Prejsť na obsah

Mestská polícia prostredníctvom enviro hliadok sleduje udržiavanie čistoty v meste

Na základe podnetu primátora mesta Jaroslava Polačeka funguje od konca marca na každej stanici Mestskej polície Košice služba ochrany životného prostredia tzv. environmentálna hliadka. Cieľom jej vzniku bolo zaviesť špeciálnu službu ochrany životného prostredia v rozsahu určenom zákonom o odpadoch a ďalšími platnými právnymi predpismi a normami pre obce a MsP. Zatiaľ 20 špeciálne zaškolených mestských policajtov sa tak popri svojej doterajšej práci zameriava už aj na kontrolu stavieb, odpadov a čistoty v meste.

V uplynulých dňoch enviro hliadka MsP Košice stanice Sever preverovala občanom oznámenú skládku v lokalite Vitalina  pri veľkokapacitnom kontajneri (VKK). Hliadka zistila že na mieste sa nachádza 40 ks pneumatík, ktoré tam v noci umiestnila neznáma osoba. V spolupráci s pracovníkmi oddelenia životného prostredia Magistrátu mesta Košice boli pneumatiky naložené do VKK a vyvezené. „Od tejto udalosti sa začala úzka spolupráca enviro hliadky s miestnymi aktivistami, ktorí bývajú celoročne v tejto záhradkárskej lokalite a nie je im ľahostajné v akom stave sa nachádza okolie. Práve oni upozornili na to, že vo večerných hodinách po vyvezení pneumatík ho niekto opätovne zaplnil, tentoraz stavebným odpadom,“ povedal Mgr. Peter Sedlák, člen enviro hliadky.

Vďaka intenzívnej spolupráci všetkých zúčastnených sa táto lokalita, ktorá vyzerala ako jedna veľká skládka odpadu, stáva vzorovým príkladom aj pre ďalšie lokality, v ktorých sú umiestnené VKK. Tie by mali byť určené primárne na zber odpadu zo záhradiek, ako aj komunálneho odpadu pre tých, ktorí tu celoročne bývajú. Ako sami miestni obyvatelia povedali, radi by sa v budúcnosti starali aj o prístupovú cestu, či náletové dreviny v okolí a tak prispeli k zveľadeniu tejto lokality. Enviro hliadkou boli zároveň požiadaní, aby si aj naďalej všímali podozrivé vozidlá, ktoré sem vyvážajú nežiadúci odpad.