Akcia pozostávala z absolvovania školy šmyku, na ktorej v prvom rade kládli dôraz na zvládanie šmykov. Odtrhová plocha preverila zdatnosť vo vyrovnávaní šmyku a kruhová klzká plocha to isté.

Na úvod prebehlo predstavenie nového Focusu ST. Už štvrtá generácia modelu prináša 2,3-litrový EcoBoost s výkonom 206 kW (280 k). Prvýkrát pre benzínovú verziu príde aj s automatickou prevodovkou. Okrem benzínu však bude v ponuke aj s naftovým motorom s výkonom 140 kW (190 k).

Cena za najlacnejšiu verziu ST bude 29 990 eur. V základnej výbave bude tempomat, automatická klimatizácia či navigačný systém v rámci informačno-zábavného systému SYNC3. Štandardom budú tiež 18-palcové disky.

Z prvých skúšok auta je jasné, že vzadu je prijateľne veľa miesta a to znamená, že sedadlá nie sú také mohutné ako v tretej generácii hothatchu. Na odtrhovej ploche bolo až príliš ľahké dostať auto naspať do správnej stopy a ak je zapnutý správny režim, tak Focus aj postrieľa z výfuku.

Ford Focus ST - benzínový motor má 280 koní Zdroj: Ford/jmr

Samotné režimy sa dajú prepínať na volante, kde sú na to pripravené dve samostatné tlačidlá. Jedno prepína rovno športový režim a druhým sa dajú rotovať všetky štyri režimy, ktoré sú dostupné. Krátke zoznámenie neumožnilo naplno spoznať rozdiely medzi nimi. Teda okrem zvukového prejavu, tuhosti volantu a odozvy na plyn.

Rovnaké disciplíny v Centre bezpečnej jazdy čakali aj Mustangy. Odtrhová plocha mala síce rovnaký efekt, ale na klzkom kruhu bolo ľahšie manévrovanie s autom s pohonom zadnej nápravy, pretože s ním je možné ľahko vykrúžiť driftom celý kruh.

Šprinty na cieľovej rovinke boli nemenej zaujímavé. Z nuly s plným plynom na päťlitrovom Mustangu to vyzerá ako zábava a desaťstupňový automat v špeciálnom režime rýchlosti priam strieľa. Ale ani toto nebolo úplným vrcholom inak dobre zorganizovaného podujatia. Tým bola spanilá jazda po okruhu.

Na Pit Lane sa postavili všetky rýchle Fordy a odkrúžili si niekoľko kôl po celom okruhu pri západe slnka. O spektakulárne pohľady naozaj núdza nebola, veď po trati jazdili aj historické kúsky legendárneho automobilu.

Ford Mustang - oslava 55 rokov sa podarila Zdroj: Ford/jmr