Hyundai i10: Malý mestský 'drobec' príde so športovým dizajnom

Kým iné automobilky ponuku malých mestských modelov okresávajú, kórejský Hyundai to nevzdáva. Už v septembri vo Frankfurte nad Mohanom nasadí do boja nový hatchback i10. A na jeho vzhľade nešetril.

12.08.2019 06:00
debata
Prvá oficiálna skica naznačuje, že najmenší... Foto: Hyundai
Hyundai i10 - 2020 skica Prvá oficiálna skica naznačuje, že najmenší model Hyundaiu staví na veľmi dynamický dizajn. Pomôže aj zmena proporcií. Novinka bude nižšia a širšia.

Malé mestské autá to dnes nemajú ľahké. Nástupcu nedostane Renault Twingo a nejasný je aj osud trojčiat Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1. Z jedného sa stane crossover a francúzski zástupcovia sa pravdepodobne zmenia na čisté elektromobily, podobne ako VW Up!, Škoda Citigo a Seat Mii. Kórejský Hyundai však klasike stále verí. Už na septembrovom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom ukáže úplne novú generáciu modelu i10. Ten súčasný je pritom na trhu len päť rokov, čo nie je na triedu mini naozaj veľa. A, samozrejme, dostane aj klasické spaľovacie motory.

Predstavu o jeho dizajne si môžeme urobiť vďaka prvej oficiálnej skici už dnes. Je jasné, že mestský trpaslík dostane podstatne atraktívnejšie krivky. Tomu majú zodpovedať aj zmenené proporcie. Nový Hyundai i10 má byť nižší a širší ako jeho predchodca. A použije tiež väčšie disky kolies, ktoré vzhľadu vždy pomôžu. Predná maska bude mať integrované kruhové denné svetlá. Tie hlavné sa posunú vyššie. Bočné stĺpiky v tvare písmena X ozdobí logo značky. Nárazník sa môže pýšiť vyslovene športovými tvarmi. A čosi podobné máme očakávať aj vzadu. Skica tiež naznačuje, že zákazníci si budú môcť vybrať dvojfarebné lakovanie karosérie s kontrastnou strechou.

Kabína ponúkne viac priestoru a moderný infotainmnet. Konektivita so smartfónmi cez Android Auto, Apple CarPlay a Blue Link a ich indukčné dobíjanie majú byť samozrejmosťou. Technika pod kapotou ostáva tajomstvom, ale s najväčšou pravdepodobnosťou tu nájdeme výlučne benzínové 3-valce. Vylúčená nie je ani možnosť nejakej formy hybridného či plug-in hybridného pohonu. O bezpečnosť sa postarajú v sérii autonómne brzdy s detekciou chodcov, udržiavanie v jazdnom prúde aj monitoring únavy vodiča. Za príplatok si budete môcť dopriať automatické prepínanie diaľkových svetiel. Viac sa dozvieme pravdepodobne ešte pred začiatkom frankfurtského autosalónu, ktorý štartuje 10. septembra. Vyrábať sa bude v Európe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #Hyundai i10 #autosalón Frankfurt 2019
Články podľa značiek