Mali by sme sa obávať toho, čo nám doma tečie z kohútikov?

0 439

Myslíte si, že to čo vám doma tečie z kohútika je skutočne čisté a dobré? V mestách by mala byť kvalita vody pravidelne sledovaná, no na vidieku a v odľahlých oblastiach býva voda v studni často bez dozoru. Doma vo svojej vlastnej studni, by ste sa mali o kvalitu vody postarať vy, pretože v nej môžu byť prítomné patogénne mikroorganizmy a iné nečistoty, ktoré človeku škodia.

Je to však skutočný dôvod na obavy? Mali by ste sa zamyslieť nad tým, čo vám doma tečie z vodovodného kohútika? A ako vlastne zistíte kvalitu vašej vody?

Je pravda, že voda v kohútikoch môže byť zdraviu škodlivá?

Do istej miery je to pravda. Voda sa čerpá z riek, jazier, studní – všeobecne z akýchkoľvek (nekontrolovaných) zdrojov. Potom môže obsahovať škodlivé látky a mikroorganizmy, najmä počas sezónnych povodní, ktoré by sa priamo do vášho vodovodného systému dostať nemali, pretože táto voda prechádza rôznymi úrovňami čistenia, kde je dezinfikovaná.

Najprv sa zbaví veľkých zvyškov, potom malých, a nakoniec zvyšných baktérií. Takáto voda by mala byť na staniciach pravidelne kontrolovaná a spĺňať všetky bezpečnostné normy.

Príčiny znečistenia vody

Veľkým problémom je vodovodná sieť. V niektorých regiónoch je väčšina týchto sietí opotrebovaná a je nutné ju opraviť alebo úplne vymeniť. Steny starých rúr z kovu nemajú celkom hladký povrch, na ktorom sa hromadia baktérie. Ak ich nahradíte plastovými rúrami, bude voda bezpečnejšia.

Pokiaľ analýza vody ukáže, že nie je bezpečná pre ľudskú spotrebu, je vhodné nainštalovať komplexný čistiaci systém. Ale aj pri relatívne čistej vode by sme vám odporúčali inštaláciu domáceho filtra. Odpoveď na pôvod znečistenia vám však nedá ani ten. Preto je nutné, v prípade podozrenia, pátrať ďalej.

Potrebujete vedieť, aké znečistenie sa môže vyskytnúť vo vode zo studne, a ako zistiť kvalitu vody v týchto zdrojoch? U nás v našich podmienkach existujú tri typy znečistenia:

  • Mechanické

Ak sa dom nachádza v blízkosti priemyselných zariadení, môžu sa do podzemných zdrojov dostať trosky, kovový prach a iné inertné odpadky. Minimálne kazia chuť vody a môžu ohroziť aj vaše zdravie.

  • Chemické

Soli ťažkých kovov, ropných produktov a ďalších výrobkov chemického priemyslu sa môžu dostať do vody. Okrem toho, ak sa chata alebo vidiecky dom nachádza v blízkosti poľnohospodárskych zariadení, potom to môžu byť aj dusičnany a fosforečnany, ktoré sú úrodnou pôdou pre rozvoj mikroorganizmov a rias. S takou vodou sa jednoducho otrávite.

  • Biologické

Príčinou biologickej kontaminácie sú často blízke hygienické zariadenia, najmä ak je studňa položená do malej hĺbky. Takáto voda môže spôsobiť črevné infekcie, hepatitídu, choleru a ďalšie problémy.

Ako zistiť kvalitu vody?

Kvalitu vody si môžete určiť sami alebo pomocou chemickej laboratórnej analýzy. Odporúčame zvoliť druhú možnosť, pretože nie vždy vzhľad a chuť môžu jasne naznačovať vhodnosť vody na pitie.

Na trhu nájdete aj voľne dostupné testery kvality vody. Kontrolu by ste ale mali nechať vždy radšej na odborníkov.

Pri odbere vody z verejných vodovodov môžete požiadať o informácie o kvalite vody u prevádzkovateľa.

Na vidieku si nechajte urobiť radšej komplexný rozbor vody, ktorý sleduje až 81 ukazovateľov za cenu do 35 €.

Skúste filtre

Ak sa vám nechce robiť rozbor a čakať na výsledky, poistite sa filtrom pitnej vody. Pri niektorých filtroch sa uvádza, že spolu s nečistotami odstraňujú z vody aj minerály a spôsobujú, že pitie je potom ešte škodlivejšie kvôli nedostatku prospešných stopových prvkov.

Väčšinu minerálov však ľudia získavajú z jedla, nie z vody. Preto je poškodenie vody filtrom na reverznú osmózu iba mýtus.

Kedy a kde filtrovať?

Ak hovoríme o bytovom dome v meste, môžete pod umývadlo nainštalovať malý domáci filter, pretože voda je už na bežné úkony dostatočne čistá.

Ak hovoríme o chalupe alebo vidieckom dome, odporúčame vám nainštalovať komplexné čistenie. A ak je voda tvrdá, zariadenie a inštalatérske práce rýchlo zlyhajú a pokožka po sprche začne vysychať a odlupovať sa. Môžu sa vyskytnúť aj alergické reakcie. V takom prípade sa odporúča inštalovať zmäkčovač vody, ktorý zníži jej tvrdosť.

V žiadnom prípade ale nie je dôvod na paniku a chaos. Vody na našom území sú čisté a kvalitné, je však dobré si to občas potvrdiť aj väčším rozborom, prípadne sa môžete poistiť vodným filtrom, ktorých nájdete na trhu naozaj dosť.

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.