Aj nordic walking je letný šport.Flickr
StoryEditor

Desať tipov na posilnenie imunity v lete

13.08.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Ani v lete si náš imunitný systém neoddýchne! Vodné radovánky či zle nastavená klimatizácia so sebou prinášajú nebezpečenstvo v podobe kvasinkových infekcií, plesní či ekzémov.

Diabetici sú k ním, bohužiaľ, náchylnejší a horšie sa ich zbavujú.  Aj drobné ranky na koži sa môžu stať vstupnou bránou infekcie. Nespoliehajte sa preto na šťastie a podporte svoju imunitu celoročne.

 

TIP 1

Strážte si glykémiu aj váhu

Vysoká hladina cukru v krvi imunitnému systému nesvedčí. Naopak. Oslabuje jeho reakciu. Príliš mnoho cukru narušuje schopnosť bielych krviniek k ničeniu baktérií. Rovnako je to aj v prípade nadváhy či obezity. Záťaž v podobe viacerých kíl imunitný systém vyčerpáva a ten potom nemusí reagovať na infekčné hrozby s dostatočnou intenzitou.

 

TIP 2

Choďte si zabehať

Beh je skvelým spôsobom, ako aktivovať svoje telo aj imunitný systém. Ten reaguje na cvičenie produkciou väčšieho množstva bielych krviniek, ktoré sa podieľajú na obrane tela pred infekciou.

Americký výskum ukázal, že ľudia, ktorí sa venovali miernej pohybovej aktivite päť až šesť dní v týždni, prekonali o polovicu menej nachladnutí než ľudia, ktorí vôbec necvičili.

 

TIP 3

Začnite od Z – zinkom

Trocha zatienený presláveným vitamínom C, ale nemenej výkonný pri posilňovaní obranyschopnosti organizmu je minerál zinok. Dokáže urýchliť proces uzdravovania a to nielen v prípade nachladnutia či kašľa, ale tiež pri hojení rán, čo sa hodí zvlášť pri diabete. Zinok celkovo zlepšuje stav kože a navyše pomáha pri únave. Nezabudnite preto do jedálnička zaradzovať orechy, celozrnné obilniny, vajcia alebo morské plody.

 

TIP 4

Vyhýbajte sa stresu

Niektorým stresujúcim situáciám sa, bohužiaľ, nevyhnete. Patria k ním zápchy na cestách, pracovné uzávierky, či dlhé rady v obchodoch. Stres pôsobí nielen na psychiku, ale aj na imunitný systém. Preto sa zbytočne neponáhľajte, nerobte viac vecí naraz a nestretávajte sa s negatívne naladenými osobami. Doprajte si pravidelný odpočinok, cvičenie aj obľúbené koníčky.

 

TIP 5

Vzdajte sa zlozvykov

Fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu sa odráža nielen na peňaženke, ale tiež na stave imunity. Nadmerné pitie alkoholu potláča odozvu imunitného systému. Fajčenie samo o sebe môže viesť k rade zdravotných problémov a v kombinácií s diabetom sa rizika ešte zvyšujú. Pokiaľ sa vám nedarí s fajčením prestať, skúste ho aspoň obmedziť. Aj postupné kroky vedú k úspechu a každá nevyfajčené cigareta hrá v prospech vášho zdravia.

 

TIP 6

Vyberajte si správne tuky

Drastické diéty s vylúčením všetkých tukov z jedálneho lístka sú našťastie už minulosťou. Súčasné trendy ukazujú, že niektoré tuky sú pre naše telo, a teda aj správnu funkciu imunitného systému, nevyhnutné. Kúzlo je v tom, vedieť si vybrať tie správne. Pravidelná konzumácia nenasýtených mastných kyselín (rastlinný a rybí olej) podporujú hojenie rán a predchádzajú oslabeniu obranných síl organizmu.

 

TIP 7

Dajte šancu hubám

Niektoré huby majú podobne ako bylinky priaznivý vplyv na zdravie. Čo sa týka posilňovania imunity, je na ďalekom východe po viac než dvetisíc rokov cenená vzácna huba lesklokorka lesklá (reishi). Podľa odborníkov stimuluje produkciu bielych krviniek, ktoré chránia telo pred infekciami. Navyše podporuje spánok a znižuje stres tým, že potláča stimulant hormónu adrenalínu.

 

TIP 8

Vsaďte na klasiku – vitamín C

Siahne po ňom každý automaticky vo chvíli, keď sa necíti vo svojej koži. Vo vysokých koncentráciách ho nájdete v citrusoch, ale tiež v brokolici či kapuste. Zvyšuje obranyschopnosť organizmu, skracuje dobu nachladnutia, pôsobí preventívne proti oparom a dokáže držať vírovú infekciu v šachu. Telo si ale vitamín C nedokáže ukladať, preto ho v prípade potreby treba dopĺňať každý deň.

 

TIP 9

Nezabúdajte na dobrý spánok

Počas nočného spánku telo nielen odpočíva, ale tiež stimuluje svoj imunitný systém. Preto je dostatok spánku pre našu obranyschopnosť kľúčový. Dospelý človek by mal prespať v priemere 7 – 8 hodín denne. Nevyspatosť sa negatívne odráža nielen na funkciách imunitného systému, ale bola tiež dokázaná vzájomná súvislosť medzi nespavosťou a rozvojom diabetu 2. typu.

 

TIP 10

Zaspievajte si, smejte sa

O tom, že smiech lieči, náš presviedčali už naši predkovia. Ale čo spev? Štúdia, do ktorej sa nechal prehovoriť nemecký spevácky zbor, ukázala zaujímavé výsledky. Podľa nich spev stimuluje slezinu a prispieva tak ku zvýšeniu množstva protilátok v krvi. O slezine sa vie, že hrá dôležitú úlohu v obranyschopnosti organizmu a veľmi citlivo reaguje na stres, ktorý ju oslabuje.

 

diastyl.cz

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 11:35