Dobré noviny
Nezabudnite. V noci sledujte oblohu, nádherné Perzeidy dosiahnu maximum
TASR, Dobré noviny
TASR, Dobré noviny

Nezabudnite. V noci sledujte oblohu, nádherné Perzeidy dosiahnu maximum

Na snímke pohľad na meteor počas meteorického roja Perzeíd 12. augusta 2015 neďaleko bosnianskeho mesta Tuzla.
Na snímke pohľad na meteor počas meteorického roja Perzeíd 12. augusta 2015 neďaleko bosnianskeho mesta Tuzla. — Foto: TASR/AP/Amel Emric

Divadlo, ktoré sa opakuje každý rok – meteorický rok Perzeidy.

BRATISLAVA 12. augusta - Hoci môžete tento krásny jav sledovať už niekoľko dní, v noci z pondelka na utorok to bude najlepšie. Počas maximálnej frekvencie „spadne" nad ránom na oblohe 45 – 60 meteorov za hodinu. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková.

„Meteory sa pohybujú mimo atmosféry po rovnobežných dráhach a po vniknutí do zemskej atmosféry zhoria vo výškach nad 80 kilometrov. Pri pozorovaní zo Zeme vplyvom perspektívy zdanlivo vyletujú z jedného miesta na oblohe, ktoré leží v súhvezdí Perzea. Odtiaľ pochádza pomenovanie Perzeidy," vysvetlil Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Problémový mesiac

Meteorický roj môže verejnosť pozorovať od poslednej dekády júla do polovice augusta, pričom jednotlivé meteory sa vyskytujú až do polovice septembra. Podľa SAV z hľadiska pozorovania je dôležité vedieť, že rozloženie meteorov okolo maxima je silne asymetrické.

Na snímke pohľad na meteorický roj Perzeíd nad siluetou španielskeho býka na ceste pri španielskej Reduene 12. augusta 2016.
Na snímke pohľad na meteorický roj Perzeíd nad siluetou španielskeho býka na ceste pri španielskej Reduene 12. augusta 2016. Foto: TASR/AP

„Už desať dní pred maximom je možné pozorovať zvýšenú frekvenciu Perzeíd, po maxime však ich počet prudko klesá a už po troch dňoch možno pozorovať len jednotlivé kusy. Odporúčané obdobie na pozorovanie je od 5. do 14. augusta," uviedla SAV. 

„Pozorovanie v blízkosti maxima nadránom 13. augusta bude tento rok rušiť Mesiac, ktorý bude len dva dni pred splnom. Napriek tomu je frekvencia Perzeíd tak vysoká, že ich zaznamenáme aj pri svietiacom Mesiaci," vysvetlil Svoreň.

Ideálne podmienky po tretej

Po západe mesiaca okolo tretej hodiny v noci sa však podmienky zlepšia, povedal pre TASR astronóm Juraj Tóth, prodekan Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. „Ak teda niekto vydrží do týchto neskorých nočných, respektíve skorých ranných hodín, tak práve čas pred brieždením bude na pozorovanie meteorov ideálny," povedal Tóth.

Obežná doba kométy 109P/Swift-Tuttle je 133 rokov. Väčšina prachových častíc bola súčasťou mraku tisíc a viac rokov. Po predposlednom prechode perihéliom v roku 1859 sa po šiestich rokoch, teda v roku 1865, uvoľnil z kométy oblak častíc, ktorý je v súčasnosti pozorovaný ako samostatné vlákno prejavujúce sa zvýšenou frekvenciou zhruba jeden deň pred celkovým maximom.

Na snímke pohľad na meteorický roj Perzeíd nad siluetou španielskeho býka na ceste 12. augusta 2013 v španielskom Villareju de Salvanes.
Na snímke pohľad na meteorický roj Perzeíd nad siluetou španielskeho býka na ceste 12. augusta 2013 v španielskom Villareju de Salvanes. Foto: TASR/AP

Prečo sa volajú perzeidy?

„Perzeidy majú konštantnú výdatnosť, ktorá sa pohybuje v intervale 100 až 120 meteorov za hodinu v ideálnych podmienkach, čo v skutočnosti znamená, že bežný pozorovateľ ich môže vidieť okolo 50 až 60. Sú však roky, keď môže byť frekvencia meteorov dvojnásobná, teda okolo 200 za hodinu a pre bežného pozorovateľa okolo 100. Takúto výnimočnú frekvenciu Perzeíd sme zaznamenali naposledy v roku 2016. Tento rok sa však takáto mimoriadna aktivita neočakáva," vysvetlil Tóth.

Meteorický roj dostal názov Perzeidy, pretože radiant, z ktorého meteory zdanlivo vylietavajú, je práve v oblasti súhvezdia Perseus, ktoré v tomto čase vychádza neskoro večer nad severovýchodný obzor. Nazývajú sa tiež Slzy svätého Vavrinca podľa svätca, ktorého upálili 10. augusta 258 v Ríme.

Už ste čítali?