Účinná diéta bez výčitiek? Niektoré potraviny môžete jesť aj večer a nepriberiete

Zelenina

gettyimages

Pri snahe schudnúť fungujú rôzne diéty, pri ktorých však platí jedno a to isté: Energetický výdaj by mal byť o niečo väčší ako energetický príjem. Nezáleží preto tak úplne na tom, či raňajkujete, alebo začínate až obedom. Dôležitejšie je nájsť model, ktorý vám vyhovuje a priaznivo vplýva na fungovanie organizmu. Aj tu však treba zohľadniť …

Pri snahe schudnúť fungujú rôzne diéty, pri ktorých však platí jedno a to isté: Energetický výdaj by mal byť o niečo väčší ako energetický príjem. Nezáleží preto tak úplne na tom, či raňajkujete, alebo začínate až obedom. Dôležitejšie je nájsť model, ktorý vám vyhovuje a priaznivo vplýva na fungovanie organizmu. Aj tu však treba zohľadniť určité zásady. Ktoré sú to?

Dnešná večera rozhoduje o zajtrajšom hlade

Zloženie večere má veľký vplyv na kvalitu spánku. Ľudia so spánkovým deficitom môžu mať vo všeobecnosti sklony priberať na váhe. Tuk sa navyše ukladá do oblasti brucha, zvyšuje sa krvný tlak aj riziko rozvoja cukrovky 2. typu. Pri nedostatočnom spánku sa hormóny dostanú do nerovnováhy, dôsledkom čoho vás bude počas dňa pravidelne ovládať hlad a chuť na všetky zakázané prehrešky. Večera by mala byť poskladaná tak, aby:

  • dodala dostatok energie a bez pocitu sme hladu vydržali až do rána
  • nepôsobila rušivo na spánok
  • nedráždila žalúdok
  • nedvíhala prudko hladinu cukru v krvi

Mohlo by vás zaujať: Jedzte a chudnite: S týmito potravinami to naozaj dokážete

Ktoré potraviny sú najlepšie?

Chudé mäso: Môže ísť o bravčové, kuracie, hovädzie mäso a veľmi vítané sú aj ryby. Vďaka vyššiemu obsahu bielkovín majú výrazne dlhší sýtiaci účinok ako sacharidy a tuk. S čistým svedomím tak odoláte polnočným „rabovačkám“ v chladničke.

Vajcia: Obsahujú aminokyselinu tryptofán, ktorá v mozgu uvoľňuje serotonín. Tento hormón priaznivo vplýva na kvalitu spánku – vyvoláva ospalosť. V spojení s celozrnným pečivom alebo knäckebrotom, kúskom tvrdého syra a paradajkami máte raz dva na stole chutnú večeru.

Tvaroh: Patrí medzi plnohodnotné bielkovinové jedlá, ako stvorené pre redukčnú diétu. Dá sa ochutiť bylinkami, hubami, vypracovať do nátierky, ale aj ochutiť orieškami a sušeným ovocím. Ako bonus navyše – obsahuje veľa vápnika.

Zelená listová zelenina: Pre vysoký obsah vlákniny sa budete cítiť zasýtení. Ak si obľúbite šaláty (napr. s orieškami, strukovinami, vajíčkami, syrom), dokážete účinne chudnúť. Za deň totiž môžete prijať až o 20 % menej kalórií. Oplatí sa vyskúšať špenát, čakanku aj mangold.

Koreňová zelenina: Petržlen, mrkva, cvikla, zeler, reďkovka – to je zásobáreň vitamínov, minerálov a rozmanitej chuti, vďaka ktorým nebude ani vaša diéta stereotypná. Priaznivo pôsobia na trávenie, pohyby čriev a prirodzenú detoxikáciu. Môžete ich konzumovať v čerstvých šalátoch, dusené aj pečené, napríklad s balkánskym syrom.

Kapustová zelenina: Veľmi chutnú a výdatnú večeru vyčarujete aj s pomocou karfiolu, brokolice, kalerábu a kapusty. Urýchľujú metabolizmus a podporujú zdravie črevnej mikroflóry. Stačí ich zapiecť v miske spolu s chudou šunkou, parmezánom a vajíčkom. Pozor na presolenie, ktoré zvyšuje zavodnenie organizmu.

Mohlo by vás zaujať: Hladujete po tréningu celý večer? Týchto potravín sa obávať naozaj nemusíte!

3 zásady večerného stravovania

  • Na raňajky a obed si môžete dopriať obľúbené sacharidy v primeranom množstve. Poobedie a večer patrí kvalitným bielkovinám, mliečnym produktom a zelenine.
  • Tri hodiny pred spánkom by ste nemali jesť kalorické sacharidové jedlá. Riskujete rozkolísanú hladinu cukru a časté nočné budenie. Pozor aj na korenisté jedlá, ktoré by mohli podráždiť žalúdok a spôsobiť nepríjemné pocity.
  • Neodporúča sa piť nápoje s obsahom kofeínu ani alkohol. Hoci možno po poháriku ľahko zaspíte, odbúravanie etanolu sťažuje regeneráciu organizmu a ráno sa zobudíte unavení.

Aké jedlá si zvyknete na večeru najčastejšie dopriať vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: Lucia, gettyimages
Odporúčame