Hore

Fotíme s Huawei - fototip č. 2

Aktuálne prebieha súťaž Huawei InFocus Awards a ePhoto je jej partnerom. Vyhrať môžete 10 000€ a ďalšie zaujímavé ceny. Pri tejto príležitosti sme pre vás pripravili malý seriál o fotení chytrými telefónmi Huawei. Súťažiť môžete do 11. augusta.

V našej fotoškole sa venujeme prevažne fotografovaniu so systémovými fotoaparátmi. Základy fotografie sú spoločné pre všetky druhy fotografických zariadení, ale fotenie mobilnými telefónmi má svoje špecifiká. Nejeden z vás fotografuje aj mobilným telefónom, alebo vaši príbuzní, či známi. Značka Huawei je známa tým, že ich telefóny si vo fotografovaní vedú výborne. Veď aktuálne je Huawei P30 Pro je na prvom mieste v rebríčku dxomark.com, ktorý všetci dôverne poznáme. Veľmi dobre si vedú aj nižšie a staršie modely, preto je Huawei častou voľbou fotografov.

https://campaign.consumer.huawei.com/infocusawards/sk/

Prvý fototip sme venovali panoramatickému formátu, ktorý je nielen kompozične dramatický, ale pomerom strán viac vyhovuje súčasným zobrazovacím zariadeniam, ako takmer štvorcový formát 4:3. Dnes budeme pokračovať v tom, ako z telefónu dostať atraktívnejšie zábery.

Telefóny s kvalitnými fotoaparátmi takmer úplne vytlačili lacné kompakty, kedysi najpredávanejší typ fotoaparátu. Nebudem tu vysvetľovať, prečo sa tak stalo. Dôvodov je veľa. Využitie je však rovnaké. Na tom sa nič nezmenilo. Fotky z kompaktov boli obyčajné. Väčšinou sa neupravovali, maximálne trochu expozícia. Na internet, alebo na papier, išli tak, ako boli nafotené. Rovnako to robí aj väčšina majiteľov mobilov. Tie pritom majú funkcie, ktorými vieme zábery vylepšiť a ozvláštniť bez znalosti postprocesingu. Sú priamo súčasťou aplikácie Fotoaparát. My si ich demonštrujeme na mobile Huawei P30 PRO.

Filter

Efektové filtre spopularizoval najmä Instagram. Okrem neho je množstvo aplikácií, ktoré pridajú efekty na nafotené zábery. Filtre sú však aj súčasťou aplikácie Fotoaparát v telefónoch Huawei. Nájdete ich pod položkou Viac - Filter. Ich použitie je veľmi jednoduché. Efekt filtra ovládate dvomi funkciami a vidíte ho priamo na živom náhľade.

Pod živým náhľadom sú dve ikonky. Vľavo vyberáte filter a vpravo nastavujete jeho úroveň.




Vo filtroch nájdete aj dva monochromatické. Pre niekoho to môže byť ľahšia cesta k ČB ako Monochromatický režim.






Ukážka niekoľkých filtrov.

HDR

Čitatelia ePhota techniku HDR dobre poznajú. Slúži na rozšírenie dynamického rozsahu kombináciou viacerých rôzne exponovaných záberov. HDR sa dostalo nielen do niektorých fotoaparátov, ale aj do mobilov. V nich má praktické opodstatnenie. Maličké snímače majú svoje obmedzenia a funkcia HDR jedno z nich kompenzuje. Funkciu HDR tiež nájdete pod položkou Viac. Nemá žiadne nastavenia a tak je jej použitie triviálne jednoduché.

V situáciách, kedy máte na scéne veľký kontrast svetla a tieňu, odporúčam použiť funkciu HDR. Postará sa o lepšie prekreslenie tieňov a zníži riziko vzniku prepalov.

HDR pri nesprávnom použití vytvára nepekný efekt. To sa však netýka funkcie HDR v mobiloch Huawei. Je navrhnutá rozumne a s HDR efektom to nepreháňa. Zábery vyzerajú prirodzene.


Režim HDR je plne automatický, nemá žiadne nastavenia.


Vďaka funkcii HDR sú dobre prekreslené aj tiene.

Monochromatický

Účinným spôsobom, ako odlíšiť svoje fotografie od priemeru, je fotografovať čiernobielo. Mobily Huawei majú funkciu monochromatickej fotografie. Opäť ju nájdete pod položkou fotorežimu Viac - Monochromatický. Táto funkcia má viacero nastavení. Nájdete tu štyri režimy: Normálny, Clona, Portrét a PRO.


Monochromatický režim PRO.

Normálny - plne automatický režim, bez možnosti nastavenia.

Clona - možnosť nastaviť bokeh efekt. Úroveň rozostrenia nastavíte pomocou ikonky clony vľavo pod živým náhľadom.

Portrét - u portrétneho režimu môžete nastaviť úroveň skrášlenia (retušovanie) a efekt rozostrenia (tvar rozostrenia bodových zdrojov svetla). Obidve nastavenia nájdete pod príslušnými ikonkami vľavo pod živým náhľadom.

PRO - režim pre skúsenejších fotografov, ktorí chcú mať pod kontrolou expozičné parametre, spôsob merania a zaostrovania. Naviac sa tu zobrazí aj vodováha.




Monochromatický režim Clona.


Monochromatický režim Clona.

Možnosti a nastavenia niektorých funkcií sa menia v závislosti na konkrétnom modeli mobilu. Napr. u môjho staršieho Huawei P20 je v portrétnom režime naviac efekt nasvietenia.


Záver

Pod položkou Viac v režimoch fotografovania nájdete niekoľko špeciálnych režimov. Tri, ktoré sme si predstavili, sú praktické a môžete ich využívať pri každodennom fotení.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované