Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Patizón - pestovanie, starostlivosť, zber

rss

Patizón sa opätovne vracia do našich záhrad, čo je veľmi dobré, vzhľadom na jeho vysoký obsah minerálov, vitamínov a naopak málo kalórií. Navyše patizón za dobrých podmienok rastie ako z vody a má mnoho plodov výbornej chuti.

Ako spoznáte patizón

Patizón je kultivarom tekvice. Je preň typický diskovitý tvar plodu, na okrajoch zvlnený, bielej, žltej, či zelenej farby. Rastlina je veľmi podobná ostatným druhom tekvíc – rastie do väčšieho kru, kde sa v úžľabí listov tvoria výrazné žlté kvety, ktoré sú samčie aj samičie na jednej rastline, preto nie je nutné pestovať kvôli opeleniu viac rastlín.

Kde pestovať patizón

Patizón, ako aj iné tekvice, sa odporúča pestovať na mieste, kde bude mať dostatok organických látok bohatých na dusík. Ak takúto pôdu na záhrade nemáte, mali by ste patizónu priebežne dopĺňať kompost, hnoj z chlieva alebo iné špeciálne hnojivo.

Pestovanie patizónu – výsev alebo predpestovanie?

Na pestovanie patizónu môžete využiť oba spôsoby, pretože patizón má rád teplo. Pokiaľ sa rozhodnete pre pestovanie zo sadeníc, tak by ste ho mali vysiať 3 semená do kvetináča s priemerom 80x80 mm do polovice apríla. Následne nechajte najsilnejšiu rastlinu dorásť do štádia pravých listov. Na záhon vysaďte v polovici mája. Priamy výsev je vhodný najmä v teplých polohách. Semená sa vysievajú po dvoch do hĺbky 23 – 30 mm na konci apríla do sponu 1 – 1,5 m. Rovnaká je aj vzdialenosť pri výsadbe zo sadeníc.

Starostlivosť o patizón

Patizóny sú náročné na zálievku, pretože majú radi stálu vlhkosť pôdy a odporúča sa zalievať ich radšej menej, ale častejšie, podobne ako uhorky.

Ako zbierať patizón

Plody patizónu sa zbierajú odkrútením plodu alebo jeho urezaním, či odstrihnutím. Počas sezóny je možné zbierať patizón kedykoľvek potrebujete. S blížiacou sa jeseňou môžete patizóny nechať dozrieť - stvrdnúť im šupku – potom patizón vydrží až do decembra. Patizóny skladujte v chlade a suchu.

Ako olúpať patizón

Lúpanie patizónu je pomerne náročné. Začnite tým, že patizón umyjete. Následne ho rozrežte na polovicu. To bude jednoduché, ak sú patizóny mladé a čerstvé a ťažšie, ak sú staršie. Ďalej polovice patizónu zbavte stopky a dole zbytku kvetu. Potom patizón nakrájajte na toľko častí, koľko sa vám bude dobre zbavovať semienok a lúpať od šupky. Výsledkom budú podkovičky, ktoré je možné nakrájať na tenké plátky a obaliť ako rezne, či nastrúhať alebo nakrájať na kocky, proste tak, ako vo výsledku potrebujete.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz