Zisk ropnej firmy Saudi Aramco klesol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ropa
Foto: ilustračné, Getty Images.

Zisk saudskoarabskej ropnej firmy Saudi Aramco v prvom polroku oslabil o 12 percent na sumu 46,9 mld. USD v dôsledku nižších cien ropy. Zriedkavé zverejnenie hospodárskych výsledkov tejto štátnej firmy sa časovo zhoduje s obnovením záujmu o primárnu verejnú ponuku akcií (IPO). Výsledok za prvý polrok zároveň poukazuje, že Aramco je najziskovejšou firmou na svete. Pre porovnanie spoločnosť Apple v prvom polroku dosiahla zisk 31,5 mld. USD. Informuje o tom portál cnn.com.

Saudskí predstavitelia uvažujú o kótovaní akcií

Firma Aramco začala informácie o svojich financiách zverejňovať v poslednom období, keďže saudskí predstavitelia uvažujú o kótovaní akcií tejto spoločnosti na burze s cieľom financovať projekty, ktoré by mohli zmenšiť závislosť ekonomiky Saudskej Arábie od ropy. Primárna verejná ponuka akcií, ktorá bola plánovaná v roku 2018, sa nezrealizovala. Pochybnosti o hodnote firmy totiž vyvolával nedostatok transparentnosti v otázke veľkosti ložísk ropy v krajine. Plány na IPO na budúci rok sa však teraz zrýchľujú po pozitívnej reakcii investorov na aprílový predaj dlhopisov, cituje cnn.com denník Wall Street Journal.

Miliardové zásoby surovín

V apríli tohto roka spoločnosť Aramco prvýkrát zverejnila výšku svojho celoročného zisku, keď informovala, že v roku 2018 dosiahla čistý zisk 111 mld. USD pri tržbách 356 mld. USD. Zároveň sa nezávisle preverili zásoby energetických surovín krajiny, ktoré ukázali, že sú v objeme 268,5 mld. barelov.

(1 EUR = 1,1198 USD)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Saudi Aramco