Dôvera
StoryEditor

Ako to máte s nákladmi vy?

13.08.2019, 00:00
Zodpovedný manažment núti hospodáriť tak, ako to poznáte z bežného konkurenčného sveta.

Pri rokovaniach s našimi zmluvnými partnermi moji kolegovia často počúvajú, aké má druhá strana vysoké náklady a potrebuje ich pokryť. Na prvý pohľad prirodzená požiadavka. A ja ako bežný čitateľ si poviem, že to tak má byť.


Ale myslím si, že treba povedať aj to „bé“.


V roku 2006 som bola vo veľkom korporátnom svete benjamín. Z kancelárie s piatimi ľuďmi som sa dostala do sveta dvoch veľkých spájajúcich sa firiem. Jedna bola v strate, druhá v zisku. Prirodzene, nová spojená entita chcela pokračovať v pozitívnom hospodárení, a preto musela prijať niekoľko ráznych prevádzkových opatrení. Takým, pre zamestnancov citlivým opatrením, bolo napríklad veľmi nepopulárne zavedenie GPS do služobných áut. Vďaka tomu náklady na pohonné látky na služobné účely klesli o takmer 20 percent.


Alebo keď sa mi pokazil monitor, zohnali mi náhradný tak, že ho vzali z podateľne a nechali tam len jeden. Áno, šetrilo sa všade, lebo čísla neklamú a len vyrovnane hospodáriaca firma môže uvažovať o ďalšom rozvoji, ktorý o pár rokov prinesie benefit často nielen jej, ale aj celému systému.


Tieto úsporné opatrenia u nás netrvali len jeden rok. Snaha efektívne hospodáriť ostala v nás ako niečo prirodzené, automatické. Aj teraz, keď prídem na pracovné stretnutie malým služobným autom slovenskej výroby, už len podľa typu auta musí byť druhej strane jasné, že pri vyjednávaní s nami o úhrade služieb, na ktorých plytvá, neuspeje.


Keď si prečítate správu Najvyššieho kontrolného úradu z roku 2017, nájdete v nej podozrenia z predraženia zdravotnej techniky v niektorých nemocniciach. Napríklad pri nákupe operačných stolov o 124 percent, sterilizátorov o 71 percent či prípad USG prístroja, ktorý bol použitý iba čiastočne a funkcionality v hodnote tretiny jeho ceny neboli vôbec využívané.


Nie, netreba šetriť za každú cenu. Taká investícia do ľudí, do ich vzdelávania a všeobecne do ich rastu a udržania vo firme je správnou investíciou aj v ťažkých časoch, v zdravotníctve osobitne. Ale veci, prístroje s možnosťou výberu od viacerých dodávateľov, sú podľa expertov cestou k vyrovnanému hospodáreniu firiem, zdravotnícke zariadenia nevynímajúc. Tento trend potvrdzujú nielen súkromné, ale aj štátne, ktoré ich právna forma a zodpovedný manažment nútia hospodáriť tak, ako to poznáte aj vy z bežného konkurenčného sveta.


Ako ste to v krízových rokoch robili vo vašej firme? Neboli správne prevádzkové opatrenia práve tým, čo vás odlíšilo od upadajúcej konkurencie?


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-11 07:51:31 - Feat.: - Title: Telemedicína v praxi: Odfotíte znamienko a snímku pošlete lekárovi 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 03:41