Pochybné praktikySociálne siete

Súťaže na Facebooku pýtajú čísla platobnej karty? Nerobte fatálnu chybu

Súťaže na Facebooku pýtajú čísla platobnej karty? Nerobte fatálnu chybu
2.33 (46.67%) 3 hlas[ov]

Napriek tomu, že nič podobné len trochu skúsený a obozretný človek nespraví, množia sa prípady, kedy na falošných súťažiach na Facebooku súťaž kontaktuje viacerých zdieľačov a zavádza ich údajným vyžrebovaním. Údajne ste to vy, čo bol vyžrebovaný a ak chcete získať drahú výhru, je nutné uhradiť nejaké dane, alebo kuriéra. Pár eur, poviete si, lenže ak stránka požaduje, aby ste jej poslali čísla od platobnej karty, je absurdné, že vôbec niečo také žiada. Zároveň je však neuveriteľne jednoduché aj to, že sa neustále nájde nejaký dôverčivec.  Taký človek, ktorý neznámemu na neznámej Facebook súťaži, celkom zaslepený pocitom veľkej výhry, odovzdá kľúče od domu – tak nejako sa dá nazvať hlúposť, akú niektorí robia. Dospelé ženy, matky a dôchodcovia, najistejšie obete týchto podfukárskych ťahov a my si pripadáme, ako keby sme v tejto chvíli písali niečo tak jasné, ako keď radíme  pri pokladni v obchode zaplatiť za tovar v košíku, alebo stáť ak je na semafore červená.

  • Čísla platobnej karty od „výhercov“ žiada momentálne stránka s podvodnou Facebook súťažou s názvom SpotrebiceRoka.

Ak od vás ktokoľvek pýta číslo karty, nikdy nie ste povinný na žiadnom mieste toto číslo poskytnúť. Naopak, tieto číselné údaje sú Vaše, pozná ich len banka (aj to len v šifrovanej podobe) a iba vy ako držiteľ a oprávnený disponent s Vašimi peniazmi. Ktokoľvek má údaje od Vašej karty, má realtívne ľahkú kontrolu nad všetkými peniazmi, ktoré tam máte. Existujú stovky spôsobov, ako z karty cez číselné údaje vytiahnuť peniaze, zapísať kartu na pravidelné platby a ich cesta sa nevystopuje. Stačí použiť službu registrovanú v Paname, či Singapure. Čísla z karty nikdy a za žiadnych okolností neposkytujete. Na takúto žiadosť je dobré spýtať sa, či nemá žiadateľ na mysli číslo účtu.

HOAX O ČÍSLE ÚČTU: na internete medzi neznalými ľuďmi panuje veľmi nešťastný HOAX. Ten tvrdí, že je možné bankové konto hacknúť len pomocou čísla účtu. Napríklad v tvare IBAN. Bankové konto sa nedá hacknúť len tak, že niekto pozná číslo účtu. Na „hacknutie: je nutné prekonať zabezpečenia banky, poznať prihlásenia do konkrétneho účtu a najmä mať skúsenosti s konkrétnou bankou. Alebo mať len kartu s číslami a žiadne hacknutie sa nekoná. Poznať čísla z karty je len vecou nepozornosti jej majiteľa. Nič viac.

Svoje číslo účtu môžete zverejniť kdekoľvek. Cez neho sa nemá ako dostať útočník k Vašim peniazom.

Pomohli sme vám? Pomôžete vy nám?

V prípade záujmu o pomoc z vašej strany smerom k nám nám postačí naozaj málo. Mimo zdieľanie našich článkov nám pomáha ľubovoľný príspevok na "kávu" a chod stránok na nasledovné údaje:

Číslo účtu: SK84 8330 0000 0026 0029 5817
Dôležitý je variabilný symbol: 8188900864

Príspevok na "kávu" (v kaviarni pokojne v cene okolo 1 EURO) je v skutočnosti príspevok na chod stránok u webhostingovej spoločnosti. Ďakujeme za Vašu pomoc. Viac o podpore portálu nájdete v tomto článku.
QR platba donate, podpora HOAX.sk

inzercia:

Aké máte z článku a témy pocity?

Rozčúlený
0
Šťastný
0
Milujem to
0
Nie som si istý
0
Hlúposť
0
Príležitostný autor (prispievateľ článkov) na hoax.sk, cestovateľ a nadšenec pre prírodné vedy a cyklistiku.

    Mohlo by vás zaujímať aj nasledovné:

    Viac v rubrike:Pochybné praktiky

    Komentáre sú ukončené