Prejsť na obsah

Primátor stopol navrhovanú výmenu "mačacích hláv" za asfalt kvôli maratónu

O necelé dva mesiace vybehnú do košických ulíc bežci počas Medzinárodného maratónu mieru (MMM). Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) spolu s organizátormi MMM absolvovali v piatok v poradí druhý kontrolný deň na maratónskej trati, aby zistili, čo je tam potrebné ešte zlepšiť.

Kým počas prvého kontrolného dňa zamerali svoju pozornosť najmä na Hlavnú ulicu a Námestie Maratónu Mieru, dnes si spolu prešli úsek maratónskej trate okolo Námestia Osloboditeľov, na Južnej triede a na Jantárovej ulici.

„Maratón nie je vec, ktorá sa v Košiciach robí prvý raz. Naši zamestnanci magistrátu majú veľké skúsenosti. Každý z nás vie, že v septembri sa rozbehnú všetky práce, ktoré je potrebné v súvislosti s maratónom urobiť. Snažíme sa do toho vložiť aj ďalší aspekt, aby sa nielen samotní bežci cítili bezpečne a príjemne, ale aby sa ani návštevníci mesta a fanúšikovia, ktorí budú pri trati stáť, sa nemuseli pozerať na hrdzavé ploty, poškodenú zeleň a chodníky.  Všetko čo vieme, snažíme sa opraviť tak ako tomu bolo aj pred MS v ľadovom hokeji. Preto si postupne prechádzame jednotlivé úseky maratónskej trate, každú jednu cestu, každú ulicu. Zapisujeme si všetky nedostatky, ktoré tam nájdeme a snažíme sa ich postupne odstrániť,“ uviedol primátor, ktorý takisto bude aktívnym účastníkom MMM na polmaratónskej trati.

Mačacie hlavy na križovatke asfalt nenahradí

Najvážnejšími zistenými nedostatkami počas kontrolného dňa boli výtlky na cestách, popraskaný asfalt na chodníkoch na Južnej triede, ale aj chýbajúce obrubníky či zeleň.

Uplynulý týždeň sa hovorilo aj o tom, aby maratónska „otočka“ na Hlavnej ulici (križovatka Hlavná – Pribinova – Rooseweltova), ktorej povrch tvoria tzv. „mačacie hlavy“, sa ešte pred MMM radšej vyasfaltovala. To sa ale primátorovi mesta od prvej chvíle nepozdávalo. Dnes informoval o prijatí rozhodnutia, aby na otočke žiadny asfalt nebol. Podľa jeho slov, „mačacie hlavy“ budú v danom úseku vybraté, očistené a uložené späť do nového podložia.

„Hlavná ulica by nemala byť pokrytá asfaltom, ale zaslúži si, aby tam aj naďalej zostal kus košickej histórie," skonštatoval primátor.

Podľa riaditeľa pretekov Branislava Koniara sú síce takéto kontrolné dni náročné na čas, ale aj na fyzický pohyb, no je s nimi spokojný.

"Zatiaľ je to fajn, myslím si, že práve vďaka týmto kontrolným dňom sa my maratónci zladíme s mestom a prídeme na riešenia, ktoré by sme možno v kancelárii nevymysleli. Prejdením si terénu predsa len získavame plastický obraz situácie a pomôže nám to,“ dodal Branislav Koniar.