Nová akvizícia v portfóliu značky Škoda nesie typové označenie Scala. Má to byť plnohodnotný kompaktný hatchback ako náhrada za Škodu Rapid, ktorá sa tiesnila na pomedzí medzi triedou malých áut a nižšou strednou triedou. Autori Scalu postavili na platforme MQB A0, teda rovnakej, akú využívajú koncernoví „drobci“ – Seat Ibiza, VW Polo a Audi A1.

Takto zvolená architektúra základu má svoje výhody aj slabiny. Nevýhodou je, že Scala môže mať len (jednoduchšiu) vlečenú zadnú nápravu a ani verzia s pohonom štyroch kolies neprichádza do úvahy. Na druhej strane toto ekonomické riešenie nijako Scalu v rámci triedy kompaktov veľkostne nehendikepuje, čo dokumentujú aj nasledovné čísla. Novinka má v porovnaní s Rapidom o 47 mm predĺžený rázvor, dlhšiu ( + 58 mm) a širšiu (+87 mm) karosériu. Pritom aj výškou siluety Rapida o 12 mm prekonáva. Mimochodom, na tieto parametre nedosiahne ani VW Golf.

Som zvedavý, či uspokojí moje očakávania atmosféra v kokpite, lebo Rapid sa mi zdal trochu plebejský, či najvýkonnejšia pohonná jednotka v ponuke dostojí svojmu prívlastku a či vie byť aj úsporná. Na druhej strane očakávam, že Scala bude praktická, lebo Škoda vo svojej novodobej histórii vždy praktická bola.

Krajšia ako na obrázku

Hneď na začiatku  musím povedať, že Škoda Scala sa mi páči. V najvyššej výbave posadená na slušivých osemnástkach a prikrytá príplatkovou panoramatickou sklenou strechou vyzerá fakt dobre. V reáli ešte lepšie ako na oficiálnych fotografiách. Skeptik by povedal – málo fotogenická. Ja tvrdím, že krajšia ako na obrázku. Isté výhrady však mám.

Scala tak trochu búra moje predstavy o proporciách kompaktného hatchbacku. Z profilu mi pripadá jej strecha dlhšia, ako býva v tejto triede zvykom. Keby nemala pomerne krátky zadný previs, nadobudol by som dojem, že sledujem kombi. LED hlavné svetlomety  trojuholníkového tvaru uľahčujú identifikáciu Scaly v záplave škodoviek na cestách. Ale len typická maska chladiča bráni, aby som si ju nepomýlil so Seatom.

Naruby parafrázujem text piesne Elánu a píšem: najkrajšia je vždy spredu a ešte krajšia zozadu. Fakt príťažlivá. A čo ten nápis Škoda na veku kufra namiesto znaku? Je mi akýsi povedomý. Spomeniem si v momente, keď ma predbieha Porsche (Panamera). Tomu sa povie inšpirácia.

Famózna fazóna

V interiéri ma zvyčajne ako prvé zaujmú predné sedadlá, ak stoja za pohľad. Tieto príplatkové majú šmrnc. Robustné športovo tvarované s výraznými bočnicami, pritom pohodlné. Hoci ich manažment obsahuje len základné nastavovacie prvky, ľahko si hľadám moju obľúbenú – čo najnižšiu pozíciu s dobrou oporou stehien a solídnym bočným vedením.

Škoda len, že sú celé v čiernom vrátane textilnej časti. Takto ani výseky z rovnakého materiálu na čiernych obkladoch dverí nevytvárajú očakávaný kontrast. Palubná doska už vyzerá podstatne sviežejšie. Nielen preto, že obsahuje popri novom centrálnom plávajúcom displeji aj plne digitálny prístrojový štít. Je štíhlejšia, ako som zo škodoviek zvyknutý. Pritom jej atraktívnu fazónu ešte zvýrazňuje efektne navrhnutý dekor. Tiež mäkčenými plastmi sa tu na rozdiel od Rapida nešetrilo.

Rekordne úsporná Škoda Scala: Kompakt, ako má byť

Škoda Scala 1,5 TSI Style Zdroj: Škoda

Dotyková obrazovka patriaca k rádionavigačnému

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa