Do dvoch rokov Napster používalo 26 miliónov ľudí. Nasledovali žaloby od držiteľov autorských práv, aktívni boli najmä zástupcovia skupiny Metallica či Dr. Dre, ktoré Napster napokon položili. No ľudia si už zvykli na „empétrojky“ a výrobcovia techniky zareagovali nástupom prehrávačov. Vlastne aj Apple a jeho iPod je výsledkom tejto hudobnej revolúcie.

Internet a streamovacie služby posunuli multimediá do štádia všadeprítomnosti. Stačí si predplatiť Netflix či Spotify a máte na dosah milióny hudobných skladieb, tisícky filmov a seriálov. A do tohto sveta sa tlačia aj videohry. Skrátka, doba streamovacia je v plnom prúde.

Silný rozbeh Amazonu

Predzvesťou doby streamovacej bola služba iTunes, ktorá umožňovala kupovať si hudbu po skladbách a nielen po celých albumoch. Na druhej strane, hudobný fanúšik (ktorý chcel hudbu legálne) sa musel naučiť pracovať s nemotornou aplikáciou, musel vedieť, čo si chce kúpiť, a musel si zadovážiť hardvérový prehrávač, ak chcel hudbu počúvať aj na cestách. A ešte musel dávať pozor, či v ňom nevyčerpal celé pamäťové úložisko.

Streamovacie služby ako Spotify, Apple Music, Deezer a Tidal prakticky všetky tieto nedostatky vyriešili. Namiesto prehrávača máme smartfóny, aplikácie sú používateľsky prívetivé, hudbu si nemusíte sťahovať, skladby sú prehľadne usporiadané, na mieru vybrané novinky vám odporúča umelá inteligencia. Streaming valcuje: podľa údajov The Recording Industry Association of America z neho vlani pramenili tri štvrtiny tržieb hudobného priemyslu v USA. Na porovnanie, len 10 percent bolo z predaja nosičov a 12 percent z digitálneho sťahovania.

Aj keď všetky hudobné streamovacie služby fungujú na rovnakom princípe, každá sa snaží byť v niečom prvá alebo jedinečná. Spotify, trhový líder s viac ako 200 miliónmi používateľov (z toho polovica sú platiaci), stavil na univerzálnosť. Podporuje všetky možné druhy prijímačov či televízorov.

Silný rozbeh má Amazon Music Unlimited. Zatiaľ ho podľa analytickej spoločnosti Midia Research používa „len“ 32 miliónov ľudí, ale zaznamenal medziročný nárast o 70 percent. Je to aj zásluha rozširovania smart reproduktorov s digitálnou asistentkou Amazon Alexa. Hoci sa hlasom dá spustiť album aj zo Spotify, primárne motivuje predplatiť si Music Unlimited. Mimochodom, Amazon oslovil až 14 percent používateľov nad 55 rokov. „Ak má tento segment dosiahnuť svoj plný potenciál, nemôžeme sa zameriavať len na tínedžerov a dvadsiatnikov,“ hovorí analytik Midia Research Mark Mulligan pre Financial Times.

Prevádzkovatelia streamingových platforiem sa predháňajú v počte dostupných interpretov, albumov a skladieb. Nikto síce všetky tie milióny piesní nepotrebuje, no zvyšuje sa tým šanca, že si z ponuky vyberiete. V tomto by mohol preraziť práve prichádzajúci YouTube Music od Googlu.

YouTube je obľúbená forma bezplatného počúvania hudby. Ale nedá sa počúvať pri vypnutom displeji mobilu. Nová aplikácia YouTube Music (nahrádzajúca doterajší Google Play Music) funguje ako štandardná mobilná a webová aplikácia s tým, že v databáze má všetky hudobné videá, ale aj koncerty a iné vystúpenia. Platená verzia bez reklám YouTube Music Premium stojí šesť eur, teda toľko, čo Spotify. Je vidieť, na koho Google mieri.

Predaj hudby podľa formátu 1/2
(%, globálne)

Hudba, filmy a videohry. Streamingové služby menia multimediálny svet

PRAMEŇ: International Federation of the Phonographic Industry, apríl 2019

Netflix a jeho rivali

Rozširovanie a zrýchľovanie pripojenia na internet dopomohli k tomu, že rovnako jednoducho ako hudba sa dajú streamovať aj seriály a celovečerné filmy. Za vlaňajšok zabrali online videá podľa francúzskeho think tanku The Shift project 60 percent prenesených dát na internete. Presnejšie jeden tettabajt, teda

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa