maľovanie steny
Zdroj: isifa/Shutterstock

Aká farba je vhodná na steny v zadymených priestoroch

Po letnej sezóne by sme radi vymaľovali steny v interiéri našej rodinnej reštaurácie. Vedeli by ste nám poradiť farbu vhodnú na premaľovanie stien v zadymených miestnostiach? František, Zlaté Moravce

Vymaľovanie interiéru, v ktorom potrebujete prekryť stopy a škvrny spôsobené fajčením alebo sadzami, je vždy náročné. Žiaľ, fajčenie preniká cez maľovku, takže iba premaľovanie škvŕn problém dlhodobo nevyrieši.
V prvom kroku budete musieť oškrabať vrstvy náteru.

Ak je náter umývateľný, stačí stenu umyť mydlovou vodou a nechať dobre vyschnúť. V ďalšom kroku je potrebné povrch ošetriť vhodným penetračným náterom (napr. Primalex Hĺbková penetrácia), ktorý okrem iného zabráni prestupovaniu škvŕn z podkladu do náteru. Stenu nechajte po nanesení penetrácie dôkladne vyschnúť.

Ďalším preventívnym krokom na zabránenie prestupovaniu škvŕn a znečisteniu finálnej náterovej vrstvy je použitie špeciálneho náteru určeného na tento účel (napr. Primalex Izoprim). Ide o špeciálny náter s izolačnými vlastnosťami, ktorý sa aplikuje na stenu v dvoch vrstvách. Medzi jednotlivými nátermi nechajte každú vrstvu dôkladne zaschnúť.

Ak aj po 2. vrstve špeciálneho náteru uvidíte jemné náznaky škvŕn, nie je to chyba, pretože tieto typy náterov sú v prvom rade izolačné, nie krycie. Dokonalé prekrytie dosiahnete ďalším náterom. Na úplné prekrytie budú stačiť dve vrstvy zjednocovacieho náteru z radu interiérových farieb (napr. Primalex Plar).

Rovnaký postup môžete použiť aj v prípade, ak sa potrebujete zbaviť škvŕn po vode z prasknutého vodovodného potrubia.

Text: Andrea Dingová v spolupráci s firmami
Foto: isifa/Shutterstock

  1. Fero says:

    super reklama na primalex …

  2. Dody says:

    Primalex už dávno nie je tým čím býval. Doporučenie neriediť je iba kvôli tomu aby sa viac kupoval, krycia schopnosť je nízka, m2 sú orientačne natiahnuté a cena oproti konkurenčným a kvalitatívne vyrovnaným farbám je premrštená. Ja osobne (a pritom chodím maľovať, takže odskúšané to mám) Primalex už nepoužívam.

    1. terezkaterka says:

      Dody, nemohol si napísať, akú farbu používaš? Keď píšeš, že Primalex neni, ako býval. Dnes je napríklad v OBI toľko prípravkov na maľovanie, že človek si nevie vybrať. A spoliehať sa, že mi predavač správne poradí, no neviem. Ďakujem.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.