Kolekcia vyrobená z plastov vylovených z oceánu.

Nezatvárajme oči a bojujme spolu za čisté oceány!

Až 80 % života na Zemi sa skrýva pod hladinou oceánu. Oceány sú zdrojom bielkovín, energie a minerálov. Vlnenie mora ovplyvňuje počasie, poháňa cirkuláciu energie v prírode, vyrába až polovicu nášho kyslíku, zabezpečuje transport vodných más a udržuje Zem obývateľnú. Bez oceánu by na Zemi nebol možný život. Najzničujúcejší dosah na životne dôležité prírodné procesy má ľudská činnosť, ktorá zásadným spôsobom ovplyvňuje svetovú klímu a čoraz viac si uvedomujeme jej dôsledky.

Každý rok skončí v oceáne 12 miliónov ton plastov. Z toho až 90 % plastových úlomkov padá na dno oceánu, ničí morský ekosystém a ubližuje morským živočíchom. 

Španielska spoločnosť SEAQUAL sa podieľa na čistení oceánov od morského odpadu a  skúmala tieto vylovené plasty. Zistila, že ich vďaka jedinečnému procesu dokáže premeniť na vločky, ktoré následne zmení na 100 % recyklované polyesterové vlákno. Toto vlákno má takmer totožné vlastnosti ako panenský polyester, a tak môže byť použité rôznymi spôsobmi, vrátane výroby aktívneho športového oblečenia.

NEBBIATM x SEAQUALTM

Spoločnosť NEBBIATM, so svojou dlhoročnou tradíciou vo výrobe funkčného a štýlového športového oblečenia, sa rozhodla, v spolupráci so španielskou spoločnosťou SEAQUALTM, podieľať sa na eliminácii týchto odpadov. Vznikla tak nová kolekcia, ktorá je vyrábaná práve z plastov vylovených z mora. V rámci tejto línie si už od augusta môžete vybrať dizajnové dámske šortky, legíny a tielka ako súčasť kolekcie Fitness Meets Fashion.

 

Na výrobu jednych športových legín sa v priemere použije osem plastových fliaš, ktoré by sa za iných okolností v prírode rozkladali viac ako 500 rokov. Namiesto znečistenia životného prostredia je však možné tieto fľaše v špeciálnom procese zmeniť na už spomínané vlákno, z ktorého vyrábame funkčné fitness oblečenie. Týchto osem fliaš predstavuje 200 gramov odpadu, čo sa na prvý pohľad môže zdať málo, avšak za rok to predstavuje vyčistenie plochy o rozlohe celej Barcelony. A to už rozhodne málo nie je!

 

My pre vás máme súťaž o dva komplety (každý v hodnote 72 EUR) z tejto unikátnej kolekcie. 

 

         

Súťažná otázka:

Koľko plastových fliaš sa použije na výrobu jedného kusu legín?

A. 5

B. 8

C. 3

Svoju správnu odpoveď zasielajte do 12.8. 2019 na muscle-fitness@muscle-fitness.sk a do predmetu napíšte „súťaž“

Správna odpoveď je B a výhercami súťaže sa stali:

Modrovská J. z Prešova a Žiška F. z Bratislavy