Na tunajšom trhu pôsobí niekoľko veľkých firiem či skôr organizácií, ktoré majú pod kontrolou celý reťazec biznisu s obnoseným šatstvom. Okrem zberu šiat jeho triedenie, predaj a distribúciu nepredaného oblečenia do zahraničia. Potom sú tu malé lokálne obchodíky s obnoseným šatstvom, ktoré nemajú celý tento reťazec pod kontrolou, preto sú v nevýhode. Často kupujú mačku vo vreci. Niektoré z nich idú po najnižšej cene, iné sa snažia predávať drahšie veci s vintage nálepkou či butikovou prirážkou.

Trhu dominujú Škandinávci

Z veľkých hráčov na trhu sú významné štyri firmy – Textile House, Humana, Kilovka a Genesis. Textile House začal podnikať na Slovensku pred 25 rokmi v garáži v bratislavskej Rači ako triedička textilnej suroviny. Starý textil nakupuje najmä zo západnej Európy a triedi ho podľa materiálu – bavlna, polyester, vlna, džínsovina.

Asi 30 percent vytriedenej suroviny predstavuje kvalitnejšie oblečenie. Firma sa preto pred 15 rokmi rozhodla, že ho skúsi predávať vo vlastných obchodoch. Neskôr do nej vstúpil medzinárodný kapitál. Dnes má v ôsmich krajinách Európy 170 predajní, na Slovensku 42. Konateľkou slovenského Textile Housu je podľa obchodného registra Dánka Jane Marete Nilsen.

Second handy Humana prevádzkuje na Slovensku eseročka Humana People to People Slovakia. Podľa obchodného registra sú jej konateľkami Carina Bolin z Talianska a Helle Christensen z Rumunska. Na Slovensku majú 24 predajní a triedičku v Martine.

Kilovka je projekt Slováka Marka Hořinku s jeho biznisovým partnerom z Ukrajiny. Predajne majú majmä na východnom Slovensku a je ich pätnásť. Za sieťou „sekáčov“ Genesis sú českí majitelia. Názov prevzali zo starej firmy, ale dnes ju riadi eseročka TextilEco, ktorá prevádzkuje aj zberné kontajnery pod rovnakým názvom. Na Slovensku majú len päť predajní, z toho tri v Bratislave. V Česku sú však rozšírenejší a majú tam aj triedičku šiat.

V second handoch nakupuje podľa odhadov do 10 percent Slovákov

Všetky tieto veľké organizácie sa medzi sebou odlišujú najmä kvalitou tovaru a systémom manažovania predajní.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa