Aj smeti chcú dnes poriadok. Zastal sa ich aj Braňo Jobus

Rodičia učia deti, aby boli poriadne. Dnes sa situácia trocha obrátila a občas deti vychovávajú rodičov, aby triedili odpad, nemiešali sklo s papierom, plasty s kovom a podobne. Je to už celá veda, ktorú treba v modernom svete poznať.

12.08.2019 05:00
debata
Branislav Jobus: Zberný dvor Foto: Slovart
Branislav Jobus Branislav Jobus: Zberný dvor

Čím je väčší blahobyt, tým je aj väčší odpad. Veci sa nevyrábajú na večnosť ako kedysi, ľudia si kupujú nové, keď sa im zapáči iný dizajn alebo vyššia výkonnosť. A tak sa v smetiach ocitajú vysávače, rolety, drezy aj nábytok. Medzi tieto veľké kusy sa miešajú predmety dennej potreby – rúže, rôzne papiere, množstvo prázdnych plechoviek, žiarovky aj jedlá. Toto všetko a ešte mnoho iných vyhodených kúskov sa ocitne v knižke Branislava Jobusa Zberný dvor.

Je určená deťom a začína sa dramatickou scénou, keď malej Otílii spadne do záchoda celý kotúč papiera a aj mobil. Takéto drámy sa stávajú a dievčatko deň, v ktorom sa jej to stalo, označí za „deň blbec“. Ukáže sa však, že to bol práve pre ňu osudový deň – v dobrom zmysle slova. Jej mama Otília sa totiž práve chystá na pohovor do novej práce na zberný dvor. Hľadajú tam sekretárku a je prijatá. Tak sa život malej Etelky prepojí s dobrodružným miestom, kde sa zbierajú smeti a je ich toľko, že si s nimi ani samotní zamestnanci nevedia poradiť. Zájde to až tak ďaleko, že situáciu musia riešiť samotné vyhodené veci. Tie v príbehu Branislava Jobusa ožívajú, rozprávajú svoje príbehy, smútia, že sa ich život končí na smetisku, že už nemajú žiadnu budúcnosť. Skúmajú, či naplnili svoje poslanie a či skúsili dosť dobrodružstiev. Plátenná šiltovka sa napríklad utešuje, že v živote toho zažila dosť, lebo bola na mnohých morských plážach sveta, kým si jej majiteľ nekúpil novú čiapku a nevyhodil ju.

Autor čitateľa vedie zábavným spôsobom (vtipné mená postáv, vynaliezavé podobenstvá) do sveta smetia. Vyvolá s nimi priam súcit a túžbu, aby naozaj ešte nekončili a boli recyklované, obnovené, aby existovali v inej podobe a boli ešte užitočné. Tak sa napríklad uskutoční sen o tom, že z prázdnych plechoviek by sa dal vyrobiť nový bicykel. Na taký bicykel vraj treba 670 plechoviek, píše sa v knihe. A ako sa môžu zmeniť na niečo nové PET fľaše? Malá Etelka to má naštudované: Fľaše sa musia vytriediť, potom drviť, potom sa ešte raz drvia na plastové vločky, ktoré sa prečistia a potom z nich môže byť aj flísová bunda. Čitateľ sa z tejto knihy, ktorá je rozprávkou a účinkuje v nej aj duch zberného dvora, fantóm, dozvie veľa zaujímavých informácií o triedení odpadu, o problémoch so smeťami, o tom, ako by sa malo správne so smeťami narábať, ako z nich vytvárať nové hodnoty. Knižka je aj mementom: človek nemusí stále niečo nové kupovať a vytvárať tak aj stále nový odpad, s ktorým sú čoraz väčšie problémy. Jobus napísal knihu na aktuálnu tému so sebe vlastným šarmom a v spolupráci s odborníčkou Máriou Ševčíkovou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #detská kniha #recyklácia #zberný dvor #Branislav Jobus