MojWindows

Samsung okrem nového smartfónu Galaxy Note 10 a strategického partnerstva s Microsoftom, včera večer predstavil aj notebook Galaxy Book S, ktorý je postavený na platforme ARM a ako operačný systém používa Windows 10. Má pritom ísť o priameho nástupcu modelu Galaxy Book 2.

Galaxy Book S, navrhnutý ako „budúcnosť mobilnej produktivity“, poháňa nový čip Snapdragon 8cx, vďaka čomu má ponúknuť zaujímavý výkon spolu so všetkými výhodami takzvaných „Always Connected PC“. V elegantnom a ľahkom tele (0,96 kg) prináša gigabitovú konektivitu v sieťach LTE (využitím Nano SIM), možnosť okamžitého spustenia a špičkovú výdrž batérie, ktorú Samsung deklaruje na 23 hodín pri nepretržitom prehrávaní videa.

Čo sa týka výkonu, v tejto oblasti Samsung novinku porovnáva práve s jej predchodcom, kde bol osadený čip Snapdragon 850. V porovnaní s ním má Galaxy Book S dosahovať o 40% vyšší výkon procesora a o 80% vyšší grafický výkon, pričom taktiež disponuje 8 GB operačnej pamäte s vyššou priepustnosťou. Osadené osemjadro Snapdragon 8cx bolo navyše navrhnuté tak, aby sa plne zaobišlo bez aktívneho chladenia.

Na reálnu ukážku výkonu si budeme musieť ešte chvíľu počkať, no Qualcomm sľuboval, že Snapdragon 8cx bude porovnateľný s procesorom Intel Core i5. Pokiaľ sa toto tvrdenie ukáže byť správne, Windows 10 pre ARM vstúpi do novej éry.

Ako úložisko slúži 256 alebo 512 GB SSD disk, no pokiaľ by to nestačilo, pre rozšírenie je možné využiť slot pre MicroSD karty do kapacity 1 TB.

Galaxy Book S je vybavený 13,3-palcovým FHD TFT dotykovým displejom schopným rozpoznať až desať dotykov súčasne. Vo výbave nechýba Wi-Fi, Bluetooth 5.0, USB-C, snímač odtlačkov prstov s podporou Windows Hello, HD webkamera či stereoreproduktory Sound by AKG.

Galaxy Book S bude na vybraných trhoch k dispozícii začiatkom jesene, a to v dvoch farebných variantoch – Earthy Gold a Mercury Grey. Prípadná dostupnosť Galaxy Book S v Čechách a na Slovensku bude potvrdená neskôr. Oficiálna predajná cena bola stanovená na 999 dolárov.

08.08.2019

+