Nezamestnanosť na Slovensku dosiahla v roku 2018 úroveň 5,04 percenta. Podľa posledných údajov z júna tohto roka je ekonomicky aktívnych viac ako 2,7 milióna ľudí, disponibilný počet uchádzačov o zamestnanie je vyše 136 tisíc. Vláda sa snaží podporovať zamestnanosť aj prostredníctvom rôznym národných projektov.

Jedným z nich je aj projekt s názvom „REŠTART pre mladých uchádzačov o zamestnanie 2“, ktorý sa zameriava na mladých ľudí bez práce. Základnou podmienok je byť v evidencii úradu minimálne 1 mesiac. Finančný príspevok môžu získať aj dlhodobo nezamestnaní, na ktorých cieli národný projekt „REŠTART – Príležitosť pre dlhodobo nezamestnaných vrátiť sa na trh práce“. Aktívnym uchádzačom, ktorí sú v evidencii aspoň 2 roky a našli si zamestnanie sa venuje opatrenie číslo 1.

Doba bez práce

Tieto konkrétne projekty sa týkajú len nezamestnaných mimo Bratislavského kraja. Pre mladých uchádzačov o prácu sa vyčlenilo takmer 29 miliónov eur. Viac ako polovica tohto rozpočtu je financovaná z Európskeho sociálneho fondu (ESF), vyše 37 percent poskytla Iniciatíva pre zamestnanosť mladých ľudí (IZM) a takmer 10 percent ide zo štátneho rozpočtu (ŠR). V projekte pre dlhodobo nezamestnaných na to bolo vyčlenených vyše 15,6 milióna eur, z čoho 85 percent financuje ESF a 15 percentami prispeje štát.

V prípade "reštartu" pre mladých majú nárok na príspevok

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa