Navigácia

Výsledky výskumu potvrdili pokles konzumácie alkoholu u žiakov ZŠ a SŠ

     Z najnovšieho prieskumu Centra vedecko-technických informácií SR (priamo riadená organizácia MŠVVaŠ SR) o prežívaní voľného času v on-line priestore a konzumácii legálnych a nelegálnych drog u žiakov základných a stredných škôl vyplynulo, že od roku 2012 výraznejšie klesal počet žiakov, ktorí požívali alkoholické nápoje a zvyšoval sa počet opýtaných, ktorí patrili k abstinentom.
     Prieskum sa realizoval na vzorke vybraných žiakov základných a stredných škôl v SR s rovnomerným zastúpením oboch pohlaví. Týkal sa všetkých typov škôl (okrem konzervatórií) a všetkých krajov SR. Na základe získaných údajov boli vybrané výsledky porovnané so zisteniami z predchádzajúcich výskumov. Závery prieskumu by tak mali predstavovať východisko pre hlbšie skúmanie problematiky v nasledujúcich rokoch.
    Porovnanie dát za roky 2009, 2012 a 2018 ukázalo vzostup počtu respondentov, ktorí pili alkohol často, no zároveň sa znížil počet opýtaných, ktorí tento druh nápojov konzumovali občas a zvýšil sa počet žiakov, ktorí alkoholické nápoje nepili vôbec. Z podrobnejšej analýzy údajov vyplynulo, že v rokoch 2009 a 2012 patril najvyšší počet opýtaných k príležitostným konzumentom alkoholu, zatiaľ čo v roku 2018 najviac respondentov nepilo tento druh nápojov vôbec.
    Hlbšia analýza údajov poukázala na skutočnosť, že v tomto roku pilo alkoholické nápoje omnoho menej žiakov ZŠ a SŠ než v rokoch 2001 a 2003. Zároveň bol zaznamenaný zvyšujúci sa počet opýtaných, ktorí alkohol nekonzumovali vôbec.
     Najhoršia situácia v oblasti konzumácie alkoholických nápojov bola evidovaná v rokoch 2001, 2003 a 2012, keď alkohol požívali viac než tri štvrtiny opýtaných a k abstinentom patrila približne pätina respondentov. V tomto roku patrila ku konzumentom alkoholu asi polovica oslovených žiakov ZŠ a SŠ, pričom pomer konzumentov alkoholických nápojov a abstinentov bol skoro vyrovnaný. Zistené údaje boli hodnotené pozitívne a tento trend bol naďalej zachovaný, no napriek tomu by sa žiaci ZŠ a väčšina žiakov SŠ vôbec nemali dostať k alkoholickým nápojom.
    Dá sa predpokladať, že pomerne zlú situáciu pomohli zlepšiť rôzne celospoločenské opatrenia, ako sú časté kontroly podnikov predávajúcich alkohol, oznámenie používania alkoholu rodičom a riaditeľovi školy, finančné postihy rodičov i preventívne opatrenia. V uvedenom trende je potrebné naďalej pokračovať.
     Ministerstvo školstva navyše každoročne usmerňuje školy a školské zariadenia prostredníctvom Pedagogicko-organizačných pokynov aj v témach prevencie, dáva do pozornosti možnosti podpory a didaktické materiály a informácie pre pedagogických a odborných zamestnancov.
     Centrá pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie realizujú každoročne množstvo aktivít, akými sú napríklad prednášky a besedy, ale aj výcvikové skupiny. Súčasťou ich činnosti sú aj metodické konzultácie, resp. kurzy, semináre a prednášky pre učiteľov, ako aj vzdelávanie odborníkov v oblasti prevencie.
     V súlade s novým zákonom o pedagogických a odborných zamestnancoch môže v škole okrem školského psychológa, sociálneho pedagóga a výchovného poradcu pôsobiť školský koordinátor vo výchove a vzdelávaní, ktorý koordinuje primárnu prevenciu drogových závislostí a ďalších sociálno-patologických javov.
     Zároveň ministerstvo školstva každý rok prideľuje školám finančné prostriedky na základe výzvy rozvojového projektu Zdravie a bezpečnosť v školách a školským zariadeniam prostredníctvom výzvy Protidrogová prevencia. Téma prevencie alkoholizmu je zahrnutá aj v prierezových témach štátnych vzdelávacích programov. Okrem toho Centrum vedecko-technických informácií SR vydáva časopis Prevencia, ktorý je zameraný na prevenciu sociálno-patologických javov v rezorte školstva. Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie vydáva časopis Psychológia a patopsychológia dieťaťa a IUVENTA periodikum Mládež a spoločnosť, v ktorom sú publikované najnovšie štúdie a odborné články.


Facebook Zdieľať
Skočiť na začiatok stránky