Dobré noviny
V práci by ste mali mať aspoň jedného kamaráta. Má to skvelé účinky na vašu produktivitu aj šťastie, tvrdí štúdia
Dominika Pacigová
Dominika Pacigová

V práci by ste mali mať aspoň jedného kamaráta. Má to skvelé účinky na vašu produktivitu aj šťastie, tvrdí štúdia

Foto: Ilustračné
Foto: Ilustračné — Foto: Pexels

Priatelia zohrávajú v našom živote veľkú rolu. A to nielen v tom súkromnom, ale aj v pracovnom. Dokazuje to aj štúdia spoločnosti špecializujúcej sa na ľudské zdroje.

WASHINGTON 9. augusta - Väčšina ľudí trávi viac času v práci ako doma. Je úplne prirodzené, že s kolegami nadväzujeme vzťahy, porozprávame či zasmejeme sa. Niektorí si medzi kolegami nájdu priateľov, s ktorými trávia čas aj po práci, iní si zas držia odstup a preferujú profesionálne vzťahy. 

Priateľstvo je dôležité 

V živote je dôležité mať spriaznenú dušu, s ktorou sa môžeme podeliť nielen o svoje radosti, ale aj starosti. Osobu, ktorá sa teší z našich úspechov, nezávidí, keď sa nám darí a je tu pre nás aj v ťažkých chvíľach.

Spoločnosť Gallup, ktorá sa špecializuje na ľudské zdroje, vypracovala štúdiu. Výsledky ukazujú, že ak máme v práci jedného dobrého priateľa, môžeme byť nielen šťastnejší, ale aj produktívnejší, uvádza portál Bright Side

Nové príležitosti 

Aj vďaka dobrým vzťahom chodíme radi do práce. Ak však spolupracujeme s veľmi dobrým kamarátom, je sedemkrát väčšia pravdepodobnosť, že sa budeme chcieť zapojiť do firemných projektov. Ďalším plusom je, že zdieľame svoje nápady s ostatnými, a tak sme produktívnejší. 

Foto: Ilustračné
Foto: Ilustračné Foto: pixabay.com

Na druhej strane, je malá pravdepodobnosť, že dáme výpoveď alebo si budeme hľadať novú prácu. Výsledky štúdie hovoria, že okolo 50 % zamestnancov, ktorí spolupracujú s blízkou osobou, si vybudujú špeciálny vzťah k firme. 

Sociálny aspekt je dôležitý 

Každý, kto si hľadá novú prácu, pozerá na niekoľko základných vecí, medzi ktoré neodmysliteľne patrí mzda, možnosť profesionálneho rastu či rôzne benefity. Podľa prieskumu až dve tretiny žien sa domnievajú, že mať blízku osobu v práci je nevyhnutné. 

Foto: Ilustračné
Foto: Ilustračné Foto: pixabay.com

Prínos pre samotnú firmu 

Priateľstvo môže byť prínosom aj pre samotnú firmu. Dvaja ľudia sú ochotní riskovať, čo môže viesť k inovatívnym riešeniam. To ocenia viacerí nadriadení, a tak sa s odstupom času môžeme tešiť zo zvýšeného platu, odmeny či povýšenia. 

Incidenty na pracovisku 

Dobré vzťahy na pracovisku sú výsledkom menšieho množstva incidentov. Šesť z desiatich firiem potvrdzuje, že ak majú zamestnanci dobrý nielen profesionálny, ale aj osobný vzťah, znižuje sa riziko vzniku "úrazov" až o 36 %. 

Už ste čítali?