Zdieľané elektrické kolobežky zažili boom v Spojených štátoch už približne pred dvoma rokmi. Čakalo sa, kedy a ktorá známa značka v tomto segmente ako Bird alebo Lime príde aj na Slovensko. Nakoniec ich prekvapujúco predbehol slovenský startup Mint. Jedno júlové ráno našli obyvatelia Bratislavy na uliciach zaparkované kolobežky bez akejkoľvek predchádzajúcej reklamnej kampane. Zatiaľ ide o testovaciu prevádzku, ktorá môže vydláždiť cestu aj konkurenčným firmám.

Z večera do rána

Mint začal ako spomínané veľké mená Bird a Lime a touto guerilovou kampaňou na seba upozornil aj bez nejakých marketingových aktivít. Byť prvý sa niekedy vyplatí. A rovnaký je aj princíp používania tejto služby, ktorá funguje nie iba v San Franciscu, ale napríklad aj v Budapešti alebo v Prahe.

Prvým krokom je nainštalovanie mobilnej aplikácie pre Android alebo iOS a registrácia do služby. Druhým zas pridanie platobnej karty. Na hlavnej obrazovke je potom mapa mesta s vyznačenou polohou voľných kolobežiek aj s ukazovateľom úrovne nabitia ich batérie. V teréne potom už len stačí cez aplikáciu nasnímať QR kód na držadlách kolobežky a začať jazdiť. Po ukončení cesty je potrebné kolobežku zaparkovať. Nejestvujú žiadne dokovacie alebo iné stanice, kam ich treba dopraviť. Kolobežka sa dá odstaviť prakticky hocikde. Ale tak, aby neprekážala chodcom alebo autám.

Mint má zatiaľ dve muchy, ktoré môžu zákazníkov odradiť. A tretiu, ktorá zas môže odradiť tvorcov služby, firmu SoftGate, s.r.o.

Na kolobežke po Bratislave. Nie je to lacná zábava

Zdroj: Marián Biel

Tou prvou je, že Mint funguje len v širšom centre Bratislavy a v teréne má iba 50 kolobežiek. Ak sa používateľ dostane mimo tejto oblasti, elektrický pohon sa deaktivuje. Zároveň sa kolobežka dá odparkovať len v hraniciach tohto územia.

Ako predstavitelia firmy pre TREND povedali, ide zatiaľ o testovaciu prevádzku. Počas nej si overia, ako služba funguje konkrétne v našich podmienkach, a podľa toho budú ďalej postupovať. Ich cieľom je mať v teréne 300 kolobežiek a tiež postupne rozširovať časti mesta, kde bude služba dostupná. Ale nebránia sa ani expanzii do ďalších slovenských miest, ktoré by prejavili záujem a zdieľané kolobežky by tam dávali zmysel.

Nie je to lacná zábava

Druhý háčik je v cene. Mint si účtuje štartovné

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa