne jeho oxid. Obsahujúce minerály tiež vysvetľujú, prečo himalájska soľ chutí inak ako bežná stolová soľ. 

Himalájska soľ, nie len na varenie 

Ľudia používajú tento druh soli ako bežnú stolovú soľ. V rámci varenia, sezónnych jedál a konzervovania potravín. Z blokov ružovej soli sa niekedy stáva servírovací riad, varná doska a krájacia doska. Niektorí ľudia používajú namiesto solí  do kúpeľa ružovú himalájsku soľ. Existujú aj rôzne žiarovky a svietniky vyrobené práve z nej. 

lampa himalájska soľ

Výhody pre naše zdravie

  • Pomáha zmierniť kŕče v nohách
  • Reguluje tlak v cievach
  • Ochraňuje obličky a močový mechúr
  • Má blahodárne účinky na pleť
  • Oddialuje starnutie
  • Podporuje libido
  • Zlepšuje spánkové cykly a absorpciu živín v črevách
  • Podporuje zdravie ciev, kostí a celého resperičného systému

Nedávny výskum naznačil, že konzumácia soli môže znížiť riziko infekcie a zničiť škodlivé baktérie. Jedna štúdia na zvieratách tiež viedla vedcov k záveru, že táto soľ môže mať pozitívny vplyv na príznaky depresie.

Fakty a mýty

Bohatý obsah minerálov

Niektoré zdroje tvrdia, že ružová himalájska soľ obsahuje až 84 rôznych stopových minerálov. Pretože obsahuje až 98 percent chloridu sodného, ​​znamená to, že z týchto rôznych stopových minerálov tvoria iba asi 2 percentá. Vzhľadom na relatívne obmedzené množstvá, v ktorých ľudia bežne konzumujú soľ, a malé množstvo týchto minerálov v soli, je nepravdepodobné, že by poskytli akékoľvek merateľné alebo významné zdravotné výhody.

Nižší obsah sodíka

Niektorí ľudia sa domnievajú, že ružová himalájska soľ obsahujé menej sodíka ako bežná soľ. Oba typy však pozostávajú z približne 98% chloridu sodného. Keďže ružová soľ má často väčšie kryštály ako stolová soľ, technicky obsahuje menej sodíka na jednu lyžičku. Jej chuž je tiež slanšia ako u stolovej soli, čo znamená, že človek môže v porcii použiť menej soli, aby dosiahol rovnakú chuť.

Prírodnejšia soľ

Niektorí tvrdia, že himalájska soľ je prirodzenejšia ako jedlá soľ. Zdá sa, že toto tvrdenie je opodstatnené. Prečo? Stolová soľ sa zvyčajne silno rafinuje a zmieša s protispekavými látkami, aby sa zabránilo zhlukovaniu. Himalájska soľ je menej umelá a zvyčajne neobsahuje prísady. Nie je chemicky spracovaná.

Pomoc pri hydratácii

Niektorí veria, že pridanie štipky ružovej soli k jedlám alebo nápojom môže pomôcť telu dosiahnuť optimálnu rovnováhu tekutín a zabrániť dehydratácii. Je pravda, že sodík je potrebný na udržanie správnej rovnováhy tekutín. Platí to však pre sodík z iných zdrojov. Účinky himalájskej soli nie sú až také zázračné. Niektoré plusy sú jej totiž pripisované pomerne „zbytočne“.

Mohlo by zaujímať tiež:

Lucia

Lucia
Absolventka štúdia marketingovej komunikácie, momentálne žijúca v zahraničí s obrovskou vášňou pre cestovanie, nové zážitky a dobré jedlo. K príležitosti písať sa dostala pred pár rokmi v zn.sk. Je to pre ňu relax a zodpovednosť zároveň.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu