Mýty a fakty o liečbe schizofrénie

Elektrošoky sú stredoveká a nebezpečná metóda, aj to je jeden z mýtov, ktorý neplatí.

13.08.2019 14:00
terapia, schizofrénia, liečba, psychológ,... Foto:
Vďaka vhodne zvolenej a pravidelnej liečbe dokáže človek so schizofréniou žiť bežný život.
debata
  • Mýtus č. 1: Schizofrénia sa nedá liečiť

Fakt: Nie je to pravda. Dnes máme k dispozícii účinné a bezpečné lieky na schizofréniu. Príčinou návratu ochorenia je často to, že človek so schizofréniou svoje lieky sám prestane užívať. Ak ale liečbu podstupuje pravidelne a je správne nastavená, môže dôjsť k ústupu ochorenia a človek opäť dokáže žiť bežný život s minimálnymi obmedzeniami.

  • Mýtus č. 2: Schizofrénia sa dá vyliečiť „likvidáciou“ génov, ktoré ju spôsobujú

Fakt: Niečo takéto nie je možné. Genetické faktory, ktoré vedú k schizofrénii, nie sú u každého pacienta rovnaké, a aj preto ovplyvniť ich, aspoň zatiaľ, nikto nedokáže.

  • Mýtus č. 3: Ľudia so schizofréniou nie sú schopní samostatného života a musia byť neustále hospitalizovaní

Fakt: Človek s týmto ochorením síce niekedy potrebuje svojho opatrovateľa, no rozhodne nie je pravda, že by musel prežiť svoj život v nemocnici. S účinnou a pravidelnou liečbou môže byť dokonca schopný žiť bežný život bez nápadnejších príznakov ochorenia.

  • Mýtus č. 4: Antipsychotiká nie sú účinné a ide o zbytočné chemikálie do tela

Fakt: Aj keď lieky na schizofréniu, tak ako akékoľvek iné lieky, môžu mať vedľajšie účinky, rozhodne neplatí, že by boli neúčinné alebo nebezpečné. Psychiater každého svojho pacienta individuálne posúdi a ako odborník mu nasadí takú liečbu, ktorá je preňho najvhodnejšia. Práve vďaka vhodne zvolenej a pravidelnej liečbe dokáže človek so schizofréniou žiť bežný život, často len s malými obmedzeniami. Základom úspešnej liečby je však aktívna spolupráca pacienta s odborníkom.

  • Mýtus č. 5: Elektrošoky sú stredoveká a nebezpečná metóda

Fakt: Ľudia si liečbu elektrošokmi často predstavujú tak, že ich lekár uviaže na lôžko a vysiela im do hlavy silné elektrické šoky. Nedá sa tomu úplne čudovať, vzhľadom na to, že označenie elektrošoky znie odstrašujúco. V prvom rade je potrebné povedať, že označenie „elektrošoky“ je zastarané a v súčasnej medicíne sa používa termín elektrokonvulzívna liečba. Ide o účinnú a bezpečnú liečebnú metódu, ktorá sa používa najmä v prípadoch, keď je akútna schizofrénia taká závažná, že je pacient v ohrození života, alebo keď u neho nie sú dostatočne účinné lieky. Takáto liečba by sa dala prirovnať k lekárskej pomoci pri zástave srdca. Vtedy je jedinou nádejou, ako obnoviť funkciu orgánu, defibrilácia elektrickými „šokmi“. Podobne je to aj s mozgom človeka so schizofréniou.

neprezivajzi.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #terapia #liečba #schizofrénia #psychiater #mýty a fakty