Fed po 11 rokoch znížil sadzby. Obchodníkom to nestačilo

Pozornosť obchodníkov na finančných trhoch sa včera upriamila na rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed) o úrokových sadzbách, ktoré sa konalo o 20:00 (SELČ).

Menový výbor Fedu včera prvýkrát od roku 2008 znížil základnú úrokovú sadzbu a to o štvrť percentuálneho bodu do rozpätia 2.00 – 2.25%. Fed tento krok zdôvodnil obavami o vývoj svetového hospodárstva ako aj miernou infláciou v USA.

A čo na to finančné trhy? Americký dolár si aj napriek zníženiu sadzieb pripísal zisky, za čo mohol jastrabí komentár od šéfa Fedu, J. Powella. Ten uviedol, že aktuálne zníženie sadzieb o štvrť percentuálneho bodu je potrebné vnímať len ako „menšie doladenie“ súčasnej menovej politiky a teda nie začiatok dlhodobého trendu.

Navyše, dvaja členovia Menového výboru hlasovali za to, aby sadzby zostali bez zmeny. To naznačuje, že prípadné ďalšie znižovanie sadzieb sa nemusí stretnúť s veľkou podporou.

Pravdepodobnosť, že na septembrovom zasadnutí Fed zníži sadzby, klesla z predošlých 73% na 57%.

Jastrabí tón Fedu podporil americký dolár, ktorý posilnil voči ostatným hlavným menám. Ako môžete vidieť na grafe nižšie, menový EUR/USD včera prelomil dôležitý dlhodobý support a prepadol sa pod úroveň 1,11.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre