MojWindows

Súčasťou prezentácie nového smartfónu Samsung Galaxy Note 10 boli pomerne prekvapivo aj zástupcovia spoločnosti Microsoft. Tí v rámci posilnenej spolupráce dvoch gigantov oznámili viacero noviniek s cieľom užšie prepojiť svet smartfónov a počítačov.

Úplným základom spolupráce je však to, že Note 10 bude priamo v základe obsahovať vybrané aplikácie z dielne Microsoftu. Pôjde o veci ako Váš telefón, OneDrive či Outlook, a to dokonca s novými vylepšeniami pre Android a stylus S Pen. Navyše, Microsoft bude nový smartfón predávať vo svojich kamenných a online predajniach Microsoft Store.

Galaxy Note10 obsahuje optimalizovanú a integrovanú aplikáciu Outlook, ktorá zlepšuje prácu a osobnú komunikáciu, ako aj organizáciu času. Vylepšené pero S Pen, ktoré sa dodáva s Galaxy Note10, umožňuje užívateľom po prejdení cez e-mail, udalosť v kalendári alebo nad kontakt zobraziť krátky náhľad.

Od jesene ponúka Galéria Samsung možnosť synchronizácie so službami Microsoft OneDrive. Užívatelia teda budú môcť pristupovať k svojim fotografiám a videám z rôznych zariadení a nebudú sa musieť starať o to, či si ich nedávno zazálohovali.

Samsung zase prepracoval svoju aplikáciu DeX, ktorá bude s vydaním Note 10 dostupná pre počítače, aby používatelia získali jednoduchú a efektívnu možnosť ako prepojiť svoje zariadenia.

Pomocou jednoduchého a kompatibilného pripojenia USB môžu užívatelia presúvať súbory medzi zariadeniami a používať na ovládanie svojich obľúbených mobilných aplikácií klávesnicu a myš, pričom dáta zostávajú v smartfóne a sú bezpečne chránené platformou Samsung Knox. 

Tým to však nekončí. Priamo v operačnom systéme bude Galaxy Note 10 obsahovať „odkaz na Windows“, prostredníctvom ktorého bude možné smartfón triviálnym spôsobom prepojiť so zariadeniami s Windows 10, čím používatelia získajú prístup k ďalším možnostiam komunikácie.

Galaxy Note10 ponúka odkaz na Windows priamo v paneli pre rýchly prístup. Užívatelia sa tak k svojmu PC s Windows 10 môžu pripojiť jediným kliknutím. Na PC si potom môžu nechať zobraziť oznámenia zo smartfónu, odosielať a prijímať správy a prezerať si najnovšie fotografie bez toho, aby museli prácu na počítači prerušovať a brať smartfón do ruky.

Okrem toho Microsoft počas svojej prezentácie avizoval, že v priebehu roka sprístupní aj možnosť vytvárať a prijímať hovory z prostredia Windows 10. Slúžiť na to bude aplikácia „Váš telefón“.

Z vyjadrenia zatiaľ nie je celkom jasné, či funkcia bude pri svojom vydaní dostupná hneď pre všetky aplikáciou podporované smartfóny alebo len pre tie z dielne Samsungu. Vo všeobecnosti ale môžeme predpokladať, že pôjde o všetky smartfóny, a ak by aj došlo k nejakej exkluzivite s ohľadom na Samsung, tak tá bude veľmi časovo ohraničená.

V prípade Galaxy Note10 sa spoločnosti Samsung a Microsoft taktiež zaväzujú prispieť k zvýšeniu produktivity podnikov. Toto partnerstvo ponúkne podnikovým užívateľom vylepšený vzdialený prístup do podnikového pracovného priestoru, vrátane celého balíka aplikácií Office.

Čerešničkou na torte bolo ohlásenie nového mobilného počítača Galaxy Book S, ktorý má spájať to najlepšie zo sveta smartfónov a laptopov. Ide o najnovší prírastok a „vlajkovú loď“ v tábore takzvaných „Always Connected počítačov“. Poháňa ho nový čip Snapdragon 8cx, disponuje LTE konektivitou, extrémnou výdržou batérie (papierovo 23 hodín) a operačným systémom Windows 10.

Rozšírené partnerstvo bol za Microsoft ohlásiť priamo súčasný generálny riaditeľ Satya Nadella, ktorý uviedol, že spolupráca bude dlhodobá a v budúcnosti prinesie ďalšie ovocie. Rovnako to prirodzene vidia aj na strane Samsungu, čo jasne potvrdzuje aj zverejnený záväzok k pokračujúcej spolupráci.

Záväzok k pokračujúcej spolupráci

Spoločnosť Samsung je presvedčená o tom, že otvorený prístup založený na spolupráci stanoví nový štandard pre zmysluplné inovácie, ktoré budú uprednostňovať kvalitu, bezpečnosť a užívateľské prostredie. Tento prístup je zásadný pri odstraňovaní technologických prekážok a vytváraní nových príležitostí pre spotrebiteľov. Spoločnosť Samsung sústavne preukazuje svoju oddanosť tomuto presvedčeniu dlhou históriou otvorenej spolupráce s ostatnými poprednými hráčmi v odbore.

V nasledujúcich rokoch, až príde k pokroku v oblasti cloud computingu a pokročilej inteligencie a až sa výrazne zvýšia rýchlosti internetových sietí, získa partnerstvo medzi spoločnosťami Samsung a Microsoft ešte viac na význame. Samsung a Microsoft budú spoločne zavádzať nové technológie a prinášať inovácie, ktoré premenia spôsob práce užívateľov.

Titulnú fotku som si „požičal“ od chalanov z MojAndroid.sk, kde si môžete prečítať všetky detaily o samotnom Samsung Galaxy Note 10.  

08.08.2019
Zdroj: TS

+