Záhradný traktor môžete kúpiť aj cez bazár

Záhradný traktor
zdroj: gettyimages.com

Väčšie záhrady vyžadujú aj náročnejšiu starostlivosť a častokrát aj zapojenie väčšej techniky, ku ktorej patrí aj záhradný traktor. Premýšľate aj vy nad kúpou tohto pomocníka? Prinášame vám niekoľko tipov a inšpirácií, ako postupovať pri jeho výbere. Inšpirujte sa.

Záhradný traktor je ideálnou voľbou pre všetkých, ktorých záhrada má viac ako 1 500 m2. S klasickou kosačkou by ste sa nachodili nielen za ňou, ale tiež pri vysypávaní zberného koša, napríklad na kompost. Pri výbere vhodného záhradného traktora zvážte predovšetkým to, akú veľkú záhradu máte, akým typom terénu je a či budete chcieť traktor používať multifunkčne.

...

Pomocník na štyroch kolesách

Pred samotným výberom by ste mali vedieť, že na trhu nájdete dva typy traktorov.

Ridery Ide o jednoúčelový stroj, ktorý trávu kosí a mulčuje. Nemá kôš, takže tráva za ním zostáva na zemi vo forme mulču. Ridery majú motory pod sedačkou na rozdiel od traktora, ktorý ho má pod kapotou. Žacie ústrojenstvo môže byť inštalované do strednej spodnej časti, v prípade front moweru do prednej časti. Ridery disponujú kĺbovým riadením. Práve tento typ traktora je najvhodnejší do členitého terénu plného stromov a kríkov, ktorým je potrebné sa vyhnúť.

  • dobre manévrovateľné
  • dosah žacieho ústrojenstva
  • nezbiera do koša

Záhradný traktor Záhradný traktor spoznáte tak, že disponuje košom, motorom schovaným pod kapotou a žacím ústrojenstvom zaveseným v prostrednej časti pod traktorom. Oproti rideru sa nedostane do všetkých zákutí, ale vďaka príslušenstvu k záhradným traktorom je možné ho využívať celoročne.

  • multifunkčné využitie
  • nevhodný do členitějšího terénu

Dôležité parametre

Pri rozhodovaní zohrávadôležitú úlohu povaha terénu. Je vaša záhrada rovná alebo je kopcovitá so svahmi? Podľa toho budete vyberať silu traktora.

Veľkosť a povaha záhrady S veľkosťou plochy, ktorú sa chystáte kosiť, sa spája šírka záberu stroja. Zjednodušene môžeme povedať, že čím širšiu šírku záberu vyberiete, tým rýchlejšie bude záhrada pokosená.

  • Záber okolo 60 cm je vhodný pre pozemky do 500 m2
  • Záber v rozmedzí 60-90 cm je vhodný na kosenie plôch s rozlohou do 3 000 m2
  • Záber dosahujúci 90-100 cm sa hodí na kosenie záhrad s rozlohou 4 000 m2
  • Najširší záber 100-122 cm oceníte vo veľkých záhradách, ktorých rozloha dosahuje 5 000 m2 a viac

Na menších plochách si vystačíte s jednonožovým žacím ústrojenstvom, pre rozľahlejšie pozemky je lepšie zvoliť záhradný traktor s kosiacim ústrojenstvom, obsahujúcim dva až tri žacie nože. Jeden nôž majú najmä ridery so šírkou okolo 70 cm. Akonáhle narazíte na nôž s metrovou dĺžkou, dajte od neho radšej ruky preč. Takýto nôž má veľkú obvodovú rýchlosť, takže stačí malý úder, aby sa poškodil. Pod pojmom povaha záhrady si predstavte jej terén. Je skôr rovný alebo kopcovitý? V prípade, že je vaša záhrada rovná, bude vám stačiť traktor s pohonom iba zadných kolies, v prípade že je pozemok skôr kopcovitý, siahnite po záhradnom traktore 4×4. To znamená, že má pohon na prednú aj zadnú nápravu. Traktory vybavené uzávierkou diferenciálu majú prenos hnacej sily rovnomerne rozložený na pravé aj ľavé koleso, čo využijete najmä pri prudkom stúpaní.

Prevodovka a motor

Motory jednovalcové a dvojvalcové Motory sa do záhradného traktora montujú jednovalcové alebo dvojvalcové. Záleží na tom, aký silný motor potrebujete. Malé záhradné traktory, ktoré sú predurčené predovšetkým pre kosenie trávy, disponujú väčšinou jednovalcom s výkonom 11 HP (konských síl), ktorý postačí na poháňanie jedného noža. Najlepšie a veľké záhradné traktory s veľkou šírkou záberu sú opatrené dvojvalcom, ktorým musí utiahnuť viacnožovú žaciu nápravu a náhon na 4×4. Táto technika môže mať výkon až 28 HP. Dvojvalcové motory sú vybavené tzv. tlakovým mazaním, ktoré je potrebné hlavne v kopcovitých terénoch. Bežný mazací systém nie je pre takýto typ terénu vhodný. Mohlo by kvôli nemu dôjsť k zadretiu motora, čo je finančne náročné na opravy. Pri výbere motora sa pozerajte na značku. Tu platí, že ak stavíte na rokmi prevereného výrobcu, spravidla nesiahnete vedľa. Veľkým oblúkom sa vyhnite „no name“ značkám, ktoré lákajú na nízku obstarávaciu cenu, ale vo výsledku môžu narobiť peknú finančnú paseku.

Prevodovka hydrostatická a manuálna Prevodovka výrazne ovplyvňuje ovládanie stroja. Chcete si užiť plynulú jazdu alebo pri každom radení zastavovať? U manuálnej prevodovky je nutné zaradiť každý stupeň rýchlosti ručne. Okrem toho musíte vždy zastaviť a rozbehnúť sa až na zaradený stupeň. V prípade vyšších rýchlostných stupňov strácate na prenášanom výkone, čo rozhodne nechcete v prípade, že za záhradným traktorom ťaháte plne naložený vozík. Na rozjazd totiž potrebujete silu, ale počas jazdy by sa zase hodila rýchlosť.

Hydrostatická prevodovka je plne automatická. Pre ovládanie stačia len dva pedále. Jeden pre jazdu vpred a druhý pre jazdu vzad. Rýchlosť ovplyvní to, ako silno zatiahnete plynový pedál. Hydrostatická prevodovka funguje na čerpadle, ktoré čerpá kvapalinu do hydromotora. Ten cez diferenciál otáča pojazdovými kolesami. V prípade hydrostatickej prevodovky si síce priplatíte, ale komfort, ktorý vďaka nej dosiahnete sa nedá vyčísliť peniazmi. Stretnúť sa môžete aj s medzistupňom týchto prevodoviek, ktorý sa označuje ako variátor. Pri tomto type prevodovky radíte len medzi jazdou dopredu a dozadu. Pre zrýchlenie sa využíva intenzívnejšie zošliapnutie pedála, ako u hydrostatickej prevodovky alebo páky.

Konštrukcia Kvalita konštrukcie zodpovedá cene. Lacnejšie traktory sú vyrobené iba z plechu tvarovaného do písmena L. Na ňom je uchytené ďalšie vybavenie a časti stroja. Drahšie stroje majú konštrukciu robustnejšiu, ktorú tvorí z profilov zváraný rám. Tieto traktory majú dlhšiu životnosť a sú odolnejšie. Náprava u najlacnejších sekacích záhradných traktorov bude pravdepodobne vyrobená z plechu a riadiaca tyč bude opatrená centrálnou skrutkou. Traktory spadajúce do vyšších cenových relácií majú nápravu z ocele či zliatiny a riadiace tyče s guľovými čapmi. Pokiaľ máte rovný terén, traktorom budete len kosiť a nebudete ho využívať v kombinácii s ďalšími doplnkami, vystačíte si tak s jednoduchšou konštrukciou.

Pri parametri konštrukcia zohľadnite aj to, či je žací systém závesný a opatrený antiskalpovacími kolieskami. Záhradný traktor je pomerne dlhý stroj, ktorý nedokáže dobre kopírovať terén, ako napríklad záhradná kosačka alebo robotická kosačka. Problém môže nastať vo chvíli, keď prechádza kopec alebo hrboľ. Pri prejazde totiž nože useknú spolu s trávou aj časť hliny. Preto, ak nie je vaša záhrada rovná, voľte žací systém s kolieskami, ktoré vám nedokonalosti terénu pomôžu prekonať bez toho, aby ste si zničili nože a trávnik. Nože by mali byť usporiadané tak, aby čo najlepšie odhadzovali trávu. Lepšie stroje majú synchronizované nože, čo vedie k lepšiemu vytváraniu podtlaku, takže sa tráva lepšie dostáva do koša. Jednoduchším, ale menej účinným riešením sú nože nesynchronizované, čo znamená, že jeden z nich je predsunutý. Kvôli tomu však môže dochádzať k nepokoseným miestam, pretože sa nože toľko neprekrývajú.

Výbava a funkcie navyše Funkcie traktora zahŕňajú predovšetkým to, ako vie pokosenú trávu nakladať. Najlepšie záhradné traktory môžu trávu mulčovať, odhadzovať do boku alebo dozadu či zbierať do koša. Niektoré funkcie je možné využiť len vtedy, ak pre ne zakúpite potrebné doplnky (mulčovaciu vložku do zadného vyhadzovacieho komína alebo deflektor, ktorý sa umiestňuje na miesto koša a usmerňuje vyhadzovanie trávy). Do základnej výbavy niektorých traktorov patrí mulčovacia záslepka a špeciálne nože. Mulčovanie by ste mali s klasickým sekaním pravidelne striedať. Ak by ste len mulčovali, došlo by k nárastu vlhkosti, zakysleniu a zmachovateniu trávnika, čo je na jar živná pôda pre pleseň snežnú.

Šírka a tvar vyhadzovacieho komína Pri výbere sa zamerajte na šírku a tvar vyhadzovacieho komína. Aby sa tráva do koša ľahko dostala je potrebné, aby bol komín čo najširší. V prípade, že bude komín úzky a bude mať rôzne lomy, tráva sa v ňom bude zachytávať a vy budete musieť po každom upchatí trávu z komína ručne vyberať, čo vás bude zbytočne zdržovať od práce. Pri tomto úkone je pre ľahší prístup nutné otočiť traktor na bok, čo nie je práve hračka. Na pomoc je potrebné vziať hydraulický zdvihák na záhradný traktor. Týmto komplikáciám predídete, ak si vyberiete správny tvar a šírku komína.

Objem zberného koša Zberný kôš by mal mať čo najväčší objem. Pre rider je postačujúcich zhruba 150 l, traktor a front mower by mal mať kôš s objemom najmenej 200 l.

Elektromagnetický spúšťač Toto tlačidlo slúži na spustenie žacieho ústrojenstva. Tento spôsob ovládania je veľmi jednoduchý a pre užívateľa príjemný. Nie je ním však vybavený každý stroj. Najmä tie lacnejšie disponujú pákou, ktorá pri spúšťaní a vypínaní kladie odpor.

Ďalšie funkcie Medzi ďalšie funkcie, ktoré vám uľahčia prácu s traktorom, sa radí napríklad elektrické alebo hydraulické vyklápanie zberného koša, čo ocenia najmä ženy. Ďalej sa môžete stretnúť s tempomatom alebo vybavením, ktorým disponujú aj veľké traktory. V tomto prípade však hovoríme o drahých kúskoch. Niektoré kosačky disponujú palubným počítačom, ktorý stráži prevádzkové kvapaliny, ale môže disponovať aj funkciou Pamäť, vďaka ktorej si pamätá, ako vysoko sa má kosiť a podľa toho nastaví žacie ústrojenstvo.

Príslušenstvo k záhradným traktorom Podľa výkonu traktora je možné si prikúpiť ďalšie príslušenstvo, vďaka ktorému budete môcť tohto pomocníka využívať takmer celoročne. Medzi najobľúbenejšie vybavenie patrí vozík, na ktorom môžete voziť debny s ovocím či drevo. Okrem toho môžete k záhradnému traktoru pripojiť aj radlicu na sneh, v tomto prípade však budete potrebovať traktor s vysokým výkonom. Často používaný je tiež valec za záhradný traktor, ktorý slúži na obhospodarovanie poľa alebo nadstavce pre prevzdušňovanie, vertikutáciu či odstraňovanie machu z trávnika. Medzi menej časté nadstavce za záhradný traktor patrí postrekovač.

[product_article_gallery id=“1870922,1870923,1870924″]Záhradný traktor je ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí majú obrovskú záhradu (zdroj: gettyimages.com)[/product_article_gallery]

Náhradné diely a servis záhradného traktora Pri výbere záhradného traktora si zistite, ako sa dajú zohnať náhradné diely a či je v našej krajine dostatočná sieť servisov pre údržbu a opravy. Niektorí predajcovia ponúkajú pravidelný servis a zaškolenie s novo zakúpeným výrobkom, čo je rozhodne plus. Pokiaľ nepatríte medzi zdatných mechanikov, iste oceníte, keď vám predajca traktor privezie už skompletizovaný. Kvalitný a skúsený predajca sa pozná aj podľa toho, že vám záhradný traktor predvedie v akcii, prípadne vás nechá si ho vyskúšať na vlastnej koži. Nezabudnite sa zamerať aj na celkovú kvalitu výrobku. V súčasnej dobe môžete naraziť na cenovo výhodné ponuky dobre vyzerajúcich a vybavených traktorov, avšak neznámych značiek. To, čo ušetríte na obstarávacej cene, určite čoskoro investujete do opráv. Preto by sme vámodporúčali siahnuť radšej po známej značke, za ktorú si síce priplatíte, ale získate kvalitný výrobok, ktorý vám bude slúžiť dlhé roky.

Údržba záhradného traktora Všeobecne by ste údržbu záhradnej techniky mali vykonávať najmenej trikrát do roka.

  • Prvá údržba slúži ako príprava na sezónu a zahŕňa výmenu filtrov, oleja, sviečok a sprevádzkovanie po zimnej pauze
  • Druhá údržba sa vykonáva počas sezóny. Zameriava sa najmä na to, aby ostré pracovné nástroje boli skutočne ostré, čistí a vymieňa sa filter a premazávajú sa pohyblivé časti, ktoré si to vyžadujú
  • Tretia údržba sa vykonáva po skončení sezóny, kedy je potrebné stroj dôkladne očistiť a dobre sa postarať o palivovú nádrž. Niektorí odborníci tvrdia, že by sa palivo v nádrži malo doplniť až po okraj, iní tvrdia, že je potrebné nádrž vyprázdniť. Optimálnym riešením je ponechať v nádrži trochu paliva tak, aby sa karburátor nepoškodil vysychaním. Na jar potom tento zvyšok vylejte

Porovnanie cien záhradných traktorov

To, aký kvalitný a vybavený traktor si zaobstaráte, sa odvíja od ceny, ktorú do neho chcete investovať. Cena tohto stroja sa môže pohybovať až na hranici dvadsať tisíc eur, čo je však pre bežné domáce použitie zbytočná investícia.

Záhradné traktory do 2 000 eur Ponuka v tejto cenovej kategórii nie je taká pestrá a spravidla sa jedná o stroje so základnou výbavou. Ridery v tejto cenovej relácii takmer nenájdete. Klasické traktory budú mať šírku záberu do 98 cm a maximálny možný výkon sa bude pohybovať do 17 HP. Naraziť však môžete aj na dvojnožové šasi.

Záhradné traktory od 2 000 do 4 000 eur Táto cenová kategória je na výber produktov oveľa pestrejšia. Šírka záberu sa u traktorov bude pohybovať v rozmedzí 102-105 cm a výkon bude medzi 18-21 HP. Súčasťou vybavenia bude mulčovacia hlava a žacie ústrojenstvo môže mať až 3 nože.

Kvalitné záhradné traktory s cenou od 4 000 do 8 000 eur V tejto cenovej relácii už narazíte na traktory s pohonom 4 x 4, takže s nimi ľahko zdoláte aj kopcovitý terén. Tešiť sa môžete na výkon okolo 23 HP a objem zberného koša cca 350 l. Za túto cenu je možné si zaobstarať aj profesionálne ridery.

Záhradné traktory s cenou nad 8 000 eur Nad túto hranicu sa obstarávajú už profesionálne stroje, ktoré sú pre domáce použitie zbytočne predimenzované a drahé. V tejto cenovej relácii vyberajte vtedy, ak budete kosiť niekoľko hodín denne. Výkon presahuje 25 HP, zberný kôš môže mať objem až 640 litrov a šírka záberu sa bude pohybovať medzi 118-122 cm. U týchto traktorov nájdete 4 nože a ďalšiu nadštandardnú výbavu.

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať: