Mezonetové poschodie – ideálne riešenie malého priestoru?


Chystáte sa rekonštruovať malý byt s vysokými stropmi a neviete, ako na to? Nezúfajte a začnite uvažovať o mezonetovom poschodiu. Priestor sa dá totiž využiť aj do výšky!

Efektívne a luxusné

Mezonetové poschodie sa skvele hodí do starších tehlových domov, kde stropy často dosahujú výšky 350 cm a viac. Vďaka tomu môžete poschodie vybudovať tak, aby sa po ňom dalo chodiť, bez toho aby ste sa museli krčiť.

Otvára sa vám tu možnosť chytro a zaujímavo rozčleniť priestor a poriadne si vyhrať so zariadením miestností. Už pred sebou vidíte útulnú spálňu s novým nábytkom a pohodlnou posteľou? Kto by odolal?

To ale nie je všetko. Čaká vás ešte jeden bonus navyše. Stavbou mezonetového poschodia navýšite cenu celého bytu! Mezonetové byty sú totiž výrazne drahšie ako byty klasické. Prečo? Môže za to väčšia podlahová plocha.

Mezonet v paneláku – áno, alebo nie?

Spacie poschodie sa dá vytvoriť aj v paneláku, kde stropy nedosahujú takej výšky. Pod neho potom môžete umiestniť napríklad gauč alebo pracovný stôl. Ak sú vaše priestorové možnosti predsa len väčšie a vy máte k dispozícii byt v starej bytovej zástavbe, môžete pod poschodím vybudovať rovno celú šatňu, alebo obývaciu izbu.

Schodisko môže byť oriešok

Jedným z najvýraznejších prvkov mezonetového bytu býva schodisko. To voľte naozaj starostlivo, aby nebolo len pekné na pohľad, ale tiež praktické. Točité schody možno ohromí vaše známych, ktoré si pozvete na návštevu, ale až sa po nich potme budete snažiť zísť, spôsobí vám len trápenie.

Mezonetová spálňa

Ako si ju zútulniť? Na spevnené poschodie s dostatkom priestoru môžete bez problému umiestniť aj klasickú čalúnenú posteľ alebo posteľ s rámom z masívneho dreva. Ak si radi po večeroch čítate, nezabudnite ani na relaxačné kreslo a stolnú alebo podlahovú lampu. A samozrejme nesmú chýbať ani doplnky a dekorácie, ktoré pomôžu navodiť tú správnu domácu atmosféru.

Je to byt pre vás?

Mezonetové byty majú bohužiaľ aj niekoľko nevýhod. Jednou z nich môžu byť vyššie prevádzkové náklady. Mezonetové byty sa totiž väčšinou stavia hneď pod strechou – vrchná časť býva veľmi preslnená, čo môže byť obzvlášť v lete nepríjemné. Preto je dobré hneď spočiatku uvažovať o klimatizácii. Ak ste si ale nekúpili podkrovný byt, nemusíte sa tým vôbec zaťažovať.