Areál v centre Piešťan medzi Kollárovou a Teplickou ulicou je už jednu dekádu opustený. Naposledy tu sídlila Stredná odborná škola technická.

Omnoho známejšia bola fabrika Figaro, ktorá tu sídlila od roku 1948, keď sa priestory znárodnili. Ešte pred Figarom patrili priestory inej spoločnosti – Arta, známa aj ako Považská továreň na čokoládu a cukrovinky, na tomto mieste fungovala v medzivojnovom období.

Umelci aj obchodníci

Podľa Arty sa vola iniciatíva, v ktorej sa združili miestni kreatívci. Ich pilotným projektom je premena nevyužívaného areálu v Piešťanoch, ktorý plánujú transformovať na kultúrno-kreatívne centrum.

„O Arte takmer nikto nevedel. Každý pozná budovu ako bývalé Figaro. Starší obyvatelia sa však pamätajú aj na samotnú Artu. Pre mladšie ročníky je to nová informácia, o ktorej sme netušili ani my. Dozvedeli sme sa o nej až pri pátraní po historických informáciách. Aj preto sme sa rozhodli názov Arta používať,“ hovorí Dominika Rusnáková z iniciatívy.

Starú fabriku na cukrovinky chcú ovládnuť umelci. Inšpiráciou je Cvernovka

 

Komplex nevyužívaných župných budov sa nachádza v ochrannom pásme centrálnej mestskej zóny. V areáli je viacero objektov a v súčasnosti je jedným z najväčších nevyužívaných priestorov v centre.

„Poslaním centra bude vytvorenie priestoru pre prirodzené prepájanie inovatívnych myšlienok, umenia, podpora kreatívneho priemyslu, lokálnych producentov, vzdelávania a podpory občianskej spoločnosti,“ píše sa v zámere projektu.

Cvernovka ako inšpirácia

Priestory majú dokopy 1 200 štvorcových metrov prenajímateľnej plochy a odhad investičných nákladov do rekonštrukcie areálu je 400- až 600-tisíc eur.

Starú fabriku na cukrovinky chcú ovládnuť umelci. Inšpiráciou je Cvernovka

 

„My dáme k dispozícií budovu a zároveň budeme čiastočne prispievať na prevádzku, do výšky našich aktuálnych nákladov na udržiavanie areálu. Arta vstúpi do projektu vlastnými zdrojmi, z ktorých bude financovať úpravu budov a ich prispôsobenie pre jednotlivé funkcie,“ hovorí Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja.

Ostatné financie má zabezpečiť úver, ktorý si vezmú iniciátori projektu. Tí na projekte pracujú viac ako dva roky a inšpiráciu berú najmä od Novej Cvernovky na Račianskej ulici v Bratislave, ktorá je domovom viacerých drobných umelcov.

Rozbeh kreatívneho priemyslu

Podľa predstaviteľov iniciatívy je o priestory záujem. „Stále sme v začiatkoch. Záujem o priestory však doteraz prejavili umelci, grafici, programátori, lokálni podnikatelia, ľudia zo sociálnej oblasti, učitelia, bezobalové potraviny, bylinkáreň a dokonca sa nám začínajú ozývať aj ľudia z iných miest. Arta by mala byť podhubím, v ktorom budú mať priestor pre svoju tvorbu, prácu, nápady, a v ktorej môžu ďalej rásť a stretávať sa,“ predpokladá D. Rusnáková.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa