Komentáre a názory 07. august 2019

Je tu ešte niekto, kto si predstavuje Trubana ako premiéra?

Martin Hanus
Martin Hanus
Líder progresívcov čelí kauze, z ktorej sa nedá vyklamať marihuanou na výške.
Líder progresívcov čelí kauze, z ktorej sa nedá vyklamať marihuanou na výške.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Hanus

Je tu ešte niekto, kto si predstavuje Trubana ako premiéra?
FOTO TASR – Jakub Kotian

Bez našich podporovateľov by tento článok nevznikol. Viac ako dve tretiny našich darcov nás podporujú pravidelne.

>>PRIDAJTE SA AJ VY.<<

Keď pred necelým mesiacom koalícia PS/Spolu vyhlásila, že lídrom kandidátky bude šéf progresívcov Michal Truban, ktorý bude aj kandidátom na premiéra, bolo to logické aj trúfalé zároveň.

Logické preto, že liberálny tandem, ktorý zvíťazil v prezidentských aj európskych voľbách a stal sa tak favoritom parlamentných volieb, má prirodzené právo hovoriť o premiérskom tromfe.

No táto ambícia pôsobila pri pohľade na jej nositeľa Michala Trubana opovážlivo až bizarne. IT-biznismen, ktorý vložil do PS nemálo vlastných peňazí, sa dostal do čela progresívcov na jar po tom, čo z postu jednotky nečakane vycúval Ivan Štefunko, spolu s Trubanom druhý veľký donor vlastnej strany.

Lenže kým Štefunko vie politicky myslieť, od mládežníckych čias sa hýbal v ľavicovom straníckom aj nestraníckom prostredí, o politickom vedomí zbrusu nového lídra Trubana sme vedeli len toľko, že bol kedysi libertariánom, ktorý sa stal po novom progresívcom – na mieste je však pochybnosť, či to nazvať autonómnym vývojom alebo zvezením na vlne konformnej generačnej módy.      

V prospech Trubana a jeho politicky ľahkej váhy hral fakt, že PS/Spolu má svoj marketing postavený na silnom tíme, efekte Zuzany Čaputovej, ktorá v kampani aj po zvolení ukazuje svoj prezidentský formát, a najmä na imidži, že nikto dnes nie je viac trendy a cool než progresívci. No v neprospech PS/Spolu hralo, že v skutočnosti nemá prirodzeného, len formálne spečateného lídra. Truban neoplýva rečníckou ani politickou charizmou a verejné témy, ktorými dosiaľ zaujal, ho skôr kvalifikujú na post podpredsedu vlády pre digitalizáciu verejnej správy než na čokoľvek iné.

Samozrejme, optimisti vraveli, že na potrebnú metamorfózu má čas niekoľko mesiacov, progresívci budú aj tak ako naposledy kraľovať kampani na facebooku (kde všetky nedostatky možno prekryť peknými farbami), až v záverečných diskusiách predsedov strán sa ukáže, ako Truban zvládol polročný premiérsky kurz.

PS medzičasom odštartovalo staronovým komunikačným manuálom, Truban uplynulé týždne takmer deň po dni postoval, že zápas sa vedie medzi starými a novými politikmi, starou a novou opozíciou – a tak stále dokolečka ako v letnej odrhovačke, ktorá nemá obsah, len refrén.

Odkaz od redakcie POSTOJA: Potrebujeme vás!

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. 

Ďakujeme!

 

Ale teraz uprostred leta sa objavilo šesť rokov staré video, na ktorom Truban ako šéf firmy Websupport rozpráva študentom v Nitre, ako sa on sám od študentských čias prepracoval na megaúspešného biznismena. Samotná prednáška by nebola ničím zvlášť zaujímavá – určite nie pomerne tuctovými motivačnými radami – pokiaľ by sa Michal Turban nerozhovoril o svojich skúsenostiach s drogami.

Z útržku prednášky, ktorá bola zverejnená minulý týždeň, ešte nebolo zjavné, čo chcel vlastne v Nitre povedať a či nešlo len o účelovo zostrihanú sekvenciu.

Od víkendu však koluje na sociálnych sieťach celá prednáška, a preto je už celkom primerané (hoci aj spolu s Ficom a Dankom, ktorým to padlo tak vhod) povedať, že slová lídra PS sú škandalózne. 

Michal Truban sa posledných pár dní bráni refrénom, že tu zas tí skorumpovaní starí politici vyrábajú drogový škandál len z toho, že hovoril o akomsi jointe na výške.

Problém je, že v prednáške nikdy nehovoril o jointe, nehovoril o žiadnej konkrétnej droge, no pri jeho rozprávaní o tom, „čo ma drogy naučili“, nemal zrejme ani jeden nitriansky študent dojem, že reč je o bežnej marihuane z intráku.

Truban svoj biznisový úspech vysvetľuje na princípe drog, prvým princípom úspechu je dať si „prvú malú dávku“ ako pri drogách, tú malú dávku potom opakujte, pridávajte, mozog sa prispôsobí, že na drogách a pri športe má rád „dopamín efekt“, ale príde aj „bad trip“ (halucinačné či zlé stavy po požití drog), ktorý netrvá večne. Truban hovorí o troch bodoch, ktoré sa naučil aj pri užívaní drog a dajú sa aplikovať na to, keď „chcete niečo v živote dosiahnuť, na tú vašu cestu za úspechom, alebo za vaším snom“. A že tým všetkým nemyslel práve marihuanu, vyplýva aj z jeho mimochodom utrúsenej vety: „Nefajčím, ale strašne sa namotávam na všelijaké látky.“

Miestami nie je zjavné, či si Truban skutočne myslí, čo hovorí, alebo či poslucháč rozumie tomu, čo chce povedať, či zámerom tej hlúpej paralely podnikateľského úspechu s drogami bolo len zamachrovať pred študentmi a študentkami. Alebo sa to v jeho komunite berie tak, že drogy sú integrálnou súčasťou biznis úspechu, lebo spolu so športom slúžia na zresetovanie hlavy, dopamín aj bad trip, po ktorom vám opäť viac chutí práca a zarábanie peňazí.

Ak v tom nechcete vidieť priamo propagáciu či zľahčovanie drog, vidíte konfúzne vyjadrovanie, spoločenskú neschopnosť vnímať, že drogy, ktoré jedného len sprevádzajú pri výstupe na biznis vrchol, už zástupom iných celkom zničili život. Očividné je len jedno, takýto úsudok je sotva zlučiteľný s rolou budúceho premiéra zmeny.

Iste, Truban by bol dnes najradšej, keby tú paralelu nikdy nepoužil, respektíve keby sa táto jeho prednáška nikdy neocitla na Youtube. Ale politika v tomto nie je spravodlivá. O drogových excesoch istého smeráckeho biznisového exministra kolujú po Bratislave legendy, no dotyčný pán sa nikdy nepostavil pred mladých ľudí, nebľabotal im o dopamín efekte a bad tripe, minimálne sa pritom nedal nahrať.

Michal Truban nie je novou nádejou slovenskej politiky, ale skôr jej novým bremenom.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0