6 tipov, ako ochrániť kovové povrchy

Dlhú životnosť náteru si zabezpečíte vhodným výberom náteru v závislosti od typu kovového povrchu, správnou úpravou podkladu pred jeho nanesením a vhodnými podmienkami okolitého prostredia.

Skôr ako sa pustíme do povrchovej úpravy kovov, mali by sme s istotou vedieť, o aký typ kovu ide. Najbežnejšie je klasické tzv. čierne železo, ktoré časom vplyvom vlhkosti koroduje a na jeho povrchu sa tvorí červenohnedý povlak – hrdza. Na zvýšenie odolnosti železa sa používa pozinkovanie, čo je vlastne tenký povlak zinku, ktorý sa nanáša na povrch železa. Omnoho odolnejším materiálom je oceľoliatina, teda oceľ obohatená o vyšší podiel uhlíka.

Poznávacím znakom je vyššia poréznosť a tmavosivá farba. Ďalším materiálom zo skupiny kovov je legovaná oceľ (antikoro), známa skôr pod názvom nerez (z českého neřez). Antikoro je vysokoodolný materiál, ktorý v podstate nekoroduje ani v najnáročnejších podmienkach. Samostatnou kapitolou zo sveta kovov sú farebné kovy, medzi ktoré patrí napr. hliník, meď, titánzinok, mosadz či bronz.

« Pri natieraní kovov rozhoduje aj počasie, keďže kovy neznášajú vlhkosť. »

Kedy je vhodný čas na náter kovu?

Kovové povrchy by sa mali upraviť ochranným náterom čo najskôr po ich vystavení koróznemu prostrediu. Povrchy narušené koróziou budú omnoho náročnejšie na predprípravu. Jedinou výnimkou je pozinkovaný povrch, ktorý sa s nátermi nie celkom znáša.

Tento povrch preto stačí ošetriť reaktívnym (penetračným) náterom až približne do pol roka od vystavenia korozívnemu prostrediu. Prípadne môžete použiť tzv. reaktívne farby, ktoré majú túto zložku v sebe zapracovanú. Z už natretých povrchov je vždy potrebné odstrániť staré nátery, hrdzu a nesúdržné vrstvy. Vždy si vopred overte kompatibilitu starého náteru s novonanášanými vrstvami.

Pri natieraní kovov rozhoduje aj počasie, keďže neznášajú vlhkosť. Vonkajšie kovové plochy by ste nemali preto natierať počas letných mesiacov hneď ráno, po daždi, keď hrozí odparovanie dažďovej vody. V jesenných mesiacoch zas dávajte pozor na hmlistý opar. Ak sa chystáte natierať kovové prvky, ktoré ste vyniesli z chladnej pivnice na dvor, počkajte, kým sa povrch zohreje na teplotu vonkajšieho prostredia. Vyhnete sa tak tzv. podkorodovaniu, ktoré vzniká pre orosenie povrchu v dôsledku kondenzácie vody zo vzduchu. Pozor aj na natieranie počas horúcich letných dní, keď je podklad zohriaty. Rozpúšťadlo, resp.voda sa z náteru veľmi rýchlo odparuje a náter schne oveľa skôr, predovšetkým na povrchu. Tým sa uzavrie a nedovolí preschnúť farbe zvnútra.

Štetec alebo valček?

Najčastejšie používaným náradím na natieranie kovových povrchov je štetec. Výhodou nanášania povrchového náteru štetcom je dôkladné zapracovanie (najmä základných) náterov do povrchu natieraného podkladu. Nevýhodou však je, že takýto spôsob natierania si vyžaduje veľké množstvo času. Rýchlejšie to zvládnete napr. valčekom, avšak zapracovanie náteru nie je už také dôkladné. Na nesúvislé plochy s drsným povrchom treba zvoliť radšej štetec, súvislé a hladké povrchy patria valčeku.

Ing. Miroslav Piršel RADÍ

Náter kovovej strechy

• Strecha ako najviac namáhaná časť domu si vyžaduje zodpovedajúcu starostlivosť.

• Aby náter dobre a predovšetkým dlhodobo plnil svoju funkciu, je potrebné zvoliť vhodný náter a venovať dostatočnú pozornosť tak príprave podkladu pred náterom, ako aj samotnému natieraniu. Špeciálnu skupinu tvoria nátery nových pozinkovaných alebo medených striech, odkvapov a pod. Na tento typ podkladu sú určené rozpúšťadlové, vodouriediteľné alebo vysokoodolné dvojzložkové polyuretánové farby. A to tak jednovrstvové materiály (tzv. 2 v 1 – základný a vrchný náter v jednej farbe), ako aj antikorózny základ doplnený o vrchnú farbu. Nátery si môžete dať natónovať podľa svojich predstáv. Aby sa dosiahla optimálna životnosť celého náteru, je nevyhnutné povrch strechy dôkladne pripraviť. Nové plochy je potrebné dobre odmastniť a opláchnuť vodou. Na odstránenie prípadných lokálnych nečistôt použite kovovú kefu alebo brúsny kotúč.

• Oprava a údržba starých náterov býva náročnejšia. Tu je potrebné poznať (odskúšať) možnosť pretretia starého náteru novým. Inak hrozí porucha náteru – zlé priľ­nutie a uvoľnenie náteru. Starý náter vždy zdrsnite brúsnym papierom. Nefunkčný, odlupujúci sa starý náter a miesta napadnuté hrdzou očistite tak, aby bol badateľný lesklý kovový podklad. Pri nátere strechy aplikujte min. 2 vrstvy farby, optimálne až 3. Čerstvo očistený povrch kovu je náchylný na vznik novej korózie. Preto je dôležité naniesť antikorózny náter čo najskôr.

Nátery na oceľ a kov

Jednovrstvová farba na kov

ZINOREX S2211

Jednovrstvový náter vhodný aj na nový pozink.

Jednovrstvová polomatná akrylátová rýchloschnúca farba na rozpúšťadlovej báze vhodná na nové aj staré pozinkované plochy, oceľ, hliník, prípadne meď. Náter 2 v 1 – základný a vrchný náter v jednom, ktorý vytvára trvalo pružný ochranný film. Vysoká odolnosť proti poveternostným vplyvom a UV žiareniu. Určený na nátery striech, odkvapov a parapetov, vonkajších kovových konštrukcií, plotov, brán a pod.

Nanášanie: štetcom, valčekom alebo striekacím zariadením

Výdatnosť: približne 11 až 12 m2/l

Balenie: plechová nádoba, 0,6; 3,5 a 9 l

Cena: od 10,34 €/0,6 l balenie (v závislosti od odtieňa)

Farba na kov 2v1

Farba na kov 2v1

Náter vhodný aj na nanášanie priamo na hrdzu.

Jednovrstvový antikorózny náter 2 v 1 určený na ochranu oceľových, železných, hliníkových a liatinových povrchov – základný a vrchný náter v jednom. Zvlášť sa hodí na obnovu náterov na skorodovaných podkladoch. Veľmi dobrá priľnavosť na podklad, príjemný pololesklý finálny vzhľad a vysoká mechanická odolnosť. Ideálny na zábradlia, ploty, dverové zárubne, stĺpy a stĺpiky, kovové nábytkové prvky, poklopy a rebríky. Ochrana povrchu min. 9 rokov.

Nanášanie: štetcom, valčekom alebo striekaním

Výdatnosť: približne 9 m2/l

Balenie: plechová nádoba, 0,25; 0,75 a 2,5 l

Cena: od 11,22 €/0,75 l balenie

Kováčska farba čierna

FERRO COLOR Efekt

Dva rozličné efekty – imitácia medi alebo kováčskych výrobkov.

Antikorózna syntetická farba 2 v 1, pololesklá, určená ako základný a vrchný náter na kovové povrchy (oceľ, železo, zoxidovaný pozink). Konečný náter skrášľuje a chráni podklad pred hrdzou. V ponuke v dvoch variantoch – medená alebo kováčska čierna. Povrch môže byť metalický pololesklý, imitujúci medené výrobky, alebo matný, s jemným metalickým nádychom, imitujúcim kováčske výrobky. Vhodný na nátery odkvapov, parapetných dosiek, zábradlí a pod.

Nanášanie: štetcom, valčekom alebo striekaním

Výdatnosť: približne 9 až 11 m2/l

Balenie: plechová nádoba, 0,75 a 2,5 l

Cena: od 12,30 €/0,75 l balenie

www.chemolak.sk

Farba na kov

Farba na kov 3v1 Hornbach

Vysokoodolný antikorózny lak na kov aj PVC.

Základný náter, ochrana pred koróziou a krycí lak v jednom s obsahom rozpúšťadla na ochranné a dekoračné nátery. Ochranné pigmenty spoľahlivo zachytia hrdzu, kvalitné živice ochránia pred vlhkosťou a tvorbou novej hrdze. Lesklý alebo matný povrch. Vhodný na tvrdé PVC, hliník, železo, oceľ a zinok. Určený na nátery plotov, mreží, záhradného nábytku, zábradlí, bicyklov, dverí. Odolný proti úderom a nárazom, oteru a korózii.

Nanášanie: štetcom alebo valčekom

Výdatnosť: približne 10 m2/l

Balenie: plechová nádoba, 0,75 l

Cena: 12,35 €/0,75 l balenie

www.hornbach.sk

Jednovrstvová farba na kov

Jednovrstvová farba 3v1

Jednovrstvový náter vhodný na oceľ, hliník, meď aj čerstvý pozink.

Spája vlastnosti základného, antikorózneho náteru a vrchnej farby. Farba je určená na priame nátery kovov vo vonkajšom prostredí. Náter rýchlo schne, má veľmi dobrú priľnavosť, je veľmi pružný a vysokoodolný proti poveternostným vplyvom. Hodí sa na nátery oceľových, hliníkových a medených materiálov, zoxidovaných a čerstvo pozinkovaných povrchov. Odporúča sa na nátery striech, odkvapov, zvodov, parapetov, garážových brán, stropných prvkov.

Nanášanie: štetcom, valčekom alebo striekaním

Výdatnosť: približne 8 m2/l

Balenie: plechová nádoba, 0,75; 2,5 a 5 l

Cena: 12,94 €/0,75 l balenie

Základná farba na kov

EKOKRYL ZÁKLAD

Intenzívna ochrana kovu pred koróziou.

Základná akrylátová matná farba s antikoróznou ochranou pod vrchné vodouriediteľné akrylátové nátery. Vhodná na oceľ, liatinu, hliník a zoxidované pozinkované podklady v interiéri aj exteriéri. Náter rýchlo zasychá, chráni podklad pred hrdzou a zabezpečuje správnu priľnavosť vrchného náteru.

Nanášanie: štetcom, valčekom alebo striekaním

Výdatnosť: približne 8 až 10 m2/l

Balenie: plechová nádoba, 0,6 l

Cena: 6,20 €/0,6 l balenieText Andrea Dingová v spolupráci s jednotlivými firmami

Foto: archív firiem
Zdroj: časopis Urob si sám 7/2019

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.