Vijačka krušpánová húsenica

Vijačka krušpánová: Ako sa jej zbaviť?

Redakcia - 11. augusta 2019 - 7433. zobrazení

Už dlhé roky spôsobuje záhradkárom naprieč celou Európou vrásky na čele Vijačka krušpánová. Inak to nie je ani tento rok, no zdá sa, že slovenských záhradkárov skaza, ktorú spôsobuje Vijačka krušpánová zasiahla najviac za posledné roky. V dnešnom článku sa dozviete, o aký druh hmyzu sa jedná, ako spoznať príznaky napadnutia Vijačkou krušpánovou, ale hlavne ako sa jej zbaviť!

Vijačka krušpánová (Cydalima perspectalis)

Vijačka krušpánová je pôvodom z východnej Ázie. Jedná sa o neveľkého motýľa, ktorý na prvý pohľad pôsobí veľmi nenápadne. Zväčša má bielu farbu s hnedým lemovaním krídel, ale niekedy môžete naraziť, aj na čisto hnedého motýľa. Výskyt Vijačky krušpánovej v Európe datujeme do roku 2006, kedy bola prvýkrát spozorovaná v Nemecku a v Holandsku. Nie je náhodou, že jej výskyt bol lokalizovaný práve do miest, kde boli tzv. záhradnícke škôlky, tj. obchody s drevinami.

Vijačka krušpánová motýľ

Najväčšiu skazu však nenarobia motýle, ale húsenice Vijačky krušpánovej, ktoré intenzívne požierajú listy buxusu (krušpánu), a to takým spôsobom, že napadnuté listy vyzerajú akoby len obschli po klasickom strihaní záhradnými nožnicami. Zaujímavosťou je, že húsenice Vijačky krušpánovej útočia výhradne na buxusy!

Problematickým však je najmä to, že Vijačka krušpánová sa v našich končinách pomerne dobre aklimatizovala. Dôkazom toho sú tri nové generácie Vijačky krušpánovej ročne, v teplejších oblastiach aj štyri. Aklimatizácia Vijačky krušpánovej však nie je tým najväčším problémom, ktorý trápi slovenských záhradkárov…

Vijačka krušpánová krušpán

Najväčším problémom je intenzita požierania listov buxusu, ktorá je desivá. Mladé húsenice obžierajú len okraje listov, čo koniec koncov vôbec nemusíte spozorovať, avšak ak húsenice povyrastú púšťajú sa do požierania celých listov a v poslednom štádiu aj mladých konárikov krušpánu.

Ako spoznať, že Vijačka krušpánová napadla buxus?

Zachytiť príznaky napadnutia buxusu Vijačkou krušpánovou je v počiatočnom štádiu veľmi ťažké. Napadnutné listy v tomto štádiu vyzerajú akoby len obschli. V nasledujúcom štádiu však mladé húsenice spôsobujú na listoch buxusu zelené až žltozelené škrvny, ktoré s postupom času začínajú hnednúť. Toto štádium napadnutia buxusu je takpovediac začiatkom konca. Práve preto je nevyhnutné, aby ste svoj živý plot, prípadne aj samostatne vysadené buxusy pravidelne a dôkladne kontrolovali.

Vijáčka krušpánová buxus

Nepríjemným zistením je, ak vo svojom živom plote z krušpánu, prípadne v samotne vysadených krušpánoch, objavíte popretkávané pavučinové vlákna medzi konárikmi na ktorých je trus huseníc. Je dosť pravdepodobné, že následne objavíte aj samotné husenice Vijačky krušpánovej. V tomto štádiu je už aj použitie chemických prípravkov a ich účinnosť neistá. Lepším prípadom je, ak napadnutie Vijačkou krušpánovou identifikujete v jej počiatočnom štádiu a patrične zakročíte.

Ako účinne ochrániť buxus pred Vijačkou krušpánovou?

Keďže sa Vijačka krušpánová dokonale aklimatizovala na naše klimatické podmienky, je jej vyhubenie pomerne ťažké. Jedinou prevenciou proti rozšíreniu Vijačky a ovplyvneniu jej početného výskytu sú tuhé zimy, ktoré však sú čoraz viac raritnejšie. Jedinou účinnou zbraňou proti Vijačke krušpánovej sú chemické prípravky, resp. postreky, ktoré ju dokážu účinným spôsobom vyhubiť a v lepšom prípade sa vám podarí zachrániť aj buxus.

Trápi vás pleseň na rastlinách? Poradíme vám ako sa jej zbaviť

Trápi vás pleseň na kvetoch? Neviete ako sa jej zbaviť? Poradíme vám ako účinne zlikvidovať pleseň na kvetoch. Aké typy plesní poznáme?

Pleseň na kvetoch - pleseň sivá

Aké chemické postreky sú tými najúčinnejšími?

Dôležitou informáciou pred samotným začatím postreku je, že aplikáciu musíte vykonávať počas celej sezóny, resp. celého roka. Jedným z najúčinnejších chemických prípravkov je Karate Zeon 5 CS. Jedná sa o kontaktný isekticíd, ktorý hmyz, Vijačku krušpánovú nevynímajúc, usmrcuje ako požerový jed. Vyznačuje sa vysokou účinnosťou a dlhodobým reziduálnym pôsobením. Jeho účinnosť je overená záhradkármi nielen na Slovensku.

Veríme, že sme vám dostatočne podrobne predstavili nežalaného hosťa v podobe Vijačky krušpánovej, ktorá už dlhé roky trápi záhradkárov v celej Európe. Napriek tomu, že Vijačka krušpánová napácha neuveriteľné škody, môžeme byť radi, že jej výhradným „pôsobiskom“ sú len buxusy a nie aj ostatné rastliny a dreviny…

Text: Patrik Gregor

  • Kategórie

Podobné články