Gruzie, Arménie, Ázerbájdžán – turistický sprievodca

V krátkom časovom úseku som navštívila Gruzínsko a Azerbajdžan. Pred mojimi cestami som náhodne v kníhkupectve objavila turistického sprievodcu o Gruzínsku, Arménsku a Azerbajdžane od Lonely Planet vydané nakladateľstvom Svojtka & Co. s.r.o. v češtine. Zaujalo ma to, pretože sa jedna o ojedinelú publikáciu zahrňujúcu všetky tri za kaukazské krajiny v jednom vydaní.

Z mojej cestovateľskej skúsenosti môžem povedať toľko, že spoznávanie za kaukazských krajín vám prinesie zážitok v podobe spoznania jedinečných prírodných krás, pohostinnosti miestnych ľudí, unikátnych malebných a odľahlých oblastí, a taktiež kozmopolitných hlavných miest. V hlavnom meste Azerbajdžanu, Baku môžete vidieť príklad spájania tradície z modernou architektúrou 21.storočia. V hlavnom meste Gruzínska, Tbilisi zase môžete zacítiť nádych minulosti s budúcnosťou.

Celú oblasť tvoria tri odlišné krajiny. Tvoria kultúrnu križovatku, kde sa stretáva Európa s Áziou. Osobitosť, pestrosť, rozmanitosť miestnej kultúry, kde sa stretávali rôzne vplyvy (ruské, arabské, perzské, turecké a ďalšie) robia túto oblasť atraktívnejšou. Sú to spoločnosti, kde sa naďalej uchováva tradičný spôsob života, kde najvyššiu priečku zastáva rodina.

Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že spoznávanie kozmopolitných hlavných miest (Baku, Tbilisi), ktoré sa postupne modernizujú a tvoria zmes kultúrnych, historických a náboženských vplyvov, ako aj tichší život na dedinách, kde sa rodiny naďalej živia svojou pôdou stoja za spoznanie.Horské oblasti sú známe nádhernými prírodnými scenériami vás zavedú na zaujímavé, netradičné miesta, ako sú napr. trosky hradov, veží, starobylé kostoly, či mešity. Môžete tu objaviť moderné lyžiarske strediská, Gudauri v Gruzínsku, či Gabala a Şahdag v Azerbajdžane. Vyskúšať paragliding, rafting, horolezectvo, podniknúť jednodenné, či viacdenné výlety. V Azerbajdžane môžete obdivovať prírodné zvláštnosti, ako sú bahenné sopky, večne horiace ohne, či dokonca horiaca voda, alebo môžete vyskúšať unikátnosť ropného kúpeľa, či ojedinelé prírodné jazerá, kde sa dá v lete kúpať v čistej a priehľadnej vode. Celá oblasť je gastronomickým zážitkom. Bohatosť, pestrosť kuchyne a stola vás privedie k zbližovaniu sa s domácim obyvateľstvom. V Gruzínsku sú časté dlhé prípitky vedené osobou tamady pri tradičnej gruzínskej hostiny – supry. Tamada má často rečnícky talent a prednesie niekoľko oslavných prípitkov, kde ospevuje vlasť, rodinu, priateľov atď. Gastronomický a kultúrny zážitok.

Základné informácie

Turistický sprievodca po Gruzínsku, Arménsku, Azerbajdžane od Lonely Planet je unikátnou cestovateľskou príručkou po Za kaukazských krajinách. Rozdelená je do 3. hlavných kapitol podľa názvu krajín. Doplnená je o základné informácie, mapy, historické, kultúrne fakty, odporúčania na reštaurácie, ubytovania, návštevu zaujímavých miest, doplnená o základne jazykové fráze. Kniha je zostavená veľmi účelne. Poskytuje množstvo užitočných informácii. Tvorí príjemnú cestovateľskú príručku pre každého, kto má záujem o cestovanie po Za kaukazských krajinách. Z vlastnej skúsenosti to môžem potvrdiť. Bola mi veľmi cenným poradcom pri cestovaní po Gruzínsku a Azerbajdžane.

Názov: Gruzie, Arménie, Ázerbájdžán

319 strán, prvé české vydanie

Preklad: Eva Čachová, Tereza Horvátová ISBN 978-80-256-1764-9

Bežná cena: 599 KČ; 26 Euro.